[ annonse ]
1. mars 2013

Orakelet svarer: Hvordan ansette thaier?

Skrevet av 
[ annonse ]

Hei, vi planlegger en resort i nordre Thailand og har begynt å se oss om etter en daglig leder. Har du et tips om hvordan man finner kvalifiserte personer i Thailand, dette blir en meget viktig person for oss.

Utbygger


Svar fra Orakelet:

Før dere begynner å lete etter en thailandsk daglig leder bør dere vurdere om det ikke er bedre med en nordmann, alternativt en skandinav eller en annen vestlig person. Jeg antar at de fleste kundene hos dere blir vestlige turister, og da er det ofte gunstig med en vestlig daglig leder.

Det finnes noen få thaier som kan gjøre jobben godt overfor vestlige turister, fordi de har solide engelskkunnskaper og forstår vestlige verdier og væremåte fra opphold i vesten. Men disse relativt få menneskene har vanligvis allerede gode jobber og vil være vanskelig å finne.

For å finne potensielle norske/skandinaviske daglig leder-kandidater går det enten an å satse på noen profesjonelle hotellfolk hjemmefra. Alternativet er nordmenn som allerede bor i Thailand og kjenner kulturen og arbeidslivet her. Førstnevnte kategori blir nok dyrere å ansette, inkludert utgifter til flytting og høyere lønnsnivå.

Hvis dere ønsker en thailandsk arbeidstaker, så blir spørsmålet hvordan dette gjøres. I Norge er man jo vant til et homogent arbeidsmarked hvor man vet hvordan man søker etter arbeidstakere, enten man bruker aviser eller nettjenester. Ulike yrkesgrupper har sine blader og nettutgaver og der annonserer man og når de man trenger å nå.

[ annonser ]

Slik er det ikke i Thailand. Her ligger man langt etter vesten når det gjelder oppegående medier som representerer yrkesgrupper. Det finnes noen store dagsaviser hvor det går an å annonsere. Da tenker jeg ikke på Bangkok Post og The Nation, men de avisene som utgis på thai. Det er ikke billig å annonsere der, og det er heller ikke gitt at man treffer rette kandidater. Måten de aller fleste thaier skaffer seg jobb på, er via personlige nettverk og bekjentskaper. Det er ikke vanlig for thaier å flytte langt for å jobbe.

Når dere som utlendinger begynner å forespørre dere etter kandidater så skjer det ofte at man spør feil personer, nemlig opportunister og uærlige folk, som det jo finnes en god del av på turiststedene her. Da får man dårlige anbefalinger og blir i siste instans ofte snytt økonomisk.

Vær klar over at det ikke er uvanlig i Thailand at lønnsmottakere snyter sine arbeidsgivere, spesielt hvis det ligger godt til rette for det. Lønninger i Thailand ligger alltid litt for lavt i forhold til levekostnader, til og med for daglige ledere, så mange ser det som sin rett å skumme litt av fløten. Spesielt hvis eierne ikke er tilstede eller kontrollerer godt, så ser mange det som en invitasjon til å ta litt av kaka. Dette høres rart ut for nordmenn, men slik er de faktiske forhold i Thailand, som mange utlendinger bittert har fått erfare.

For øvrig finnes det også vestlige folk her som er kjeltringer og snyter sine arbeidsgivere , så man må i alle tilfeller være på vakt.

(Thailands Tidende utgave 3/2013 –  1. mars 2013)

 

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)