[ annonse ]
4. mai 2011

Orakelet svarer: Råd for eiendomskjøpet

Skrevet av 
[ annonse ]

- Vi tilbringer så mye tid i Thailand at vi vurderer å kjøpe hus eller leilighet her. Kan du gi oss noen gode råd? Tor, Hua Hin

Punkt nummer en når det gjelder eiendomskjøp, er at du må se på det som en investering. Kanskje tenker du kun på å leve ut dine dager her, men jeg kan garantere at arvingene vil se på det som en investering. Og hvem vet, kanskje du ombestemmer deg og vil bytte til noe annet? Ergo må du kjøpe noe som relativt enkelt kan selges videre.
I så måte er de tre viktigste tingene: Beliggenhet, adkomst og vedlikehold. Et hus i et boligfelt som ligger kronglete til, og har masse løv i gatene, kan være et hyggelig sted å bo, men er vanskelig å omsette.

Her er noen flere råd:
1. Kjøp ikke en billig tomt på landet og bygg deg et hus der, med mindre du gjør dette som en gave til din thailandske partner. Du vil nemlig aldri få igjen pengene du investerer. På landsbygda i Thailand er det ingen som har råd til å betale markedspris - verken når det gjelder leie eller kjøp - for et påkostet vestlig hus.
2. Kjøp ikke hus i 'miniboligfelter'. Noen utlendinger her kjøper et lite stykke land og setter opp 5-6 hus med felles svømmebasseng. Da blir fellesutgiftene høye, særlig når et par av eierne etter hvert nekter å betale. Og det vil uansett bli krangling mellom naboene.
Både når det gjelder boligfelt og leilighetsbygg er det tryggest å satse på de største prosjektene - da er det flere til å dele på fellesutgiftene.
3. Vær oppmerksom på at ikke alle leiligheter kan eies av utlendinger, og det får følger for hvor lett omsettelige de er.
4. Glem ikke å sjekke bruktmarkedet. I dagens marked er det nok av hus og leiligheter til salgs på bruktmarkedet, og en fordel du har da, er å vite på forhånd hvordan vedlikeholdet i boligfeltet/kondominiumet vil være noen år etter ferdigstillelsen. Her er nok en fordel: Du får med på kjøpet alt 'ekstrautstyret' den første eieren har investert i - vannrenseanlegg, lydsystemer, tyverialarm, elektrisk garasjedør, ekstra belysning og så videre.

Bryter du loven?
I Thailand kan ikke utlendinger eie land, så det er vanlig å opprette et firma. Enkelte advarer mot dette, da det er en omgåelse av loven. Men når mektige Telenor kan eie Dtac via stråmenn, kan du være relativt trygg på at 'lille du' kan eie en liten tomt på samme måte.
Det er titusener av hus som er eid via firmaer i Thailand. Myndighetene har bevisst sett gjennom fingrene med dette. Hvis de mot formodning skulle finne på å begynne å håndheve loven, vil de ikke konfiskere husene våre, slik enkelte liker å skremme med. De vil derimot gi oss en frist på 1-2 år til å selge eller endre eierskapet.

Orakelet

(Thailands Tidende utgave 1/2010)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)