[ annonse ]
Coach Eek (tv.) jobber frivillig i tempelet i Mae Sai. Coach Eek (tv.) jobber frivillig i tempelet i Mae Sai. Faksimile: Video fra Thai Navy Seal
5. juli 2018

Treneren får heltestatus – tempelliv årsaken til overlevelse

Skrevet av 
[ annonse ]

Mens enkelte medier har spekulert i om den 25 år gamle treneren til de 12 fotballungdommene i grotten i Chiang Rai får en tiltale mot seg, blir han hyllet som en stor helt på sosiale medier.

 

«Coach Eek» er på alles tastaturer for tiden. Hans historie har kommet frem sakte men sikkert. Han er født i Thailand, men har kun burmesisk pass. Foreldrene døde da han var ung og han har bodd hos sin thailandske bestemor siden. Han forsøker for tiden å skaffe seg thailandsk pass, men det tar sin tid.

Treneren jobber gratis i det lokale tempelet, og det var der han lærte teknikkene som mange på sosial medier nå mener var årsaken til at ungguttene overlevde ti døgn i Tham Luang-grotten i Mae Sai helt nord i Thailand. 

 

Munker spiser sjelden

Munker spiser kun ett måltid pr døgn. De bruker mye tid til meditasjon, og hevder at det fjerner hungeren. Det var oppskriften med meditasjon Coach Eek benyttet overfor fotballaget. Guttene satt stille – tett sammen – for å holde på varmen og spare energi, og ble ledet i meditasjon av treneren. Det var også treneren som passet nøye på at guttene kun drakk vannet som rant ned fra veggene i grotten, ikke sølevannet på bakken. Mineralinnholdet i vannet fra grottens tak kan ha vært med på å redde disse livene.

 

Straffeansvar?

Det har vært ulike teorier om ansvaret til treneren. En populær facebookside har hevdet at guttene gikk inn i grotten først, og treneren kun gikk inn for å lete etter dem to timer senere. Det er ikke bekreftet på noe hold, og er mest sannsynlig en feilaktig påstand. Det hevdes at han kan bli strafferettslig ansvarlig, men enkelte thailandske jurister har hevdet at uten noen intensjon om å skade de unge guttene, er det ikke veldig sannsynlig at han kommer til å få noen straff.

 

[ annonser ]

Dobbelt så mye regn som normalt

Hittil i år har det vært omtrent dobbelt så mye regn som normalt i Chiang Rai-provinsen, ifølge tall vi har fremskaffet fra det statlige meteorologiske instituttet. Frem til slutten av mai hadde det falt 682 mm nedbør i provinsen, mot normalt 321. Det har ført til at det raskt ble flom da et nytt, kraftig regnvær overrasket fotballaget etter trening lørdag 23. juni.

 

Regntiden slutter i oktober

Det meldes om mer regn fra i dag eller i morgen, og både statsminister og Kongen har bedt redningsmannskapene skynde seg å få barna ut av grotten. Men de ansvarlige har svart at de ikke kan forhaste seg, og vil sørge for at alle kommer helskinnet ut. Det kan i verste fall føre til at de må oppholde seg i grotten hele regntiden. I oktober faller nedbørsmengdene til omtrent halvparten av normalen under regntiden, og i november er det normalt lite regn i Chiang Rai.

 

Pumper ut vannet

For tiden fokuseres det på å pumpe ut vannet fra grotten, men det kan bli til liten nytte hvis det kommer nye kraftige regnskyll. Det er hentet inn kraftige pumper fra Japan, og store landbruksområder nedenfor inngangen til grotten er oversvømt som følge av operasjonen.

Hvorvidt det meldte regnværet blir så kraftig som det er antydet, gjenstår å se. Det er ofte store unøyaktigheter i værmeldingene her. Det er også slik at det er lange perioder i regntiden hvor det ikke regner i det hele tatt. Så det er fortsatt håp om å få ut guttene relativt raskt.

 

(© Thailands Tidende 5. juli 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Town house Bangkok
( / Hus til salgs)

Town house Bangkok

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Thailand i Norge (kart)