[ annonse ]
SATSER: Ny helseforening er lansert. SATSER: Ny helseforening er lansert. Faksimile: Facebook
1. juli 2018

Ny helseforening for thaiungdom

Skrevet av 
[ annonse ]

Med utgangspunkt i Norsk Massasjeforening er nå Thailandsk Helseforening startet i Norge. 7. juli arrangerer de fotballkamp mellom thaiungdom i Bergen og Stavanger. Lederen i Norsk Massasjeforening får bekymringsmeldinger om thaiungdoms mistrivsel og narkotikabruk, og vil ha foreldrene involvert.

 

Kjetil Prestesæter er daglig leder i Norsk Massasjeforening, som siden starten i 2013 har fått over 550 medlemmer. Ca. 300 av disse medlemmene er thaier, og foreningen har da også en egen kontaktperson for thaier, ved navn Chutikarn Pha Esland. Det er hun som sammen med Prestesæter er drivkraften bak nystartede Thailandsk Helseforening. 

– Foreningen vil jobbe for å bedre fysisk og psykisk helse blant thaier i Norge, sier Prestesæter, som opplyser at de har kontakt med helsedepartementet i Thailand og ambassaden i Oslo, og samarbeider med kulturskoler og andre grupper i Norge.

 

Isolert ungdom

– Det er et økende problem i Norge at thaiungdom mistrives, isolerer seg og gjør det relativt dårlig på skolen. Det gjøres derfor en jobb for å skape et positivt miljø som kan støtte dem, sier Prestesæter.

– Har det vært noen undersøkelser om denne mistrivselen, eller er det mest enkeltstående tilbakemeldinger dere får?

– Jeg kjenner ikke til noe formell undersøkelse. Men det er bekymring i thaimiljøet, og for eksempel narkotikamisbruk later til å øke. Thaikvinnene ligger helt på bunnen når det gjelder utdanningsnivå blant innvandrere, og også på norskferdigheter.

[ annonser ]

 

– Svakt miljø

– Jeg tror det er viktig at de thaikvinnene som ligger nederst på skalaen ikke bare isolerer seg sammen med lignende kvinner, thaimassasjemiljøet er temmelig svakt på alle måter, sier Prestesæter, som er daglig leder for to massasjesteder i Oslo, Vel & Være på Grünerløkka og Oslo Massasjesenter på Egertorget.

Chutikarn Pha Esland driver også to klinikker, under navnet Pha Thai Sukkho, nærmere bestemt i Stavanger og Madla. Prestesæters klinikker er i hovedsak ordinær massasje, men med noe thaimassasje på ett av stedene. Esland tilbyr thaimassasje.

 

Satser på fotball

Chutikarn Pha Esland forteller om fotballaktiviteten: – En aktivitet er å samle barn og ungdom med thaibakgrunn til fotballtrening, og i juli blir det bykamp mellom Stavanger og Bergen.

Hun sikter til en vennskapskamp den 7. juli i Sandnes. Hun er blitt lovet tilstedeværelse fra den norske ambassaden. Det jobbes også med å starte en fotballgruppe i Oslo. Alle gruppene er å finne på Facebook.

– Er det planlagt flere kamper?

– Ja, det er planlagt kamper også andre steder, sier Esland.

– Det som er veldig gøy nå er at de har to fotballgrupper, en for stor ungdom/unge voksne, og en for yngre barn der mammaene er med på banen og spiller sammen med barna. Det skaper en helt annen aktivitet enn når de bare sender barna ut alene, og thaikvinner med forskjellig bakgrunn møtes, ikke bare massører, avslutter Prestesæter.

------------------------------

 

To massasjeforeninger

I tillegg til Norsk massasjeforening, som har ca. 300 thailandske medlemmer, finnes Foreningen for thaimassører i Norge (ThaiMF). De har 295 medlemmer.

Foreningene tar hhv. 990 og 1000 kroner i medlemskontingent pr år, og tilbyr gunstige ordninger for ansvarsforsikring. Det er også lettere å oppnå momsfritak når man er medlem i en forening, får vi opplyst.

------------------------------

 

Råd vil luke ut sextjenester

Et samarbeid mellom de to foreningene for thaimassører i Norge, ambassaden og det thailandske helsedirektoratet er startet, og målet er å øke seriøsiteten i bransjen og luke ut useriøse aktører – underforstått steder hvor det drives ulovlig, inkludert de som tilbyr seksuelle tjenester.

Planen er at medlemmer skal sertifiseres og at det skal bli et felles regelsett for alle thaimassører i Norge. Det kan bli snakk om strengere fagkrav. Leder Tore Skifjeld i Foreningen for thaimassører i Norge opplyser at planen er at alle må gjennomgå såkalte VEKS-kurs innen vitenskapslære, etikk, kommunikasjon og samfunnslære. Skifjeld er redd for at momsfritaket blir fjernet hvis ikke bransjen er seriøs nok.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2018 – 1. juli 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)