[ annonse ]
TOTs kontor i Khukhan i Sisaket er ikke stort, men aktiviteten på innsiden er hektisk i disse dager. TOTs kontor i Khukhan i Sisaket er ikke stort, men aktiviteten på innsiden er hektisk i disse dager. Foto: Dag A. Ekeberg
8. september 2017

Nå får landsbygda gratis fiberoptikk

Skrevet av 
[ annonse ]

Juntaens gigantiske nettprosjekt har nådd Sisaket. Folk følger spent med på trekkingen av de fiberoptiske linjene gjennom provinsen. Installasjon og utstyr er gratis. Den månedlige avgiften er på kun 390 baht for 20 Mbps nedlastingshastighet. Alle får være med, også velstående utlendinger.

 

Juntaen vil bringe hele landet inn i internettalderen med sitt prosjekt «Thailand 4.0». Derfor legger de for tiden gratis fiberoptisk nett i 40.432 av landets omlag 70.000 landsbyer. Det er de fattige og mindre utviklede delene av landet som får nyte godt av dette. Isan kommer naturlig nok i første rekke, men det finnes fattige områder i alle landsdeler. Vi har ikke klart å finne noen oversikt over hvilke landsbyer som får fiberoptikk, men vi må anta at det gjelder alle landsbyer i Isan. Så da er det mange nordmenn som kan nyte godt av dette – muligens med unntak av de som måtte ha bosatt seg i de større bykjerner i Isan.

 

I full sving

Vi besøkte TOTs kontor i Khukhan i Sisaket. Der fikk vi utlevert brosjyren om prosjektet og fikk opplyst at det bare var å søke så fikk man fiberoptikk raskt. Men da vi ringte nummeret de ga oss, ble det opplyst at landsbyen vi forhørte oss om ikke ville få fiberoptikk før om ca. tre måneder. Fiberen er allerede kommet til to landsbyer som ligger drøyt fem kilometer unna. Vi observerte arbeidslag med en TOT «følgebil» som trakk linjer langs vegene, så muligens var anslaget om tre måneder litt i overkant. Faktum er at juntaen har lovet at 24.700 landsbyer som er TOTs ansvar skal ha linjene klare i løpet av året.

De som ønsker gratis fiberoptikk kan kontakte det nærmeste TOT-kontoret og forhøre seg.

 

Fra 390 til 750 baht

Den månedlige kostnaden varierer mellom 390 og 750 baht. For den billigste prisen får du internett med en hastighet på 20 Mbps for nedlasting og 10 Mbps for opplasting. Du kan legge på en hundrelapp for å få 30/10 og nok en hundrelapp for å få 50/15. Dernest er det en hundrelapp ekstra hvis du vil ha enten telefon eller tv (iptv), eller 160 baht for begge deler. Så for 750 baht får du altså både telefon, tv og internett med hastighet 50/15. Ikke dårlig sammenlignet med konkurrentene. Men så er da heller ikke konkurrentene finansiert av staten. Pakken fra TOT krever at du skrive kontrakt for to år.

 

Gratis utstyr

Utstyret er gratis, inkludert trådløs router og iptv set-top boks. En installasjon av fiberoptikk med tilhørende utstyr kan ofte koste mellom ti og tjue tusen baht – et beløp de færreste småbønder har råd til.

[ annonser ]

Det er ingen restriksjoner på hvem som kan få dette. En rik farang med et svært hus i rismarkene stiller på lik linje med sine fattige naboer. 

 

Vil ha nettkommers

Et av formålene med prosjektet er at thaiene skal begynne å handle og selge varer via nettet, etter det som rapporteres fra juntaens side. De ønsker at økonomien skal bedres via eksportkanaler som Facebook og YouTube. Pr i dag er det allerede mange thaier som selger varer via slike kanaler. De fleste har ingen firmaer og betaler ingen skatt, så det er muligens ikke dem som er forbildet til juntaen.

For øvrig kommer dette prosjektet sent i forhold til tilsvarende tiltak i andre land. Det er også slik at veldig mange landsbyer i Isan og andre steder faktisk allerede har internettilgang, stikk i strid med det juntaen sier. De fleste nordmenn i Isan har allerede en internettlinje. De som bruker TOT kan skifte til fiberoptikk og få redusert pris. De som har andre leverandører kan bytte til TOT hvis de ønsker.

TOT

Brosjyren fra TOT forklarer prisstrukturen. Den finnes trolig kun med thailandsk tekst, i likhet med mye av informasjonen på websidene til TOT.

 (© Thailands Tidende 8. september 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)