[ annonse ]
Immigrasjonsvesenet, som her i Pattaya, får mange spørsmål om dagen. Immigrasjonsvesenet, som her i Pattaya, får mange spørsmål om dagen. Foto: LOR
9. november 2019

Helseforsikring for O-A-visum: UD er i kontakt med thaimyndigheter

Skrevet av 
[ annonse ]

1. november trådte kravet om helseforsikring i kraft for de som vil oppholde seg i Thailand på årlig O-A-visum. Ambassaden forsøker nå å finne ut om dekning via Helfo holder. Fortsatt er det ingen krav om forsikring for O-visum, som også kan brukes til årsopphold.

 

– Ambassaden i Bangkok har sendt en forespørsel til thailandske myndigheter med spørsmål om frivillig medlemskap i folketrygden er tilstrekkelig for norske borgere som søker visum. Forespørselen er utarbeidet i dialog med Helfo, og vi avventer nå et svar fra thailandske myndigheter, opplyser seniorrådgiver Per Bardalen Wiggen i Utenriksdepartementet til oss.

 

Dette kravet om helseforsikring diskuteres nå i stor målestokk på mange facebookgrupper. Noen personer har vært innom immigrasjonsmyndighetene etter 1. november, og har fortalt om sine erfaringer, f.eks. til den private svenske gruppen «Visum Thailand», med over 11.000 medlemmer.

 

En svenske som har levd i Thailand i ti år med utgangspunkt i et O-A-visum, fikk beskjed om at han nå måtte ha helseforsikring hvis han ville fornye igjen, da han besøkte immigrasjonsvesenet i Rayong etter at kravet var trådt i kraft. Han har fornyet sitt visum (via såkalt Extension) i alle år, men fikk altså nå nytt krav. Han er passert 70 år, og er usikker på om han kvalifiserer for noen helseforsikring, med sin sykdomshistorie. Han lurer på om han nå må finne seg et annet land å bo i. Han har til desember med å ordne med helseforsikring.

 

En annen person, som har bodd her med utgangspunkt i et O-visum, var innom immigrasjonskontoret i Pattaya, og fikk fornyelse på samme måte som tidligere år, uten noe krav om helseforsikring.

[ annonser ]

 

Dette stemmer med antakelsene som mange har gjort, nemlig at det er det opprinnelige visumet man kom hit med som styrer, selv om årlig fornyelse er den samme for O- og O-A-visum. Fra thailandske myndigheters side – som ønsker at pensjonister som bor her mer eller mindre permanent skal ha forsikring – er det ikke logisk at kun de med O-A-visum skal ha forsikring, mens de med O-visum slipper, men det er pr i dag resultatet av denne lovgivningen.

 

Så gjenstår det å se om myndighetene kommer med justeringer av loven når de forstår at det i praksis ikke er noen forskjell på de som bor her på de to ulike visumtypene.

 

I tidligere artikler hos oss har vi sammenlignet prisene til ulike forsikringsselskaper, for de som ønsker å tegne en slik helseforsikring med dekning på inntil 400.000 per år, som nå er blitt et krav for O-A-visum

 

Visum

Kostnadene (THB) pr år til de fem første forsikringsselskapene som laget tilbud til langtidsbeboende. Se vår artikkel for detaljer.

 

LES: Krav om helseforsikring for O-A pensjonistvisum fra november (oktober 2019)

LES: Juntaen vil kreve helseforsikring for langtidsboende (mai 2019)

 

Basert på en spørreundersøkelse på den lukkede norske facebookgruppen Thaifeber, virker det som om flertallet av nordmenn her har O-visum i bunnen for sine årlige fornyelser. Disse er i så fall pr i dag trygge for kravet om helseforsikring.

 

Et O-visum gjelder i utgangspunktet i tre måneder, men kan fornyes og forlenges på årlig basis basert på f.eks. ekteskap med en thai eller en månedlig pensjon for de som er over 50 år.

 

Etter det vi leser på svenske facebookgrupper, er det blant svensker vanligere å ha kommet med O-A-visum.

 

Folk som pr i dag bor her på O-A-visum trenger ikke skaffe seg helseforsikring før tiden er inne for årlig fornyelse. Dette står klart formulert i lovverket (PDF, bla nedover for engelsk tekst). Kravet dukker opp først når visumet skal fornyes, ikke fra 1. november.

 

De som kom med O-A-visum og vil unngå kravet om helseforsikring, kan starte på nytt med å søke om O-visum. Dette må gjøres ved en thailandsk ambassade. Det enkleste er å gjøre dette i hjemlandet, for eksempel i Norge. Hvis man vil forsøke å gjøre det i et av Thailands naboland, risikerer man å møte mange krav og spørsmål.

 

Den svenske administratoren av «Visum Thailand» skriver at det er vanskelig å skaffe seg et O-visum i f.eks. Laos. De ønsker dokumentasjon fra politi og lege, og håndfaste beviser for tilstrekkelig økonomi. 

 

Et annet alternativ som kan være aktuelt for noen, er å søke om såkalt elitevisum, som koster fra 500.000 baht og gjelder i inntil 20 år.

 

Vi har spurt den thailandske ambassaden i Oslo om hvordan de håndterer dette nye kravet. Vi er blitt lovet svar, men forstår det slik at det er hektisk på ambassaden. De får mange spørsmål om saken i disse dager.

 

Et av spørsmålene som mange har, er om en utvidet reiseforsikring kan brukes i stedet for helseforsikring, for folk som f.eks. tilbringer halve året i Norge og resten i Thailand. Dette er et av spørsmålene vi har viderebrakt til ambassaden i Oslo.

 

På ambassadens visumside er nå kravet om helseforsikring lagt inn i rødt.

(© Thailands Tidende. 9. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)