[ annonse ]
1. februar 2018

Lederartikkel: Du er prisgitt lovverket!

Skrevet av 
[ annonse ]

Orakelet svarer i denne utgaven på to spørsmål som begge har med lovverk å gjøre. Det gjelder en sovende lov som forbyr folk å ta med seg mat til Thailand, samt en våken lov med forbud mot e-sigaretter. Disse to tilfellene illustrerer et stort problem her: Lovverket er gammeldags og har drakoniske strafferammer, og det er opp til myndigheter og politi å håndheve de lovene de vil – når de vil – og forfølge de personene de vil. For ordens skyld: Det er ikke bare i Thailand dette er et problem. Det er ganske utbredt verden over.

 

Det er viktig å sette seg inn i lovverket  dit man reiser. For hvem kan vel vite at man ikke kan ta med seg en boks med hermetisk skinke til Thailand (selv om mange gjør det uten problemer)? Eller en e-sigarett til eget bruk? Eller ta seg en røyk i friluft – hvis man befinner seg på en av de 20 strendene hvor røyking fra og med i dag er forbudt.

 

Strafferammen i det nye røykeforbudet er hinsides enhver fornuft. Pressen verden over har skremt vekk turister fra Thailand med overskrifter om at man havner i fengsel i ett år hvis man røyker på en strand. Thailandske myndigheter har ikke løftet en finger for å avkrefte dette. Loven som er tatt i bruk for røykeforbudet er ikke en ny lov, men en eksisterende lov om vandalisme i naturparker. Vi tipper at ingen personer vil havne i fengsel bare for å ha tatt seg en røyk, men myndighetene har tydeligvis ikke noe imot at folk blir skremt. Og politiet klager heller ikke på denne drakoniske loven, har vi lagt merke til.

 

Er man så uheldig å havne i rettsvesenets klør får man ødelagt måneder og år av sitt liv, enten man er skyldig eller ei. Rettsvesenet her jobber i sneglefart. Det er en av de verste gjerninger en stat kan gjøre mot sine borgere – å la rettstvister og ikke minst kriminelle saker trekke ut i det uendelige, slik at man må leve i uvisshet. Spesielt ille er dette når man kjenner til forholdene i fengslene her. Hvis man skal kaste folk i fengsel for ubetydeligheter bør man i det minste sørge for at det er levelige forhold.

Dag A. Ekeberg

[ annonser ]


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2018 – 1. februar 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)