[ annonse ]
Statsminister vil legalisere gambling, men det kan bli en hard kamp Illustrasjonsfoto: Tasha92, Wikimedia Commons
1. april 2024

Statsminister vil legalisere gambling, men det kan bli en hard kamp

Skrevet av 
[ annonse ]

Over halvparten av thaier gambler allerede, selv om det er forbudt. Legalisering skal etter planen trekke flere turistkroner.

 

Vekslende regjeringer har gjennom årene luftet ideen om å legalisere gambling, men har gitt opp. De har møtt for sterk motstand blant deler av befolkningen. 

 

Det nyeste fremstøtet kom da underhuset i parlamentet nylig behandlet en utredning om emnet. 

 

Det er snakk om å tillate store komplekser, som i tillegg til gambling skal tilby hotellvirksomhet, kjøpesentre og fornøyelsesparker, og krever en investering på minst 100 milliarder baht pr kompleks.

 

Det første komplekset er foreslått for Eastern Economic Seaboard (EEC), hvor turistbyen Pattaya ligger sentralt plassert.

[ annonser ]

 

I nabolandet Kambodsja er gambling tillatt, og det har dukket opp svære kasinoer i hovedsak finansiert av kinesiske krefter. Kineserne er også en av hovedkundegruppene.

 

Thailand har et mye bredere og større turisttilfang, samt at thaiene selv er mye rikere enn kambodsjanere, så gambling i Thailand vil nok se litt annerledes ut enn i Kambodsja. 

 

Statsministeren selv adresserte potensielle problemer med legalisering, og understreket at strenge regler og tilsyn fra sikkerhetsbyråer, så vel som lokale tjenestemenn, ville dempe negative effekter.

 

LES: De fattige gambler mest (1. mars 2015)

 

Komiteen utforsket også regelverk inspirert av Singapore og USA for å sikre ansvarlig drift. En del av inntektene vil støtte et fond dedikert til å dempe gamblingens negative effekter.

 

Utredningen går nå til regjeringen for videre behandling.

 

Midt i denne utviklingen har organisasjoner fra 16 provinser gitt uttrykk for sin motstand, med henvisning til sosiale spørsmål som familieforstyrrelser og spilleavhengighet, ifølge nyhetsbyrået NNT.

 

For det er ingen tvil om at mange thaier har problemer med gambling. 

 

I 2019 kom det en undersøkelse som viste at antall gamblere hadde økt med fem prosent på to år, og at 30,4 millioner thaier gamblet. Det er 57 prosent av alle over 15 år.

 

LES: Stadig mer illegal gambling – 57 prosent av thaier gambler (10. oktober 2019)

 

Undersøkelsen viste at tre ulike former for gambling var omtrent like populære. Kun en av dem er tillatt, nemlig det statlige lotteriet som trekkes to ganger i måneden. Til dette formål brukte thaiene  150,4 milliarder baht i året, det vil si i snitt 4 947 baht pr gambler pr år.

 

Undergrunnsvarianten av lotteriet trakk litt mer penger, nemlig 153,1 milliarder, basert på estimat fra undersøkelsen, som hadde 44 050 deltakere fra alle landets provinser.

 

Fotballtipping er også forbudt, og er også mest utbredt. Der gikk det med 161,5 milliarder baht pr år.

 

For thaier i Norge er også gambling et tema. Det ble tatt opp i en studie tilbake i 2015:

 

LES: Spilleavhengighet rammer skjevt blant innvandrer i Norge (1. juli 2015)

LES: Lederartikkel: Thaier og gambling i Norge (1. juli 2015)

 

(© Thailands Tidende. 1. april 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)