[ annonse ]
Bjørn Kjos og Norwegian fikk en stygg overraskelse på 15-årsdagen. Bjørn Kjos og Norwegian fikk en stygg overraskelse på 15-årsdagen. Foto: Norwegian Air Shuttle
6. september 2017

Norwegian fikk bursdagskaken i vrangstrupen

Skrevet av 
[ annonse ]

Ryanair-sjefen mener at Norwegian kun har 4–5 måneder igjen å leve. Norwegian sier til Thailands Tidende at dette er et tulleutspill. En kriserådgiver vi har snakket med mener at selskapet kan snu dette til noe positivt – samtidig som de feirer 15-årsjubileum. 

 

Lørdag feiret Norwegian med å fly samme rute som de fløy på sin første tur – og med den samme besetningen. Ombord var Kjos selv. Han leverte overraskelser til passasjerene. Uttalelsene som ble levert av Michael O'Leary i TravelWeekly samme dag var også en overraskelse, men av en helt annen art. Han ga Norwegian kun 4–5 måneder å leve:

Michael O'Leary

Tøft utspill fra Michael O'Leary i Ryanair. (Foto: Jan, Wikifoto)

 

«Norwegian er ute av drift om fire til fem måneder. De er i ferd med å gå tom for kontanter, og klamrer seg fast fra dag til dag. Både Norwegian og Monarch er i trøbbel. Det er en velkjent hemmelighet i flybransjen at de to selskapene nok ikke overlever vinteren».

 

«Brenner kontanter»

O'Leary sier at Norwegian «brenner kontanter», og at selskapet har store ordre på nye fly som de ikke har penger til å betale for. 

Børsen brukte ikke lang tid på å reagere, og aksjene ble sendt ned syv prosent etter at børsen åpnet mandag, selv om de tok seg litt opp utover dagen. 

[ annonser ]

FAKTA: NORWEGIAN

● Norwegian Air Shuttle ble grunnlagt i 1993. De endret fokus til å bli et lavkostselskap i 2002, og skiftet samtidig navn til «Norwegian».

● Er det sjette største lavprisselskapet i verden med rundt 7000 ansatte. 

● Tilbyr over 500 ruter til mer enn 150 reisemål i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Thailand, Karibia og USA. 

● Hadde rundt 30 millioner reisende i 2016.

● Flåten består av rundt 130 fly, i tillegg til 260 fly som er bestilt.

● Halefinnene på flyene prydes av helter som har utfordret samfunnsnormer og inspirert andre.

● Mer enn 80 prosent av passasjerene bestiller billettene på selskapets nettsider.

(Kilde: Norwegian.no)

 

Norwegian: – Tulleutspill

Thailands Tidende tok kontakt med Norwegians kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen tirsdag. Han er lite enig i O'Learys analyse:

– Det vi har å si i denne saken er at dette er et klassisk tulleutspill fra O'Leary som ikke har noe rot i virkeligheten. Norwegian har drevet en lønnsom virksomhet i 10 år, og vil fortsette å fokusere på vår egen globale virksomhet, ikke på enkeltutspill fra konkurrenter, fastslår Sandaker-Nielsen. 

– Om dette er et tulleutspill, så må det vel være skadelig for Norwegians virksomhet, for eksempel i forhold til folk som bestiller reiser 6–12 måneder frem i tid. Vil dere forfølge O'Learys påstander i form av søksmål? 

– Vi har ikke mere å tillegge saken, er svaret fra Norwegian.

 Lasse Sandaker Nielsen

Kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker Nielsen. (Foto: Charlotte Sverdrup )

 

Kriserådgiver tror det kan være positivt

PR- og kriserådgiver Jarle Aabø i Aabø & Co mener Norwegian kan komme styrket ut av dette ved å bruke de rette verktøyene. 

– I utgangspunktet er rykter eller alvorlige påstander alltid negativt for et hvert selskap. Ting settes i spill. Håndteres dette korrekt kan dette likevel være et verktøy for å styrke sitt eget omdømme, og dermed indirekte svekke motparten, sier han til Thailands Tidende. 

– Ville du anbefalt Norwegian å saksøke O'Leary for de skadende uttalelsene, om de ikke stemmer?

– Omdømmemessig ville jeg ikke anbefalt det, men må man så må man.

Jarle Aabø

Kriserådgiver Jarle Aabø i Aabø & Co. (Foto: Helge Heyerdahl)

 

Varierende treffsikkerhet

Michael O'Leary kommer ofte med spådommer om flybransjen – med vekslende hell. Av spådommer av samme karakter som denne, har han blant annet bommet på disse: 

«Ingen tror at Norwegian vil være i bransjen om fem år» (uttalt i 2009)

«Flybe og Jet2 vil måtte legge ned i 2008» (fortsatt aktive)

Ryanair har vært i samtaler med Norwegian i flere måneder, og tilbudt samarbeid («connecting flights») på langturer. Norwegian-sjef Bjørn Kjos har tidligere sagt at de kun er noen tekniske utfordringer unna dette. Norwegian svarer på den negative spådommen om selskapets levetid med at de har drevet med overskudd de siste ti årene, har en solid likviditet, og eier en stor andel av Bank Norwegian, som har en markedsverdi på 17 milliarder kroner.

 (© Thailands Tidende 6. september 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)