[ annonse ]
Valget på nye senatorer er i gang. Valget på nye senatorer er i gang. Faksimile: Thai PBS World
8. mai 2024

Kritikk mot Thailand: Senatet får fortsatt mye makt, ikke demokratisk valgt

Skrevet av 
[ annonse ]

18. mai får vi vite om partiet som vant fjorårets valg blir beordret oppløst. Samtidig er vi i gang med «verdens mest kompliserte valg» av senatet – organet som velger ut de som tar slike avgjørelser.

 

Det skal velges 200 nye senatorer i løpet av forsommeren. Prosessen omtales som «det mest kompliserte valget i verden». Det er ikke hvem som helst som omtaler prosessen slik, men nærmere bestemt det statlig finansierte nyhetsorganet Thai PBS World.

 

Dagens 250 senatorer ble valgt av militærjuntaen (som styrte landet mellom 2014 og 2023) og har sittet i fem år. De går av 10. mai, men valget av 200 (ikke 250) nye senatorer forventes å være klart i løpet juli.

 

De som er interessert i prosessen kan klikke på linken til Thai PBS World over, eller lese hva Reuters skriver om prosessen.

 

Kort fortalt består prosessen av at ulike grupper av profesjoner i landet kommer sammen og velger sine kandidater via hele seks valgrunder på lokalt og nasjonalt nivå. 

[ annonser ]

 

Dette er altså ikke et valg hvor folket går til valgurnene på en bestemt dag og kan stemme for sine kandidater.

 

De 250 nåværende senatorene satte en stopper for at fjorårets valgvinner, Move Forward Party, kunne danne regjering.

 

LES: Stor valgseier til opposisjonspartier (15. mai 2023)

LES: Kommentar: Vanskelig å være thai nå etter valget (21. mai 2023)

LES: Pita fikk ikke nok stemmer til å bli statsminister (13. juli 2023)

 

Det nye senatet skal ikke lenger kunne være med å stemme over statsminister, den jobben går nå kun til det folkevalgte underhuset i parlamentet.

 

Men det nye senatet vil fortsatt ha makt. De vil fortsatt være det organet som velger ut de representanter som skal sitte i viktige posisjoner, som medlemmer av for eksempel forfatningsdomstolen (Constitutional Court), valgkommisjonen (Election Commission) og antikorruposjonskommisjonen (National Anti-Corruption Commission).

 

Disse juridiske institusjonene har mye makt. Det ser man ikke minst i disse dager, hvor forfatningsdomstolen (Constitutional Court) for tiden er i ferd med å avgjøre hvorvidt partiet som vant valget i fjor, Move Forward Parti, skal beordres oppløst.

 

De ga nettopp Move Forward to uker ekstra for å komme med sine motargumenter. Saken skal nå etter planen avgjøres 18. mai, og kan føre til at partiet, akkurat som forgjengeren Future Forward, blir beordret oppløst. Future Forward ble oppløst som resultat av et vedtak i forfatningsdomstolen i februar 2020. 

 

Årsaken til at disse partiene blir beordret oppløst er at de, ifølge de som har gått til sak, er motstandere av Kongehuset og landets styresett som et konstitusjonelt monarki. 

 

Partiet selv sier at de ikke er motstander av Kongehuset, men ønsker en reform av monarkiet.

 

Human Rights Watch omtaler det kommende valget av det nye senatet som fundamentalt mangelfullt.

 

Magasinet The Diplomat skriver at selv om partiet Move Forward blir oppløst så kan styresmaktene ikke oppløse meningene i folket, hvor 38 prosent i valget i fjor stemte på partiet.

 

De skriver at det i tidligere tider var vanskelig å vite hva thaier generelt sett mente om rammene rundt det konstitusjonelle monarkiet. Etter fjorårets valg vet man mer om dette, og hvis partiet blir oppløst så vil bevegelsen for reform av monarkiet gjenoppstå i andre former og via nye partier.

 

(© Thailands Tidende. 8. mai 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)