[ annonse ]
Torbjørn Martinsen utenfor Sjømannskirken i Pattaya. Torbjørn Martinsen utenfor Sjømannskirken i Pattaya. Foto: Dag A. Ekeberg
1. september 2017

Fikk 27.000 baht mer pr måned

Skrevet av 
[ annonse ]

Skatteavtalen mellom Norge og Thailand kan være en gullgruve for nordmenn bosatt her. Torbjørn Martinsen forteller her om hvordan han plutselig fikk mye mer penger å rutte med. Andre nordmenn som bor her kan gjøre det samme.

 

Torbjørn Martinsen har sett seg lei på at norske saksbehandlere i Skatteetaten og andre etater får kjeft i media, inkludert i Thailands Tidende. Han forteller om rask og god service som gjorde at han kunne få etterbetalt skatt betalt i Norge for årene 2014–16. Nå skatter Martinsen til Thailand og trekkes kun trygdeavgift pluss en liten avgift til trinnskatt og NAV Utland i Norge hver måned. Han har plutselig 27.000 baht mer utbetalt pr måned.

 

Visste ikke om avtalen

Martinsen flyttet til Thailand høsten 2013, men det var først i romjula 2016 at han ble klar over skatteavtalen mellom Norge og Thailand. Det var i grevens tid, det var fortsatt tid igjen til å få betalt skatt for de tre årene 2014–16 og kreve tilbakebetalt skatt i Norge.

Det var pensjonert journalist Arthur Sandberg som fortalte om skatteavtalen da han traff Martinsen på Sjømannskirken. Martinsen ble med Sandberg på runden til skattekontorene på Jomtien og i Chonburi City, og fikk ordnet opp med skatten for 2016.

 

[ annonser ]

Ble frarådet

Så var det snakk om årene 2014–15. Mange frarådet Martinsen å betale inn skatt til Thailand for disse årene, fordi de trodde ikke han ville få refundert noe skatt fra Norge. Men Martinsen tok sjansen – og fikk positivt resultat fra Norge. Han betalte inn 33.000 baht i skatt i Thailand og fikk tilbake 121.000 kroner fra Norge. Han innrømmer at det var et godt resultat.

 

Skryter av saksbehandler

Martinsen skryter av saksbehandler Sissel Brusnes Hansson hos Skattedirektoratet (Skatt Øst). Han fikk et langt svar på sitt spørsmål, med detaljert oversikt over hvordan han skulle gå frem for å få refundert skatt. Det ble poengtert at det var viktig at det ble godt dokumentert at Thailand var hans reelle bosted, at «Thailand var senter for hans livsinteresser», som det ble uttrykt.

Martinsen dokumenterte dette så grundig han kunne. Han flyttet hit i 2013 og startet umiddelbart med kurs i thaispråket. I 2014 forlovet han seg her og ble medlem av NAV Utland. Han var i Norge kun et titalls dager dette året. Han giftet seg i år. Den dokumentasjonen ble akseptert som bevis hos norske skattemyndigheter, og han har nå skattekort som viser at det kun skal trekkes trygdeavgift og den nye trinnskatten, som ligger på et lavt nivå.

 

Kontakt rett kontor!

– Det er viktig at du henvender deg til Skatteetaten i Mo i Rana når du skal ha refundert skatt, sier Martinsen. – Det er de som håndterer skatt for nordmenn i utlandet. Lokale skattekontorer kjenner gjerne ikke reglene så godt.

Martinsen fikk svar ca. tre uker etter at han søkte om etterbetaling av betalt skatt for årene 2014–15. Han fikk beskjed om at han først måtte sende en formell klage på skatteoppgjøret for disse årene. 

Etter en måned fikk han innvilget søknaden. I begrunnelsen sto det at medvirkende årsak var grundig dokumentasjon av forholdene rundt flyttingen og bosettelsen i Thailand. 

 

– Mer penger å rutte med

– Før ble jeg trukket 7500 kroner hver måned, nå trekkes det kun 900 kroner for trygdeavgift og ca. 700 kroner fra NAV Utland, sier Martinsen. – Det betyr at jeg faktisk har 27.000 baht mer å rutte med hver måned. Det har vært alfa og omega i mitt liv.

– For de tre årene 2014–16 etterbetalte jeg ca. 80.000 baht i skatt til Thailand. På det grunnlaget vil jeg få refundert innbetale skatt på ca. 170.000 norske kroner.

Martinsen forteller gjerne om tallene. Han har ingen ting å skjule. Han har benyttet seg av skatteavtalen mellom Norge og Thailand. Faktum er at han fikk nesten ti ganger så mye penger igjen fra Norge som han betalte inn i skatt til Thailand.  Det er han meget godt fornøyd med.

– Husk at du må oppfylle kravene i skatteavtalen, minner han på. Det er snakk om å ha minst 183 dager botid i Thailand hvert år.

 

Minimert skatt

Martinsen overfører 195.000 norske kroner til Thailand hvert år. Det er hans personlige grense for å slippe inntektsskatt i Norge. Dette tilsvarer omtrent 800.000 baht, og med ulike fradrag her i landet ender han opp med kun 5 prosent skatt på resterende beløp i Thailand. Til syvende og sist vil han fremover betale bare ca. 15.000 baht i skatt i året til Thailand.

– Har du en spesiell bakgrunn fra Norge som gjør at du kan ordne dette på egen hånd?

– Ja, det kan man vel si. Jeg drev eget transportfirma fra 1975 til 1990, og var involvert i regnskapet hele tiden.

Martinsen hadde på et tidspunkt 20 biler – budbiler, varetaxier og flyttebiler – i firmaet «Torbjørn Martinsen Flyttebyrå» i Østfold. Firmaet ble solgt i 1990. Han ble etter hvert uføretrygdet på grunn av knær og rygg – skader han pådro seg etter lange arbeidsdager med flyttelass.

 

Ikke skattemessig utflyttet

Torbjørn Martinsen er ikke skattemessig utflyttet – kun utflyttet. Det er denne løsningen som for mange blir den gunstigste. Da kan man fordele skatten mellom de to land, slik han har gjort. De som sørger for å bli skattemessig utflyttet gjør gjerne det for å slippe formueskatten. Men da får de i tillegg kildeskatt på 15 prosent. Som skattemessig utflyttet kan du ikke eie bolig i Norge. Det er også krav om å skatte til Norge de tre første årene etter den skattemessige utflyttingen.

------------------------------

 

FAKTA: Slik betaler du skatt

Her kommer en oppskrift for å betale skatt i Thailand. Hvis du bor i en provins som Chonburi, som inkluderer Pattaya, er de vant til utlendinger og prosessen går relativt greit. I provinser med færre utlendinger kan du risikere at du må slite litt med saksbehandlerne som ikke vet hvordan de skal takle en utlending som vil betale skatt.

1. Bruk den norske skatteetatens tabeller og finn ut hvor mye penger du må overføre til Thailand pr år for å komme ned på null inntektsskatt i Norge.

2. Overfør dette beløpet til din thailandske bankkonto i løpet av skatteåret, slik at du har beviser for hva du skal skatte for i Thailand.

3. Gå til ditt lokale Revenue Office (ligger på Jomtien for de som bor i Pattaya) innen 31. mars påfølgende år og be om å betale skatt på overført beløp året før.

4. Ta med deg kvittering for betalt skatt derfra og dra til provinsens Revenue Office (i Chonburi City for de som bor i Pattaya) for å få utstedt skattemessig bostedsbevis.

Det er fullt mulig å ordne dette selv. Det er også mulig å benytte advokat til dette. I Pattaya er det flere advokater som tilbyr tjenesten, prisene varierer mellom 6000 og 14.000 baht, etter det vi erfarer.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2017 – 1. september 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)