[ annonse ]
1. november 2018

Ny enkepensjon trekker ut

Skrevet av 
[ annonse ]

I fjor foreslo et regjeringsoppnevnt utvalg å kutte betydelig i etterlattepensjonen, slik at den kun skal gjelde i en overgangsperiode på tre år. Dette vil få en dramatisk effekt for mange thailandske enker etter nordmenn. Høringsrunden ble avsluttet i juni 2017, men fortsatt er det ikke klarhet i hva som blir utfallet.

Vi spurte seniorrådgiver Morten Dagre i kommunikasjonsseksjonen i Arbeids og sosialdepartementet:

– Hva har skjedd etter denne høringsrunden? Hvor langt er arbeidet kommet?

– Her er det foreløpig ikke så mye å melde. Saken er til behandling i departementet.

– Er ikke dette unormalt lang behandlingstid? Kan det skje noe inneværende år, tror du?

– Nei, unormal lang saksbehandlingstid er det ikke. Som du sikkert vet er pensjonsreformen en temmelig omfattende reform, og det gjenstår fortsatt enkelte pensjonsspørsmål som ikke er endelig avklart.

Han opplyser at det ikke er fastsatt noen tidsfrist for saken, og sier at det er vanskelig å svare på om det skjer i inneværende år.

Etterlattepensjon tilfaller de som hadde være gift mer enn fem år når ektefellen går bort, eller hvis det finnes felles barn.

[ annonser ]

Det er en drastisk endring som foreslås, og spesielt får det stor effekt for kvinner som er mye yngre enn sine ektemenn, og har dårlig med opptjente rettigheter i form av arbeid i det norske samfunnet – altså noe som kan være tilfellet for thailandske kvinner.

Forslaget er at etterlattepensjonen skal erstattes med en tidsbegrenset støtte til omstilling for de som er under 67 år. Tidsbegrensningen er foreslått å være tre år. Støtten gis til de som driver arbeidssøking eller utdanning.

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra Frp sa i juni 2017 at partiet ikke har noen planer om å støtte forslaget til utfasing av enkepensjonen. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2018 – 1. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)