[ annonse ]
Dette oppslaget har fått nordmenn i Thailand til å spørre om de også vil få problemer med å flytte hjem. Dette oppslaget har fått nordmenn i Thailand til å spørre om de også vil få problemer med å flytte hjem. Faksimile: NRK
5. januar 2020

NRK skremmer nordmenn i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

NRK publiserte i går en artikkel om hvor vanskelig det var for en norsk dame i Spania å få sykehjemsplass i Norge. Artikkelen er blitt mye diskutert blant nordmenn i Thailand, som er engstelig for at de ikke kan flytte hjem hvis de blir syke.

 

I en meget lang artikkel fra NRK er det først i andre halvdel at de kommer til poenget: Man må være bosatt i Norge for å kunne ha rett til slike tjenester som sykehjemsplass.

 

Barna til den 95 år gamle Inga Sindre, som har bodd i Spania i 30 år, ønsket at hun skulle flytte hjem til Stavanger, men ville ha en bekreftet sykehjemsplass før de tok steget og flyttet henne hjem.

 

Det gikk ikke, siden det er venteliste for sykehjemsplasser i Norge, og man først må få bekreftet at man virkelig bor i Norge før man kan havne nederst på denne listen.

 

I Thailands Tidende belyste vi dette emnet i mars 2019, i artikkelen «Flytte hjem til Norge? Forbered deg på byråkrati». 

[ annonser ]

 

I den artikkelen står oppskriften på å flytte hjem. Mange nordmenn har gjort det, og det er ikke så vanskelig, hvis man forbereder seg på hvordan man blir møtt av byråkratiet. Det første poenget er at man må overbevise norske myndigheter om at man har til hensikt å bo i Norge i minst ett år.

 

LES: Flytte hjem til Norge? Forbered deg på byråkrati

 

Artikkelen til NRK ble mye diskutert i facebookgrupper i går, og der dukket det også opp noen nordmenn som fortalte om sine erfaringer med å flytte hjem til Norge fra Thailand.

 

De fortalte at det kunne være litt vanskelig å overbevise skattemyndighetene om at man ikke kun var hjemme på ferie. Når flyttingen var i orden, går det fra noen uker til noen måneder å komme seg inn i de norske systemene.

 

Et av argumentene til Inga Sindres barn var at hun betalt inn ca. 3000 kroner til folketrygden hver måned. Dette har imidlertid ingen betydning for saken. Det som betyr noe, er om man er bosatt i Norge eller ei. Saken gikk helt til Fylkesmannen, som sa nei, uten noen mulighet for anke.

 

En annen ting som kom frem i denne saken, er at selv om det er syv private sykehjem i Stavanger, er det umulig å kjøpe seg plass der. Alle har nemlig driftsavtale med kommunen, og tar kun inn folk i henhold til ventelistene.

 

Norge har kun et lite antall sykehjem hvor man faktisk kan kjøpe seg plass, men det koster gjerne opp mot 5000 kroner dagen, ifølge NRK.

(© Thailands Tidende. 5. januar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)