[ annonse ]
Ole Petter Løbak i firmaet ICT Care oppfordrer folk til å ha to e-postadresser. Stadig kommer det kunder som har mistet passordene sine. Ole Petter Løbak i firmaet ICT Care oppfordrer folk til å ha to e-postadresser. Stadig kommer det kunder som har mistet passordene sine. Foto: Dag A. Ekeberg
3. februar 2019

Mange dataproblemer for nordmenn i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Innlogging hos norske myndigheter, tapte passord, harddisker som tar kvelden og mangel på norsk tastatur er de vanligste dataproblemene for nordmenn i Thailand. Ole Petter Løbak har løst slike problemer i tre år nå, først på vegne av firmaet VIP Reiser, og deretter gjennom sitt eget firma ICT Care, som startet opp i november i fjor.

 

– Sist vi intervjuet deg var de vanligste problemene tap av data, problemer med passord og norsk språk på brett og pc. Er det andre ting som går igjen?

– Dette er mye av det som går igjen. Det blir også noe utprinting fra NAV og hjelp med å logge inn hos norske myndigheter. Det er blitt litt mer oppgradering av harddisk og overgang til SSD i det siste, samt hjelp med backup av bilder og dokumenter.

 

Tap av data skjer når en harddisk sier takk for seg etter 3–5 år. Folk bruker gjerne PC-en sin lenger enn dette. Derfor er det viktig å ha backup av alle data på tre forskjellige steder, hvorav et av stedene er utenfor huset, i tilfelle innbrudd eller brann. Det blir da typisk lagring i en datasky, f.eks. den som Google tilbyr gratis.

 

Et annet vanlig oppdrag datamannen har er å skifte til norsk språk på datamaskiner kjøpt i Thailand. Så har man et problem som stadig dukker opp: Folk kjenner ikke til passordene sine. Det er gjerne fordi man har kjøpt en PC i en butikk, og personalet der har hjulpet til å gjøre den klar for bruk, men glemt å opplyse om passord og kontrollspørsmål. 

 

[ annonser ]

Løbak oppfordrer også folk til å ha to ulike e-postadresser, slik at hvis man mister adgang til den ene kan man motta nytt passord via den andre.

 

Les Ole Petter Løbaks dataråd her:

LØBAKS RÅD FOR DATABRUK

* Ha alltid dataene dine lagret på tre forskjellige steder til enhver tid. Et av disse stedene må være utenfor huset der du bor, i tilfelle innbrudd eller brann.

 

* Vær forberedt på at harddisken din kollapser. En harddisk varer normalt i 3–5 år, mens mange beholder i PC-en i 5–7 år.

 

* Ikke lagre passordene dine i en fil du legger på «skrivebordet» på PC-en. Vær litt smart, eller bruk en online passordtjeneste som Lastpass.com

 

* Hvis du lar personalet i databutikken installere programvare for deg når du kjøper ny PC, husk å få rede på hvilke passord og kontrollspørsmål de har valgt.

 

* Sett opp to stegs innlogging på tjenester du er avhengig av, som Facebook og e-post.

 

Løbak (46), fra Flisa i Hedmark, jobbet tidligere for firmaet VIP Reiser, men det ble nedlagt med effekt fra nyttår. De andre ansatte ble med over til moderfirmaet New Nordic Group, men Løbak fant ut at han heller ville drive sin virksomhet på egen hånd. Til nå har han hatt nok å gjøre, opplyser han.

 

Løbak åpnet kontoret for firmaet sitt ICT Care 26. november i Jomtien Complex. Han selger skandinavisk tv-tilknytning i tillegg til å hjelpe folk med problemer på pc og nettbrett og råd og vink til folk som skal kjøpe nytt datautstyr. Med seg på laget har han fått thailandske Em, som snakker norsk med kundene. 

 

– Hvordan har erfaringene vært med å starte business?

– Vi har fått en bra start på firmaet og de aller fleste har fått det med seg at jeg har flyttet kontor.

 

– Hvordan er etterspørselen etter norsk tv for tiden?

– Vi har bra etterspørsel.

 

– Har du stort sett norske kunder, eller er det andre nasjonaliteter innom?

– Vi har mye nordmenn og svensker. Det er også innom engelskmenn, finner og dansker.

 

Løbak må finne seg i at folk tar kontakt på mange måter, og det er en utfordring:

– Et problem er at det nå er så mange kanaler folk kan ta kontakt på. Og noen kunder liker å kontakte meg personlig, andre via firmaet. Det er snakk om Messenger, Facebook Pages, Line, WhatsApp, e-post, sms, telefon...

Løbak forteller at det er en fare for å gå glipp av kunder på noen av disse kanalene. For eksempel kan man ikke merke meldinger på Messenger som «ulest», for å svare på dem senere, slik man kan på e-post. Da hender det man ser en melding utenfor arbeidstid, og glemmer å svare på den neste dag. Likeledes får man ofte ikke varsel på Facebook når det kommer inn meldinger i innboksen på en firmaside. På Line må man bli venner med folk før man ser meldingen. Det hjelper ikke at kun kunden har lagt deg til som venn, du må også legge til ham, sier Løbak litt oppgitt.

 

– Jeg er faktisk ganske lei av Facebook, innrømmer hedmarkingen, som har mye å utsette på det sosiale nettverket. – Jeg har solgt sjela mi til Google. De har de beste produktene, for eksempel G Suite, som er e-post for bedriftsmarkedet. Ja, jeg vet at de samler sammen data om nettbruken min, og selger det videre, men jeg har etter hvert akseptert det som uunngåelig. Det finnes i dag ingen god alternativer til søkemotoren til Google.

 

Dataeksperten handlet mye datautstyr i Thailand tidligere, men nå sier han at det ikke lenger er spesielt billig. Det er neste like rimelig å kjøpe datautstyr i Norge. Han anbefaler derfor dette, for da får man bedre service og bedre garantivilkår.

(© Thailands Tidende 3. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)