[ annonse ]
1. januar 2013

Lederartikkel: Alderdom i Norge heretter?

Skrevet av 
[ annonse ]

Den norske befolkningen i Thailand kan raskt endre seg hvis regjeringen følger de rådene den får i disse dager. Størrelsen på pensjon til nordmenn i utlandet utredes for tiden. Likeledes har tre fremtredende norske økonomer nå foreslått at alle uføretrygdede skal være i jobb – etter evne.

 

Vurderer kutt i ytelser og pensjon” skrev vi 1. september 2012. Det var en artikkel mange var opptatt av. Den er lest nærmere 2500 ganger på web og er flittig kommentert. Saken handlet om at Arbeidsdirektoratet hadde satt ned et utvalg som skulle utrede de raskt økende pensjonsutbetalinger til nordmenn i utlandet. Utredningen skal etter planen nå være ferdig, men det får vi ikke vite noe om. Den er nemlig hemmeligstemplet. Vi vet ikke en gang hvem som sitter i utvalget, bortsett fra at det er ansatte i direktoratet. En nordmann i Spania ved navn Chris Bauer forlangte å få innsyn i saken, men hans klage fikk ikke medhold. De ansatte i direktoratet er engstelige for represalier. Det tyder på at konklusjonen er at det blir kutt.

 

Nylig meldte Dagens Næringsliv at forskerne Knut Røed og Simen Markussen ved Frischsenteret samt professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo tar til orde for en radikal omlegging av den norske velferdsmodellen. De satte spørsmålstegn ved om 100 prosent uførhet er en nøktern beskrivelse av potensielle arbeidsevner. De foreslår at alle skal jobbe full tid, men utføre så mye arbeid som de evner. Lønnen blir en kombinasjon av lønn og trygd. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttalte at forslaget var et viktig innspill og i tråd med regjeringens ambisjon om økt tilstedeværelse.

Det bor mange uføretrygdede nordmenn i Thailand. De har grunn til å følge nøye med fremover.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

[ annonser ]

 

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2013 – 1. januar 2013)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)