[ annonse ]
Gårdagens artikkel fra Khaosod English Gårdagens artikkel fra Khaosod English Faksimile
23. november 2016

Forvirring om tiårs visum

Skrevet av 
[ annonse ]

Den thailandske avisen Khaosod English er sitert mange steder på nettet i dag. De skriver at det nå blir slutt på ettårig visum til Thailand, og at man må søke tiårig visum, med mye strengere krav til økonomi. Men dette er sannsynligvis feil.

 

Det er mye som tyder på at avisen har misforstått saken. Slik vi tolker en artikkel på thai i landets største avis Thai Rath vil det tiårige visumet komme i tillegg til ettårsvisum, ikke istedenfor. Det er da også det eneste logiske, siden kravene til tiårsvisum er så strenge at kun en liten del av utlendinger i Thailand vil oppfylle dem.

Artikkelen til Khaosod er blant annet sitert hos norske ABC Nyheter. Tiårsvisumet skal ha blitt vedtatt i et regjeringsmøte i går, ifølge en pressetalsmann ved navn Athisit Chainuwat.

 

24.000 kroner i måneden

Kravene til tiårs visum skal være at man enten har minst 100.000 baht (24.000 kroner) i brutto inntekt hver måned, eller har et beløp på 3 millioner baht stående på en konto i ett år etter at visumet er innvilget. I tillegg er man pålagt å kjøpe en helseforsikring som dekker et minimum på 10.000 amerikanske dollar (355.000 baht) pr år. Visumet tilbys til personer over 50 år.

(24.11: Avsnittet over er endret. Det er brutto inntekt før skatt som benyttes når man skal finne ut om man oppfyller kravet. Red.)

[ annonser ]

 

Mange nordmenn tjener for lite

Thailands Tidende skrev 1. mai i 2015 at  alderspensjonister bosatt i Thailand i snitt fikk utbetalt 22.086 kroner per måned, mens uførepensjonistene fikk utbetalt 21.885 kroner per måned. Dette var tall fra NAV. Tallene er brutto før trekk av skatt og eventuell kostnad av frivillig medlemskap i NAV Utland. Disse snittene er altså lavere enn grensen på 24.000 kroner (med dagens kurs) som er satt for å kvalifisere for et tiårsvisum. Det er tydelig at det er mange nordmenn her som ikke vil kvalifiserer for dette visumet.

 

Norge blant 15 land i målgruppen

Norge er et av 15 rike land som ifølge Thai Rath er målgruppen for dette tiårsvisumet. Landene er Storbritannia, USA, Tyskland, Sveits, Japan, Frankrike, Australia, Norge, Kina, Sverige, Nederland, India, Italia, Canada og Taiwan.

Som man ser er det kun to nordiske land med på listen, Finland, Danmark og Island er ikke med. Hva som er kriteriene for valg av disse 15 landene vites ikke, men det virker ikke som et veldig gjennomtenkt utspill.

Tiårs visum vil komme i form av to femårige perioder. Man må melde seg hos immigrasjonsmyndighetene hver 90. dag som før.

(23. november 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)