[ annonse ]
En dame tar farvel med familien før hun sendes i fengsel. Hun er den fjerde fengslede i sin familie. En dame tar farvel med familien før hun sendes i fengsel. Hun er den fjerde fengslede i sin familie. Faksimile: The Nation
4. juli 2019

Fattige bønder i fengsel under drakonisk juntalov

Skrevet av 
[ annonse ]

Juntaen har fortsatt makten i Thailand, og nå har en av deres lover gitt landet et stort sjokk. 14 fattige bønder, som holdt til i Saithong National Park i Chaiyaphum lenge før området ble erklært som nasjonalpark, har tapt en anke og må nå i fengsel og betale bøter opptil 900.000 baht – som de naturlig nok ikke kan.

 

Dette strider mot normal kutyme i Thailand. Slike saker har pleid å bli løst via forhandlinger og det har vært funnet løsninger slik at bøndene kan fortsette sitt virke. Så ikke etter juntaens nye «Forest Reclamation»-lov av 2016, som slår hardt ned på de som tar seg til rette i nasjonalparker.

 

Men det er to vidt forskjellige ting man snakker om her. Rike investorer har av og til bygd resorter på statens land, og det har vært vanskelig å få dem vekk, fordi de har betalt penger under bordet til lokale myndigheter. Men dette dreier seg altså om fattige bønder som har levd der i generasjoner. Hvorfor juntaens påtalemyndighet og ankedomstolen ikke klarer å se forskjellen, er et mysterium for hele landet, som nå snakker om denne saken på tv og sosiale medier.

 

På bildet ser vi en dame som er det fjerde medlemmet i sin familie som nå blir fengslet. To eldre søstre og moren sitter allerede i fengsel. De må få andre slektninger til å ta seg av sine familier.

 

Bøndene har fått mellom 5 og 20 måneders fengsel og fra ca. 110.000 til 900.000 baht i bøter, ifølge en artikkel i The Nation

[ annonser ]

 

Somnuk Tumsupap, som er advokat for bøndene og jobber hos Northeast Land Reform Network, sier at høyesterett har sagt seg villig til å høre saken til en av de dømte, kalt Nittaya.

 

Universitetslektor Chainarong Setthachua ved Maha Sarakham University sier at han mener at bøndene er ofre for juntaen (NCPO) sin «Forest Reclamation Policy».

 

Ifølge en kommentar i Bangkok Post har denne policyen til juntaen møtt mye negativ omtale fra utlandet, spesielt når ofrene er fattige bønder, som det har vært flere tilfeller av i nyhetene de siste årene.

 

Rettsprosessen mot bøndene startet så fort den nye loven tredde i kraft i 2016. På det tidspunktet var det allerede opprettet en komite under ledelse av provinsens viseguvernør for å finne en løsning for bøndene. Isteden er de altså blitt kastet i fengsel.

(© Thailands Tidende. 4. juli 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)