[ annonse ]
Sjømannsprest Ragnvald Seierstad på den nyinnkjøpte tomta i Thappraya Road Soi 5. Sjømannsprest Ragnvald Seierstad på den nyinnkjøpte tomta i Thappraya Road Soi 5. Foto: Dag A. Ekeberg
20. oktober 2016

Sjømannskirken flytter og bygger nytt

Skrevet av 
[ annonse ]

Etter mange års leting har Sjømannskirken i Pattaya funnet en tomt å bygge eget kirkebygg på. Tomta til 26,5 millioner baht ligger i nabogata til dagens kirke, og de håper å kunne flytte inn om to år. Hagen blir fortsatt viktig, de ønsker også å få plass til et svømmebasseng.

 

Leieavtalen på dagens kirke utløper i juni 2019, og det har ligget i bakhodet på kirkerådet, som har vært på leting etter en tomt i mange år. Dagens kirke ligger i Soi 7, og hvis man går stikkveien nordover til nabogata – Soi 5 – kommer man til den nye tomta. Den ligger rett bak Naris Art Hotel på Thappraya Road.

Diakonal medarbeider Hans Konrad Nyvoll, som har vært med på hele leteprosessen, forteller at de også tidligere har hatt interesse for denne tomta, men da var eierne ikke rede til å selge.

Nå fikk de imidlertid tilslaget, og tomta er kjøpt og betalt. Prisen var på 26,5 millioner baht for den 950 kvadratmeter store tomta. Det tilsvarer en pris på 45 millioner baht pr rai.

 

– Markedspris

– Det var en fair pris, sier sjømannsprest Ragnvald Seierstad. Han innrømmer at det ikke er billig, men nevner at den tomta som ligger hakket nærmere dagens kirke var nesten dobbelt så dyr. Han mener at de betalte en normal markedspris.

[ annonser ]

Seierstad roser for øvrig mynthandler Jan Olav Aamlid, som har vært en støttespiller for kirken i jakten på en ny tomt. – Vi har fått mye hjelp fra Aamlid, og han blir en nyttig rådgiver også videre.

Den nye tomta blir litt mindre enn dagens tomt og parkeringsplassen tilsammen. Seierstad sier at det ikke er så mange som bruker parkeringsplassen, han sier at de sjelden ser mer enn ti biler parkert der samtidig. Men han sier at de også vil ha parkering på det nye stedet. En mulig løsning er en kjelleretasje med parkeringsmuligheter.

– Da vi intervjuet deg i 2014 om mulig ny sjømannskirke, svarte du at økonomien ikke var tilstrekkelig. Hva har endret seg på to år?

– Det er enkelt. Sjømannskirken solgte sin eiendom i Sydney. Da ble det penger til overs for oss. Kirken har nemlig en policy om at det som er investert i eiendom i utlandet skal forbli i utlandet. Det er nå en ambulerende kirkeservice for Australia og New Zealand, de har ikke lenger en fast kirke der.

 

Vil fortsatt ha hage

Kirken har allerede begynt å legge planer for den nye bygningen.

– Blir dette et mer tradisjonelt kirkebygg?

– Det blir først og fremst et mer funksjonelt bygg, og det komme nok ikke noe kirketårn der, sier Seierstad. – Det blir mye bedre toalettanlegg, så blir det et innendørs kirkerom som er større enn det man har i dag, et bedre kjøkken, bibliotek, samtalerom, lagerplass og bedre kontormuligheter for de ansatte. Det blir også leiligheter for vaktmester og praktikanter.

17. mai 2016 på Sjømannskirken

Det er imidlertid hagen som fortsatt blir det store samlingspunktet for kirkegjengere i Pattaya. Seierstad er veldig glad i hagen i dagens kirke (foto fra 17. mai i år), den er passe sjabby og ikke minst ligger den i skyggen av et gedigent mangotre, sier han. Dette skaper litt bris og levelige forhold beskyttet mot tropesolen.

– Vi har hatt noen nestenulykker med fallende mango, men det blir også trær i den nye hagen, lover Seierstad. Disse må imidlertid kjøpes, da tomta i deg er fullstendig ryddet.

De vurderer også å lage et svømmebasseng. Vi spurte om ikke det var uvanlig i en kirke.

– Nei, tvert om. De fleste av sjømannskirkene som ligger i varme land har svømmebasseng.

 

Plass til 200

Dagens kirke har hatt plass til 180 personer til bords samtidig – som har vært tilfelle på julaften. Den nye hagen vil få rom til minst 200. I tillegg blir det et innendørs kirkerom til gudstjenester, begravelser og brylluper, hvor man også ønsker å ha skyvedører til neste rom hvis behovet for ekstra sitteplasser melder seg.

Besøkstallene til Sjømannskirken i Pattaya går fortsatt oppover. Hans Konrad Nyvoll sier at det tidligere var en god del arrangementer, som konserter, mens at det meste nå foregår på dagtid. Han sier at stadig flere tar turen innom. De fleste kommer med moped eller tar bahtbuss som går i skytteltrafikk mellom Pattaya og Jomtien. 

 

Håper på to år

Sjømannskirken har en thailandsk arkitekt de har benyttet tidligere. Han kjenner mange av deres behov, og det er han som vil bli brukt også denne gangen. Etter at de ansatte er blitt enig om hva de ønsker av det nye bygget, vil arkitekten bruke en måned på å lage skisser. Når en skisse er godkjent av hovedkontoret i Bergen, vil arkitekten bruke ytterligere tre måneder på å ferdigstille tegningene. Deretter blir byggeprosjektet lagt ut på anbud. Nyvoll og Seierstad håper at de kan ha en ny kirke om to år, men blir ikke forundret om det blir veldig nærme leieavtalens slutt i juni 2019 før man får flyttet.

De sier at det vil bli minst to etasjer. Det kan meget vel bli en kjeller som også har plass til parkering. Hvorvidt man bygger høyere enn dette vites ennå ikke.

 

Eies av Church of Christ

Det er «Church of Christ in Thailand» (CCT) som står som eier av tomta. CCT er en protestantisk paraplyorganisasjon som ble grunnlagt i 1933. Årsaken til at CCT eier tomta er at utlendinger ikke kan eie land i Thailand. Advokater har sørget for at Sjømannskirkens interesser er godt ivaretatt, ifølge Seierstad. Hvis det av en eller annen grunn blir nødvendig å selge tomta på et fremtidig tidspunkt, vil salgssummen gå til Sjømannskirken.

Sjømannskirken kom til Thailand i 1999. I 2005 flyttet de til Pattaya, og siden 2007 har de vært å finne i dagens leide lokaler.

(20. oktober. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)