[ annonse ]
PASS PÅ: I krysset Thappraya og Pratamnak mellom Pattaya og Jomtien er det ofte kontroller natterstid. PASS PÅ: I krysset Thappraya og Pratamnak mellom Pattaya og Jomtien er det ofte kontroller natterstid. Foto: Dag A. Ekeberg
6. august 2023

Dette er dine rettigheter hvis du blir stoppet av politiet

Skrevet av 
[ annonse ]

Her er fem råd du bør legge deg på minne i tilfelle du blir stoppet av politiet i Thailand.

 

I Thailand finnes det både gode og dårlige politimenn – og også folk som utgir seg for politi. Det finnes historier om politimenn som har plantet narkotika på folk for deretter å presse dem for penger. Og falske politimenn som lopper penger av sine ofre langs landevegen.

Men hva skal du gjøre hvis du blir stoppet av politiet eller utsatt for politiransakelse? Du kan ta visse forholdsregler, som ble forklart av Bangkok-advokatene Varasin og Sangsirisap i firmaet Varasin & Partners i en artikkel i avisen Khaosod English.

I henhold til thailandsk lovverk har politiet lov å ransake mennesker og deres eiendeler for å forhindre eller oppklare en forbrytelse. Når en politioffiser opptrer lovlig og ber om ransakelse, så kan du ikke nekte dette. Men du kan gjøre følgende:

 

1. Be om å se ID

Be om å se politioffiserens identifikasjonskort. Sannsynligheten er tilstede for at falske politioffiserer ikke har tatt bryet med å utstyre seg med offisielt utseende identifikasjon. Hvis du har mistanke om at det dreier seg om en person som utgir seg som politioffiser, ta bilde, sjekk om det er andre personer i nærheten og rop på hjelp.

[ annonser ]

 

2. Ta video

Du har rett til å ta opp ransakelsen av deg så lenge det ikke forstyrrer selve ransakelsesprosessen. Benytt denne muligheten via videokameraet på mobiltelefonen din. Du skal imidlertid vite at videoen kan bli brukt mot deg i en eventuell rettssak, hvis du har gjort noe ulovlig.

 

3. Be ham tømme lommene

Du kan be politioffiseren om å tømme sine lommer og vise at han ikke har noe gjemt i ermene før ransakelsen begynner. Dette for å hindre at han planter ting på deg. Hvis politioffiseren nekter å gjøre dette, kan det bety at han ikke har rent mel i posen, og du bør vurdere å tilkalle vitner før ransakelsen begynner.

 

4. Ikke rør

Hvis en politioffiser har funnet noe som ikke tilhører deg, ikke rør gjenstanden, men ta et bilde av den. Forsøk deretter å kontakte vitner, familie og venner, eller en advokat.

 

5. Ikke skriv under

Unngå å skrive under på dokumenter. Hvis politiet insistere på at du skal skrive under, må du først lese dokumentet nøye. Hvis du ikke forstår alt som står der, må du be om hjelp til å forklare. Denne hjelpen skal ikke komme fra politiet, men fra andre kilder. Hvis dokumentet ikke er hundre prosent korrekt, eller har åpne felter som ikke er fylt ut, ikke skriv under. Hvis du skal skrive under, så sett dine initialer på alle sidene.

(© Thailands Tidende. 6. august 2023. Basert på artikkel fra utgave 8/2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)