[ annonse ]
2. april 2012

Orakelet svarer: Kan jeg pusse opp samboers hus?

Skrevet av 
[ annonse ]

Spørsmål:

Hei, jeg må først få uttrykke mange takk for et så flott blad med så mye nyttig stoff. Så til saken: Min thailandske samboer kommer fra Isan-området. Hun har nettopp overtatt et hus der som hun ønsker å innrede med gips på veggene, tak, skille ut til soverom, stue, bad etc. Kan jeg gjøre dette uten at jeg får bråk med thailandske myndigheter, eller må min samboer hyre inn lokale thaier og jeg bare stå der og fortelle hva de skal gjøre?

Også, når det gjelder el og vann, er dette noe man kan gjøre selv? Jeg har jo sett mye tvilsomt elektrisk opplegg her i Thailand. Jeg er elektriker fra Norge, og skulle gjerne gjort dette arbeidet selv, istedenfor å stole på noen thaier. Det er naturligvis jeg som betaler for hele oppussingen.

Hilsen Steinar

Svar fra Orakelet:

Thailands Tidende hadde 1. januar 2011 et intervju med Pol. Lt. Maj. Ruangchai Ruongpaison, avdelingsleder på immigrasjonskontoret i Pattaya. Han kunne avdramatisere de mest negative ryktene om behov for arbeidstillatelse i Thailand for den minste ting. Han uttalte:

- Man har lov til å gjøre alt av privat arbeid uten å bryte loven. Man kan male og pusse opp huset sitt, man kan reparere bilen, klippe gresset og så videre. Dette er altså privat arbeid uten inntekt. Videre er det også lov å hjelpe en venn, om denne spør om hjelp til å gjøre ting. For denne hjelpen er det tillatt å motta en gave som takk for hjelpen, men ikke vanlig lønn.

Papirløst ekteskap
Spørsmålet da er om dette huset i Isan kan anses som ‘ditt hus’. Jeg vil si at hvis det er en kjent sak i landsbyen at dere er samboere, og at du har tilbrakt tid i dette huset, så kan man anse dette samboerskapet for et papirløst ekteskap (‘common law marriage’), og det er da i praksis også ‘ditt hus’. Det vil si at du ifølge immigrasjonsvesenet kan gjøre utbedringsarbeider der.
Det var det juridiske, så til det praktiske. Det at du ikke risikerer å få problemer med immigrasjonsvesenet betyr ikke at du kan slappe helt av. Man har nemlig noe som heter landsbyhøvding og lokalt politi. Og hvis de finner det for godt kan de sikkert finne grunner til å lage problemer for deg. I min erfaring skjer dette sjelden på landsbygda i Isan, men du skal være oppmerksom på det, spesielt hvis du eller din samboer har eller får uvenner der av en eller annen grunn.

[ annonser ]

Del litt på godene
Man kan jo tenke seg at en del arbeidsledige bygningsarbeidere hadde hørt nyss om at en utlending skulle komme og pusse opp et hus, og tenkte seg da naturlig nok at han ville hyre lokalbefolkningen til å gjøre jobben - slik de aller fleste gjør. Men siden du er i faget selv, så tenker du altså å gjøre jobben selv, og man kan risikere at det blir skuffelse i landsbyen. Derfor kan vi kanskje foreslå at du velger en slags mellomløsning, setter bort enkle jobber men gjør det avanserte selv. Eventuelt leier folk til å være håndtlangere uten at de gjør noe bygningsteknisk arbeid. Det er jo bare snakk om 200-300 baht pr dag pr person. Hvis du ikke liker den ideen, bør du nok i hvert fall finne en måte å spre litt av din velstand rundt om i landsbyen. Vi vestlige er sett på som rike (med eller uten grunn), og rike thaier sprer alltid litt rundt seg når de er på besøk i kjærestens landsby i Isan. Det kan vi også gjøre.

El og VVS kan du også gjøre selv. Det finnes regelverk om hvem som kan gjøre dette i Thailand, men som du har notert deg så overholdes det sjelden på privatboliger, der ufaglærte folk gjerne sees i gang med elektrisk arbeid.

(Thailands Tidende utgave 4/2012 - 1. april 2012)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)