[ annonse ]
1. mai 2018

Lederartikkel: Politisamarbeid og korrupsjon

Skrevet av 
[ annonse ]

Det var overraskende å se at norske politifolk har innledet et samarbeid med sine thailandske kolleger, slik vi rapporterer i denne utgaven. Det dreier seg om at nordmenn lærer bort forhørsteknikker som skal gi bedre resultater enn de tradisjonelle metodene.

 

Denne gruppen fra politiet og Senter for menneskerettigheter i Oslo holder sine seminarer i andre land også, for eksempel ettpartistater som Kina og Vietnam, så det er ikke bare demokrater de har som elever. Politivesen i denne regionen har også ofte et rykte på seg for korrupsjon.

 

Dette samarbeidet virker merkelig når man vet om norske myndigheters såkalte nulltoleranse overfor korrupsjon. Nordmenn kan få lange fengselsstraffer for å delta i korrupsjon i utlandet. Så hvorfor er det plutselig greit å samarbeide med politietater som er plaget av korrupsjon?

 

Vi vil si at problemet her ikke er samarbeidet – man skal ikke bare samarbeide med likt tenkende mennesker. Problemet er det norske lovverket. Det er ren galskap å skulle straffe nordmenn for å ha drevet forretningsvirksomhet i andre land i henhold til kutymen i det landet.

 

[ annonser ]

Norske lovgivere har liten erfaring fra andre land enn Norge, og tydeligvis ikke peiling på forholdene utenfor Europa. Faktum er at det i mange land er tilnærmet umulig å drive forretningsdrift uten å komme i kontakt med korrupsjon. Kutymen gjør en til lovbryter i Norge.

 

Lovverket er noe av det viktigste et land har. Når det brukes til å sende moralske signaler så blir lovverket en vits. Norske politikere burde snarest slutte med å leke verdenspoliti og moralske voktere og isteden fokusere på kriminalitet på hjemmebane med ekte ofre. Sexkjøploven er et annet eksempel på galskapen. En avtale om sex, gjort mellom to frivillige voksne personer, har ikke noe å gjøre i et lands lovverk.

 

For øvrig har det norske politiet sine egne problemer. Kanskje er det ikke så mye korrupsjon i norsk politi, men det finnes løgner. Det ser vi etter de mange raid mot massasjesalonger. Unnskyldningen er at de skal redde jenter som er ofre for menneskesmugling. Men faktum er at alle jobber der frivillig. Fei for egen dør først, får vi si til norske myndigheter.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2018 – 1. mai 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)