[ annonse ]
2. august 2012

Orakelet svarer: Rettigheter i et boligfelt - del II

Skrevet av 
[ annonse ]

1. februar i år svarte Orakelet på et spørsmål om beboernes rettigheter i boligfelter. Der heter det bl.a. at ‘Når det gjelder ditt boligfelt i Hua Hin så er de nå tydeligvis i ferd med å opprette en ‘Juristic Person’, bedre sent enn aldri.’

Jeg bor på et boligfelt i Jomtien. Dette prosjektet ble startet for 12 år siden av en større utbygger her. Situasjonen hos oss er nå som følger: Hele gaten gjennom boligfeltet er blitt offentlig veg. Eierne ble aldri varslet om at utbyggeren skulle trekke seg ut etter at svømmebassenget var ferdig bygget.

To thaidamer har nå gått rundt i åtte år og samlet inn penger. Det er aldri blitt satt opp budsjetter og regnskap er ikke blitt sendt til beboerne. Hvis noen hadde innvendinger til det som ble gjort eller ikke gjort, og av den grunn ville holde tilbake betaling, ble de truet med mottiltak. Det er satt opp en bom som blir betjent av vakter. Disse vaktene noterer aldri registreringsnummer på de kjøretøyene som passerer. Dette har ført til at ingen av de mange innbruddene og tyveriene her er blitt oppklart.

Spørsmålet er: Kan vi beboerne overta kontrollen av feltet via opprettelse av en slik ‘Juristic Person’, og hva kan eventuelt skje hvis beboerne ikke foretar seg noe som helst?

Nordmann, Jomtien


Svar fra Orakelet:

En del utbyggere - både thailandske og utenlandske - har bygd boligområder her uten å ha søkt om, og fått godkjent, prosjektet som et boligfelt (‘moo baan chat sann’ på thai). Dette gjør de for å spare tid og penger i startfasen av prosjektet. Det gjør også at de kan spare penger ved å benytte dårligere standarder på infrastruktur - veger, elektrisitet, vann og avløp - enn det loven spesifiserer.

[ annonser ]

Generelt sett er det slik at du står mye sterkere som beboer hvis feltet er registrert som et boligfelt, slik det skal være ifølge loven. Da er det nemlig spesifisert hva slags rettigheter beboerne har til å bestemme over prosjektet via generalforsamling.

Vi vet ikke om ditt felt er registrert etter loven, så det første punktet må bli å finne ut av dette. Det kan dere gjøre ved å gå på Landkontoret og sjekke skjøtet for området. Hvis området er registrert korrekt, skal det også finnes en Juristic Person for området, spesielt siden prosjektet allerede er mange år gammelt. Gå til ledelsen på feltet, som vel kanskje er de to damene som samler inn penger, og be om å få se papirene for Juristic Person. Hvis de ikke har noen slike papirer, eller ikke vil vise dem frem, så er det best på det tidspunktet å involvere noen thaier som forstår seg på loven her, enten noen av beboerne på området eller en ekstern advokat. Det finnes også en engelsk oversettelse av loven om boligfelter i Thailand. Den kan det være nyttig å lese.

Men før du starter på hele den prosessen bør du sjekke med dine naboer at det er tilstrekkelig vilje til å gjøre dette. Ofte er det vanskelig å inndrive penger til fellesavgift, uansett om det er et boligfelt i lovens forstand eller ei. Så still deg spørsmålet om situasjonen faktisk kan bli verre hvis dere gir de to damene sparken. Hvem skal da drive inn penger, og hva skal dere gjøre med de som ikke betaler? Ofte er det slik at man faktisk må komme med trusler for å få beboere i eldre boligfelter til å betale for seg. Så spørsmålet er om det er noen andre som kunne tenke seg jobben med å kreve inn penger, selv om jobben gjerne er godt betalt hvis man lykkes.

(Thailands Tidende utgave 6/2012 - 1. august 2012)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)