[ annonse ]
Statsministerkandidaten som vant valget, men ikke fikk regjere, Pita Limjaroenrat fra Move Forward. Arkivbilde fra 2023. Statsministerkandidaten som vant valget, men ikke fikk regjere, Pita Limjaroenrat fra Move Forward. Arkivbilde fra 2023. Foto: Wikimedia Commons (MGR Online VDO)
8. august 2024

Move Forward oppløst. Norsk UD: – Vi har en god dialog med Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Partiet som vant valget i fjor, og fortsatt er populært på ulike meningsmålinger, er blitt beordret oppløst. Vi har fått en reaksjon fra norsk UD.

 

Oppdatering (10. august 2024): Personer bak partiet Move Forward som ble tvangsoppløst har nå dannet et nytt parti, kalt People's Party. Leder er Nattapong Ruangpanyawut. Red

 

Forfatningsdomstolen (The Constitutional Court) beordret i går ettermiddag partiet Move Forward tvangsoppløst, og partiets sentrale medlemmer har fått forbud mot å drive politikk i ti år.

 

Partiet varsler en pressekonferanse i morgen fredag (9. august), hvor de skal starte opprettelsen av et nytt politisk part, med folk som ikke har fått forbud mot å drive politikk.

 

Det var det samme denne bevegelsen gjorde da forgjengeren Future Forward ble tvangsoppløst.

[ annonser ]

 

Men overfor avisen Khaosod English, uttaler partiledelsen at det ikke er så lett å finne kandidater, for folk er redde for at også det nye partiet blir tvangsoppløst, og at de sentrale medlemmene dermed i praksis må avslutte sin politiske karriere.

 

Men ifølge avisen er det snakk om at Ms. Sirikanya Tansakun skal lede det nye partiet.

 

Det er senatet som oppnevner medlemmer til Forfatningsdomstolen, som har denne store makten over politikken i Thailand. Dagens medlemmer i Forfatningsdomstolen er oppnevnt av det senatet som ble nedsatt av militærregjeringen som styrte fra 2014 til 2023 og gikk av ved fjorårets valg.

 

Nå er det kommet et nytt senat, som ble valgt via en intrikat prosess, ikke et ordinært folkevalg. De har litt mindre makt enn før, siden de ikke er med å stemme over statsminister sammen med underhuset, men de har fortsatt makten til å oppnevne medlemmer til slike organer som Forfatningsdomstolen og Valgkommisjonen.

 

Grunnen til oppløsningen er at domstolen mener at partiet bryter den omstridte loven om majestetsfornærmelse.

 

Partiet varslet i forkant av avgjørelsen at de mente at Thailand kunne se langt etter et sete i det prestisjetunge Menneskerettsrådet i FN, hvis partiet ble beordret oppløst. 

 

LES: Kontroversiell søknad om medlemskap i FNs menneskerettsråd (6. august 2024)

 

Og menneskerettighetsgrupper som Amnesty International har da også fordømt denne avgjørelsen som kom i går.

 

Amnesty International sier at det er en avgjørelse som ikke kan forsvares, og at det ødelegger folks menneskerettigheter i Thailand. 

 

Norsk utenriksdepartement har tidligere uttrykt bekymring over loven om majestetsfornærmelse, via et intervju i Thailands Tidende 24. mai i år:

 

LES: Norsk UD bekymret over Thailands bruk av loven om majestetsfornærmelse (24. mai 2024)

 

Vi tok nå igjen opp saken med norsk UD, og spurte:

 

– På denne bakgrunnen, kan Norge støtte Thailands kandidatur i menneskerettsrådet i FN?

 

– Norge gjør hvert år en vurdering av landene som er kandidater til FNs menneskerettighetsråd. Landene blir vurdert ut fra innsatsen for å respektere og oppfylle menneskerettighetene, og hvilke frivillige forpliktelser og løfter de har levert i forbindelse med sitt kandidatur, svarer pressetalsperson Ingeborg Gloppen Johnsen.

 

Hun legger til:

 

– Stemmegivning i forbindelse med valg og kandidaturer i FN er ikke offentlig. Dette er i tråd med prosedyreregel om hemmelig valg, og fast praksis blant FNs medlemsland.

 

Hun sier imidlertid følgende:

 

– Vi har en god dialog med thailandske myndigheter om menneskerettigheter, inkludert våre bekymringer når det gjelder loven om majestetsfornærmelse.

 

(© Thailands Tidende. 8. august 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)