[ annonse ]
1. juni 2018

Lederartikkel: Nytt lovverk på leiemarkedet

Skrevet av 
[ annonse ]

To ting har skjedd på leiemarkedet denne måneden. For det første har det trådd i kraft en lov som gir leietaker større rettigheter. For det andre har juntaen begynt å slå ned på folk som driver korttids utleievirksomhet uten å ha hotellisens, slik en del utlendinger driver med her. 

 

Den nye leieloven gjør det ulovlig å ta mer enn én måneds depositum, og leietakere kan si opp en avtale en måned i forveien, selv om avtaletiden ikke er utgått. Videre skal utleier ta statens takster for strøm og vann, og det er ikke lov å konfiskere leietakers eiendeler ved manglende betaling. Loven gjelder for de som leier ut fem eller flere boenheter. 

 

Dette er en typisk hastelov. Ifølge Bangkok Post ble lovteksten skrevet på et møte i forbrukerrådet (Consumer Protection Board). Teksten ble ikke lagt ut på høring, og utleiere fant først ut av dette på sosiale medier i februar. Da var loven allerede vedtatt, og skulle tre i kraft 1. mai. Dette har derfor blitt en ensidig lov, som ikke beskytter rettighetene til utleiere. 

 

Utleiere er i opprør over denne loven, så får vi se hva de gjør. Det er for eksempel ikke lett å regne ut hva statens takster på strøm og vann er, for satsen er avhengig av forbruk. Det er også mange som leier ut med dyre møbler og elektronisk utstyr, og trenger mer enn en måneds depositum som sikkerhet. Det verste er at leietakere nå kan si opp en avtale når som helst (med en måneds varsel). Dette strider mot normal avtalerett. Vi får tippe at de fleste utleiere venter og ser hva myndighetene gjør, om det blir noen aktiv håndheving av denne hasteloven.

 

[ annonser ]

Hva kan du som leietaker gjøre, hvis du vil at din utleier skal følge loven? Du kan enten ta kontakt med din lokale politistasjon eller det sentrale forbrukerrådet – eller begge deler. Men uansett er du ikke garantert at saken din blir fulgt opp. Politiet har nok av andre ting å gjøre, som vi vet, og det har vært rapportert om at det er vanskelig å nå frem til forbrukerrådet. De har ingen engelsktalende service, ifølge avisa Khaosod, og en elektronisk måte å registrere klage på er blitt fordømt som altfor komplisert.

 

Hvis dere er flere som mener seg utnyttet av samme utleier, er det nå mulig å ta ut et såkalt Class Action-søksmål. Dette kom inn i thailandsk lovverk i desember 2015, og gjør at man kan slå seg sammen med andre og gå til felles sak. Det er en god mulighet for småbeløp som depositum.

 

Men uansett hvordan man snur og vender på det er det til sist markedskreftene som bestemmer hva kostnadene for leie blir  i Thailand – ikke forbrukerråd og generaler. 

 

Det andre som har skjedd på leiemarkedet er at juntaen har begynt å slå ned på folk som driver korttidsutleie – det vil si på under en måned – uten hotellisens. Dette har vært forbudt i henhold til loven helt siden 2004, så det burde ikke komme overraskende. Den største formidleren er AirBnB, og hotellnæringen begynner nå å merke konkurransen og går til kamp.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2018 – 1. juni 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)