[ annonse ]
2. november 2011

Orakelet svarer: Jeg vil jobbe i Thailand!

Skrevet av 
[ annonse ]

Spørsmål:

- Hei, og takk for en god avis. Drømmen er å kunne jobbe og bo i Thailand. Er det vanskelig å få arbeidstillatelse? Og om jeg lønnes fra Norge, kan jeg da oppholde meg og jobbe i Thailand?

Helge, deltidsturist


Svar fra Orakelet:

Når vi snakker om arbeidstillatelse, så er det greit å kjenne til thaienes tenkesett først: Når det gjelder utlendinger, er det korttidsturister og fastboende pensjonister som thaiene liker best. Disse gruppene truer ingen, tar ingen jobber fra thaiene selv, og driver (vanligvis) ikke med bondefangeri eller narkosalg. Tvert imot så legger de igjen masse penger her.
De utlendinger som thaiene basert på lang erfaring liker mindre godt er yngre eller middelaldrende menn (vel, 90 prosent menn og 10 prosent kvinner) som kommer hit for å bo og livnære seg her.
Man skal selvsagt ikke skjære alle over en kam, men faktum er at mange av disse er kriminelle elementer, eller i det minste upålitelige folk som flykter fra gjeld og problemer i hjemlandet. De er gjerne uten utdannelse, og må livnære seg med sine talegaver. Dette gjør de ved å starte forretningsdrift innen turistrelaterte områder som restauranter og barer, eller finner på noe innen eiendom. Men det mange i virkeligheten gjør, er å drive bondefangeri mot sine egne landsmenn, spesielt de som er nyankomne til Thailand. Det ovenstående gjelder selvsagt ikke for nordmenn.

Så med denne bakgrunnen kan man forstå at thaiene

1) har gjort det vanskelig å få arbeidstillatelse her,
2) bruker mye ressurser på å sjekke at arbeidet som gjøres er i henhold til lovverket, og
3) straffer brudd på lovverket relativt hardt.

Men når det er sagt så er det jo tross alt de som får det til. For thaiene har jo motvillig innsett at de trenger noen utlendinger her for å få hjulene til å gå rundt både i turistnæringen og i næringslivet generelt.
Her er noen ulike måter du kan jobbe på i Thailand:

1. Skap din egen arbeidsplass
Det er mange utlendinger som har skapt sine egne jobber her og startet opp små bedrifter. Thailandsk lov sier at et firma skal kunne vise til et overskudd på regnskapet før de får lov å ansette en utlending, så loven er lagt til rette for at vi blir ansatt i eksisterende firmaer, ikke starter egne. Men når såpass mange utlendinger får det til likevel, så vet man at med gode nok argumenter overfor myndighetene så ordner det seg. Hvis du vil starte ditt eget firma må du være oppmerksom på at det kreves fire fulltidsansatte thaier for hver utlending som kan ansettes. Og alle firmaer må ha et kontor hvor de ansatte kan arbeide. Denne loven er ikke spesielt godt tilpasset vår nye elektroniske verden.

2. Bli lærer
Den vanligste næringsveien for utlendinger er å være lærer. Uheldigvis for skandinaver så foretrekkes de som har engelsk som morsmål. Du må være litt ekstra dyktig for å komme inn som skandinav, men det er slett ikke umulig. Og en høyere utdannelse eller erfaring som lærer er gull verdt. Men uansett må du ta testene som tilbys her. Og vær oppmerksom på at du konkurrerer med mennesker som har skaffet seg mer eller mindre ekte sertifikater og vitnesbyrd fra ulike skoler. Læreryrket betales ikke spesielt godt i Thailand. Som utlending kan du regne med en begynnerlønn på 25-35.000 baht pr måned.

3. Bli ansatt i et firma
Det å bli ansatt i et thailandsk firma er ikke umulig. Det er nemlig gjævt for en del velstående thaier å kunne skilte med utlendinger i staben. Du må imidlertid finne en måte å få et forhold til disse bedriftseierne på. Vi møter utlendinger her som jobber som oversettere og ‘ambassadører’ for firmaer, det er også de som jobber som privatlærere for barn av rike familier.

4. Jobbe via internett?
Hva så om du vil komme hit å bo og jobbe, men bli lønnet fra Norge eller fra andre steder for eksempel via internettfirmaer?
Vel, det er ikke lov, som så uttrykkelig ble demonstrert i vinter da de fire nordmennene og to svenskene tilbrakte 3 uker i fengsel i Pattaya for å ha drevet salg mot hjemlandene via internettelefoni.
Men det er vel liten tvil om at det bor en del utlendinger i Thailand som helt eller delvis livnærer seg via virksomhet på internett. Det de gjør er å ligge lavt i terrenget og ikke vise seg frem som arbeidende i Thailand, i motsetning til de omtalte telefonselgerne. Arbeid via internett diskuteres for tiden i mange land, bl.a. hvordan det skal beskattes.

Thailands Tidende utgave 9/2011

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)