[ annonse ]
1. februar 2014

Orakelet svarer: Boligkjøp via leieavtale

Skrevet av 
[ annonse ]

Jeg håper dere kan skrive litt om kjøp av bolig på leid tomt i Thailand. Her er noen spørsmål jeg har:

1. Hvorfor står det på skjøtet ikke noe om bygningsmassen men kun leie av tomten i 30 år?

2. Er det ved lov fastlagt at en får fornyet leieavtalen i 30 år og siden ytterligere 30 år, eller er dette opp til landeieren?

3. Hva koster i så fall en ny leieavtale?

4. Om jeg dør og kun mitt navn er på leieavtalen, går da leieavtalen ut? Hvor mye koster det å eventuelt få arvinger inn i leieavtalen?

5. Jeg har tegnet testamente for mine to arvinger. Hva betyr det i denne sammenhengen?

6. Hvorfor står ikke mitt navn i den blå husboken?

7. Hva med eiendomsskatt?

[ annonser ]

Huseier, Pattaya

 

Svar fra Orakelet:

 

Thailandsk lovgivning sier at utlendinger ikke kan eie land i Thailand. Derfor har det gjennom årtier utviklet seg måter å kontrollere eiendom på uten direkte eierskap. De to vanligste er opprettelse av thailandsk firma som eier eiendommen, samt 30-årig leieavtale med landeier.

Det er fordeler og ulemper med begge metoder, og potensielle huskjøpere anbefales å sette seg nøye inn i materien før de investerer.

 

1. Når du inngår en 30-årig leieavtale så får du navnet ditt som leietaker registrert direkte på skjøtet for tomten, samt at du får en kontrakt produsert av landkontoret hvor detaljene rundt leien av boligen står skrevet. Alle dokumenter er skrevet på thai. Hvis det dreier seg om et nybygg av enebolig, anbefales det å forsøke å få byggetillatelsen utstedt i ditt eget navn.

 

2. 30 år er den lengste leieperioden ifølge thailandsk lov, og leiekontrakten du får fra landkontoret oppgir derfor 30 år som leieperiode. Mange skriver i tillegg en kontrakt med eieren av landet om at det skal opprettes en ny 30-årig leieavtale når den første avtalen utgår (eventuelt også enda en ny leieavtale etter 60 år). Det er viktig at denne avtalen er utformet på en slik måte at den gir best mulig sikkerhet for leietaker hvis landområdet skifter eier.

 

3. Avgiften for å registrere en 30-årig leieavtale på landkontoret er 1,1 % av totale leieinntekter i leieperioden. Når eiendomsutviklere selger boliger via slike leieavtaler, står det gjerne spesifisert i salgsavtalen hvem som betaler denne avgiften. Når du skriver en kontrakt om fornyelse etter 30 år bør du også sørge for at det spesifiseres hvem som skal betale.

 

4. Den offisielle leieavtalen registrert på landkontoret utgår den dagen leietakeren dør. Derfor må du i den private leiekontrakten du har med landeier spesifisere at landeieren har plikt til å gi dine arvinger samme leieavtale som du har hatt. Denne må da registreres på nytt på landkontoret når arvingene skal ta over.

 

5. Hva som står i testamentet er sekundært. Det viktige er hva som står i leiekontrakten med landeier. En mulighet for å unngå potensielle problemer for dine arvinger, er å inkludere dem som leietakere ved at også deres navn registreres på skjøtet for tomten.

 

6. Det er kun thaier som kan registreres i den blå husboken. Likedes er det vanlig at thaier som flytter til byene for å jobbe forblir registrert på sine respektive hjemsteder, siden de ikke tar brydderiet med å melde flytting. Derfor er det regelen snarere enn unntaket at slike husbøker er tomme for navn.

Det finnes også en gul husbok, som er tiltenkt utlendinger i Thailand. Det er ikke påbudt å ha en gul husbok, så de fleste utlendinger lar være å skaffe seg en slik.

 

7. Thailand har en boligskatt på utleieeiendom. Skatten er på 12,5 prosent av leieinntektene. Thailand har også en landskatt. Denne er så lav at det vanligvis bare utgjør noen få baht pr år. Noen distrikter bryr seg ikke med å innkreve den, eller venter flere år mellom hver gang. (dae)

(Thailands Tidende utgave 2/2014 – 1. februar 2014)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)