[ annonse ]
USA og Kina kjemper om thaienes gunst Foto: Mohamed Hassan
4. desember 2019

USA og Kina kjemper om thaienes gunst

Skrevet av 
[ annonse ]

Etter kuppet i 2014 innførte USA restriksjoner på våpensalg og samarbeid med Thailand. Det har Kina benyttet seg av. Men nå er amerikanerne tilbake.

 

Statsminister Prayuth Chan-ocha signerte i forrige måned intensjonsavtaler om våpenkjøp både med USA og Kina. Han forsøker å holde alle dører åpne, men det er liten tvil om at Kinas innflytelse i Thailand har økt de siste årene.

 

På de fem årene med juntastyre har Kina sett sitt snitt til å gjøre mange våpenavtaler med Thailand, og også andre type avtaler, som store samferdselsprosjekter innen høyhastighetstog.

 

Ifølge en analyse hos Bloomberg, gjengitt i South China Morning Post i Hong Kong i går, har det vært inngått ti større våpenavtaler med Kina, inkludert den største handelen Thailand noen sinne har gjort – tre dieseldrevne ubåter og 48 tanks – til en verdi av 30 milliarder baht.

 

USA forsøker nå å ta igjen forspranget, som var en av grunnene til at forsvarsminister Mike Pompeo var på besøk her i august i år. Det ble da bestilt 70 pansrede kjøretøy av merket Stryker og intensjonen er å kjøpe ytterligere 50. I september ble det snakket om å kjøpe helikoptre fra USA til en verdi av drøyt fire milliarder baht.

[ annonser ]

 

Politisk virker dagens regjering å stå vel så nærme Kina som USA. En test på dette har vært protestaksjonene i Hong Kong. Kongressen i USA vedtok 20. november en fordømmelse av myndighetene i Hong Kong og måten de har slått ned på protestantene på.

 

Dette kom uken før Hong Kongs leder Carrie Lam var i Bangkok og møtte statsminister Chan-ocha, og forskjellene ble da understreket ved den solide støtten hun fikk her i Thailand.

 

Den hadde hun tidligere også blitt lovet, da visestatsminister Somkid besøkte Hong Kong, slik vi rapporterte i oktober:

 

LES: Thailand på kollisjonskurs med USA og Vesten over Hong Kong

 

Som for å understreke hva regjeringen i Thailand mener om demonstrasjoner, så gikk de til det skrittet å slå ned på forrige fredags klimaprotest i Bangkok. Drøyt hundre ungdommer hadde samlet seg til «Climate Strike Thailand», etter modell fra ungdom i andre land, men de ble raskt bedt av politiet om å gå hjem.

 

USA har nok problemer både med dette og andre ting de ser på som angrep på ytringsfriheten i Thailand, men de har altså akseptert årets valg som demokratisk, og har startet opp igjen samarbeidet med Thailands regjering, til glede for blant andre amerikansk våpenindustri.

(© Thailands Tidende. 4. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)