[ annonse ]
1. februar 2017

Store prisforskjeller på helsetjenester

Skrevet av 
[ annonse ]

India er billigst i regionen når det gjelder de fleste medisinske inngrep, men Thailand ligger godt an på flere områder. Stadig flere kjøper seg helsetjenester, og er på utkikk etter beste pris og kvalitet.

 

(Se papirutgave/e-avis for tabell over helsetjenester og priser. Red)

Medisinsk turisme skaffer Thailand milliardinntekter. Mennesker fra hele verden legger igjen store summer for behandlingen de mottar. De fleste kommer fra land hvor tilsvarende tjenester er svært dyre, eller land hvor kvaliteten er dårlig. Men Thailand er langt fra det rimeligste landet i Asia for de som trenger kirurgi eller annen behandling.

Det er vanskelig å gi eksakte priser på hva ulike helsetjenester koster. Sykehus og ulike klinikker opererer med ulike priser. Men nettstedet Medicaltourism.com har satt sammen en oversikt som gir en god indikasjon på kostnadene for ulike medisinske prosedyrer i ulike land.

 

Forsikring dekker ikke alt

[ annonser ]

De fleste reisende har reiseforsikring som dekker akutt medisinsk hjelp. Mange nordmenn bosatt i Thailand har egne helseforsikringer som dekker akutt behandling, og noen setter sin lit til at NAV Utlands dekning skal holde om de havner på sykehus i Thailand. Men ingen forsikringer dekker ting som fedmeoperasjoner, frivillig fjerning av livmor, forstørring av bryster, kjønnsskifte, gastrisk bypass og banding og andre kosmetiske inngrep.

Siden det finnes mange ulike medisinske prosedyrer den enkelte må dekke selv, enten en bor i Thailand, i Norge eller annet land, har mange land satset på det som kalles medisinske turister. Det kan være for kosmetiske inngrep, men også livsnødvendige operasjoner som hjertebypass eller skifte av hjerteklaff, eller hofte- og kne-operasjoner hvor det settes inn proteser.

 

Tungvint å melde flytting

Nordmenn, selv om de er utvandret, kan reise hjem om de skal få satt inn en hofteprotese. Men for å unngå at sykehuset i Norge forlanger betalt, må de melde flytting til norsk folkeregister. Når de så skal tilbake til Thailand må de på nytt gå gjennom prosessen med å melde utflytting.

Noen velger av ulike årsaker å få operasjon utført i Thailand, eller et annet asiatisk land. Oversikten vi har hentet fra Medicaltourism.com viser at enkelte medisinske prosedyrer er rimelige i Thailand, mens andre er relativt dyre.

 

Billig hjerteoperasjon

En hjerte bypassoperasjon koster cirka 15.000 dollar i Thailand. I India koster denne 7.900 dollar, mens en må bla opp hele 123.000 dollar i USA. En bypassoperasjon er noe av det dyreste inngrep en kan foreta, hvis en ser bort fra alvorlige skader og langvarig intensiv behandling. De fleste velger ikke land de får foretatt en hjerte bypassoperasjon. Det er svært ofte en operasjon som foretas i forbindelse med et hjerteinfarkt.

 

Hva med Isjas?

Noe annet er de som er rammet av isjas og trenger det som kalles en spinalfusjon. Det vil si at to eller flere ledd i ryggraden blir avstivet. Da kan en spare 3500 dollar på å få dette gjort i Malaysia istedenfor Thailand. Er en i stand til å reise til Norge, kan det sikkert være fornuftig. Spinalfusjon er en relativt risikabel operasjon. Det er årsaken til at den i USA koster hele 110.000 dollar.

 

Dyrt i USA

En viktig årsak til at medisinske prosedyrer er svært dyre i USA, er kostnadene til ulike forsikringer som dekker sykehusenes risiko ved søksmål. I oversikten over ulike prosedyrer og inngrep gjenspeiler de tilfeller hvor prisen er uvanlig høy i USA at det er en relativt høy fare for komplikasjoner. Ved spinalfusjon kan det være at operasjonen er mislykket og pasienten påføres varige smerter, eller i verste fall blir helt eller delvis lam.

 

Rimelig i Thailand

Interessant å merke seg er at kosmetiske operasjoner som brystimplantater, plastisk operasjon for å endre nesen, fettsuging og ansiktsløftning er relativt rimelig i Thailand. Det gjenspeiler nok at det er et stort lokalt marked for disse tjenestene.

Thailand hadde i 2015 inntekter på hele 63 milliarder baht fra medisinske turister. 53 thailandske sykehus er akkreditert etter standarden til amerikanske Joint Commission International of the USA. Denne akkrediteringen blir sett på som den beste av ulike internasjonale standarder.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2017 – 1. februar 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)