I denne guiden finner du det meste du trenger å vite før thailandsturen. Det linkes til informasjon som er nyttig og interessant både for nykommere og erfarne thailandsfarere. God lesning og god tur!
Visum ■ Helligdager ■ Valuta ■ Været ■ Vaksiner ■ SIM-kort for turister ■ Nyttige numre ■ Leie bil ■ Mat ■ Driks ■ Politikk ■ Orakelet svarer ■ Livet i Thailand ■ Førerkort ■ Eiendom ■ Løshunder ■ Hoteller og turistattraksjoner ■ Irritasjonsmomenter ■ Norske restauranter, barer og hoteller ■ Turiststeder med mye nordmenn ■ Quiz ■ Språk ■ Thaier i Norge
Visum
Søkeprosessen skjer online. Du finner oppdatert informasjon hos thaiambassaden i Oslo.
Visumfritak: Nordmenn får 60 dagers opphold uten visum ved ankomst til Thailand. Det er mulig å søke om 30 dagers forlengelse ved et immigrasjonskontor i Thailand.
Turistvisum: 60 dager med mulighet til å søke om forlengelse i 30 dager ved et immigrasjonskontor i Thailand
Non-immigrant visum: F.eks. for pensjonister eller de som er gift med thaier. O-visum gjelder i tre måneder, O-A-visum gjelder for ett år. Det kan søkes om årlig forlengelse av oppholdet (extension) ved immigrasjonskontorer i Thailand. Se ytterligere detaljer hos thaiambassaden i Oslo.
Non-immigrant visum har også mange andre kategorier, for eksempel for de som skal jobbe eller studere i Thailand.
DTV (Destination Thailand Visa): Gyldig i seks måneder og kan forlenges i ytterligere seks måneder. Les mer om dette i denne artikkelen.
Passets gyldighet: Husk at passet ditt må ha minst seks måneders gyldighet ved ankomst Thailand. For lengre visa kreves det ett års gyldighet.
Valuta:
Sjekk dagens kurs under, eller se på THB hos Norges Bank.
Vekslingsboder gir ikke lenger noen god kurs for norske kroner. Noen steder tar ikke en gang imot kroner. Så ikke sats på å veksle kroner i Thailand!
De som har bankkonto her kan overføre rimelig f.eks. via Wise (tidligere Transferwise).
Været
Det første folk spør om før de skal til Thailand er når på året det regner mye. Dette kommer naturlig nok av at regn i Norge er ensbetydende med kulde. I Thailand skal man ikke tenke for mye på om det eventuelt er risiko for regnvær. Det dreier seg uansett i de aller fleste tilfeller om korte skurer, før sola igjen bryter gjennom.
Det er godt og varmt hele året. Nord-Thailand og Isan har «vinter» fra november/desember til februar. Da kan temperaturen krype under 20 grader på natten. Det er imidlertid sjelden overskyet, så dagtemperaturen er god og varm.
Det er normalt veldig lite regn i de fem månedene november – mars. Det er lite luftfuktighet og litt kjøligere på natten enn på dagen (f.eks. 25 grader på natten og 30 på dagen).
Det er mer nedbør i Syd-Thailand enn de andre landsdelene, og det kan komme skurer hele året, selv om det også her er mindre regn på «vinteren».
Mest regn er det i september og oktober. Da kan det være overskyet noen dager i strekk, hvis man er ekstra uheldig. De varmeste månedene er mars og april, da temperaturen kan komme opp i 35–36 grader, og helt opp i 40 grader nordover i landet.
Sola er veldig sterk i Thailand, så husk å bruke solkrem med høy faktor. Selv når det er lett skydekke kan man bli solbrent.
Mer info: Livet i Thailand: Det alle spør om, regner det når jeg kommer på ferie?
Vaksiner
Det anbefales vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt, ifølge Norsk Helseinformatikk. Boosterdose anbefales dersom det er mer enn 10 år siden siste dose. For lengre opphold kan det være greit med flere vaksiner. Det er også omtalt i linken over.
SIM-kort for turister
Mobilselskapene tilbyr spesielle SIM-kort for turister. Disse tilbys på flyplasser og kiosker som 7-Eleven (Dtac og True er i ferd med å slås sammen til ett selskap).
Nyttige numre
Se vår oversikt over telefonnumre og webadresser for ulike offentlige etater, flyplasser, flyselskaper, tog, ambassader, konsulater og kirker.
Nødnumre er Politi: 191 og Turistpoliti: 1155
Leie bil
Gode råd og fallgruber når man skal leie bil:
Mat
De fleste kjenner til thaimat hjemmefra. Her er den mye sterkere, men på turiststeder har de erfaring med vestlige turister og tilpasser styrken deretter. Be eventuelt om mat som er «not spicy».
Her er et knippe artikler fra Thailands Tidende om mattradisjonene her:
Driks
I Thailand gis det ofte driks på restauranter, hoteller, massasjesteder og i taxier. Man gir så mye man vil, men vi har laget en oversikt som kan være til hjelp, samt skrevet et par artikler om dette:
■ Kommentar: Prute eller gi driks?
Politikk
Thailand var et absolutt monarki frem til 1932 og har vært et konstitusjonelt monarki siden. Landet har siden 1932 hatt 20 ulike grunnlover, og politikken har bestått av valg avbrutt av militærkupp – hele 13 kupp siden 1932. Det foreløpig siste kuppet skjedde i 2014. Da holdt militæret makten i fem år inntil valget i 2019. De fikk vedtatt en ny grunnlov som ga et militært utpekt senat medbestemmelsesrett i valget av statsminister. Dette var en medvirkende årsak til at juntageneral Prayut Chan-ocha kunne fortsette som statsminister etter valget i 2019. Men i valget i 2023 fikk militære partier mye færre stemmer, og partiet Pheu Thai fikk til slutt dannet regjering, selv om det var partiet Move Forward som fikk størst oppslutning i valget. Move Forwards statsministerkandidat Pita Limjaroenrat fikk imidlertid veldig få stemmer av de militært utpekte senatorene og kunne derfor ikke danne regjering.
Kongehuset har en stor rolle i Thailand. Hver kveld er det en fellessending på alle tv-kanaler hvor myndighetene rapporterer om kongelige aktiviteter siste døgn. Nasjonalsangen avspilles på alle offentlige steder kl. 08 og 18 hver dag, og folk skal reise seg og stå stille. Thaier kan spøke med det meste, men ikke med kongehuset. Kritikk av kongehuset kan føre til fengselsstraff på inntil 15 år.
Les Thailands Tidendes artikler om politikken i Thailand (nyeste artikler først).
Svar fra Orakelet
Thailands Tidende har i mange år drevet en spalte kalt «Orakelet svarer». Her har leserne fått svar på en mengde ulike spørsmål angående opphold i dette landet.
Livet i Thailand
Lyst på litt lettere lesning? I vår spalte Livet i Thailand tar vi et skjevt blikk på dette landet, ikke minst landsbygda.
Hoteller og turistattraksjoner
Det kryr av overnattingssteder og utfartsmål i Thailand, og de har anmeldelser på mange nettsteder. De som likevel trenger en anbefaling kan sjekke dette kartet, med steder vi har besøkt og går god for. Det dreier seg om 25 hoteller og 25 turistattraksjoner. Dette er ikke nødvendigvis de mest kjente, men noen av de beste og mest interessante stedene. På kartet er hotellene røde og attraksjonene blå.
Førerkort
Du kan kjøre med internasjonalt førerkort i inntil tre måneder i Thailand (fås hos NAF, KNA og MA i Norge, det tilbys nå både ettårig og treårig kort). Deretter må du ta thailandsk førerkort. Det er ikke spesielt vanskelig, men kan ta litt tid. Her er oppskriften.
■ Førerkort i Thailand, her er oppskriften
■ Sørg for internasjonalt førerkort neste gang du vil leie motorsykkel
Eiendom
Mange turister liker seg så godt i Thailand at de vil leie eller kjøpe eiendom her. Les disse rådene først, så står du litt sterkere.
■ Gode råd: Les dette før du leier eller kjøper eiendom
Løshunder
Det er løshunder i mange tropiske land, inkludert Thailand. De er i de aller fleste tilfeller harmløse, men kan være et irritasjonsmonent og en sjelden gang også bite mennesker. Interesserte kan lese hva Thailands Tidende har skrevet om dette emnet. Blir du bitt av hund eller katt må du oppsøke lege og få rabiessprøyter for sikkerhets skyld, selv om rabies er lite utbredt i Thailand.
Irritasjonsmomenter
De som har oppholdt seg i Thailand en stund finner gjerne noen ting å irritere seg over. Våre lesere viste seg å ha problemer blant annet med trafikken, søppel og løshunder:
■ Vi spør: Hva irriterer deg mest med Thailand?
■ Dette irriterer mest: Trafikken, søppel og løshundene
Norske restauranter, barer og hoteller
En del nordmenn driver virksomheter rettet mot turister i Thailand. Her er et kart over 26 steder eid og drevet av nordmenn:
Turiststeder med mye nordmenn
Sjekk hva Thailands Tidende har skrevet om de mest populære turiststedene for nordmenn opp gjennom årene (nyeste artikler først):
Bangkok ■ Cha-am ■ Hua Hin ■ Isan ■ Koh Chang ■ Koh Samui ■ Pattaya ■ Phuket
Quiz
Her har du tilsammen 120 spørsmål om Thailand. Kun eksperter klarer de fleste av disse, men fasit står rett under, så du kan uansett lære mye om dette landet, kulturen og historien.
Quiz 1: Hvor godt kjenner du egentlig Thailand?
Quiz 2: 30 spørsmål, klarer du 20 av dem?
Quiz 3: Visste du dette om Thailand?
Quiz 4: Er du en ekte thailandsviter?
Thailandsk språk
Thai er et tonalt språk med 84 skrifttegn. Les noen lettfattelige artikler om det thailandske språket her. Du kan også se hvilke engelske ord som er i bruk i dette landet.
Thaier i Norge
Til sist lurer du kanskje på hva thaier driver med i Norge. Det var ved siste opptelling over 21.000 thaier i Norge. Det er en dobling på ti år. Vi har skrevet om en del av dem opp gjennom årene.
© Thailands Tidende