[ annonse ]
Slik ser mange vannreservoarer ut allerede. Slik ser mange vannreservoarer ut allerede. Illustrasjonsfoto: Supanut Arunoprayote, Wikimedia
3. januar 2020

Myndighetene varsler tørke og vannmangel frem til mai

Skrevet av 
[ annonse ]

Nærmere halvparten av landets provinser ligger an til å bli rammet av tørke i vinter. Det er allerede lave vannstander i reservoarer og lite utsikt til nedbør. I Pattaya er også reservoarene betydelig redusert. Myndighetene skylder på El Nino.

 

Det nasjonale vannverket (Provincial Waterworks Authority) sier at 82 distrikter i 31 provinser kan se frem til tørke i vinter. 15 av provinsene er i Isan, ni i nord, seks i sør og én i øst.

 

I øst er det Chonburi som er utsatt. Pattaya har ikke opplevd vannmangel de siste fem årene, men denne vinteren ser det dårlig ut. Pattaya Mail rapporterte før jul at alle fem reservoarene hadde uvanlig lav vannstand.

 

Myndighetene ber folk hjelpe til ved å spare på vannforbruket. Blant annet oppfordrer de folk til å vanne sine planter med brukt vann fra tøyvask eller oppvask.

 

Hydrodatainstituttet (The Hydro-Informatics Institute) sier at årsaken er 18 prosent lavere nedbørsmengder enn normalt i 2019. Ni større vannreservoar har nå under 30 prosent av full beholdning. Det dreier seg om Lam Phra Phloeng, Lam Nang Rong, Mae Kuang, Pasak, Thap Sela, Krasiew, Khlong Si Yat, Chulabhorn og Ubol Ratana.

[ annonser ]

 

Det bores nå etter vann på 524 steder for å hjelpe på situasjonen.

 

Vannivået i Mekongfloden er det laveste siden 1992, og det skal bli enda lavere, grunnet tester i det kinesiske damanlegget Jinghong 1–4. januar. 

 

Den nasjonale vannressursetaten (The Office of National Water Resources) har advart åtte provinser langs Mekong om lavere vannstand. Det dreier seg om Chiang Rai, Loei, Nakhon Phanom, Nong Khai, Mukdahan, Bung Kan, Amnat Charoen og Ubon Ratchathani.

 

Testene i dammen vil gi 40–60 cm lavere vannstand. Effekten har allerede nådd Chiang Rai, mens den først vil nå den sydligste av disse provinsene, Ubon Ratchathani, ca. 16. januar.

 

Meteorologisk institutt (The Thai Meteorological Department) estimerer at tørken vil vare til mai måned og være den verste på 40 år.

 

Instituttet sier til avisa The Nation at januar og februar blir verst, men at det vil bli lite regn helt frem til mai måned. En medvirkende årsak skal være værfenomenet El Nino.

 

Den verste tørken i moderne tid rammet landet i 1979. I 1995 og 2015–16 var det også tørke i deler av landet, for eksempel i Bangkok-området, hvor saltvann fant vegen inn i den ordinære vannforsyningen.

(© Thailands Tidende. 3. januar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)