[ annonse ]
Feil bruk er farligere en ingen bruk. Her en farang med munnbindet i hånda og en med bindet under haka. Feil bruk er farligere en ingen bruk. Her en farang med munnbindet i hånda og en med bindet under haka. Foto: Dag A. Ekeberg
11. april 2020

Munnbind påbudt – skaper sterke følelser og feil bruk

Skrevet av 
[ annonse ]

Thaier ser stygt på utlendinger uten munnbind, og den første utlendingen er nå arrestert. Landets egne vitenskapsmenn fraråder generell bruk av munnbind, men ingen hører på det. Munnbind er nå både et symbol og et fashionplagg. Men mange bruker munnbind feil, noe som kan øke smitterisikoen.

 

De fleste vestlige folk tar nå på seg munnbind når de går ut. Grunnen er at mange thaier ser stygt på folk uten munnbind, samt at det kan vanke straff på inntil 20.000 baht mange steder for manglende bruk. Disse stedene inkluderer f.eks. Hua Hin, Cha-am, Pattaya og Phuket, hvor provinsens guvernører har vedtatt påbud.

 

Det er sjelden thaier hisser seg opp. I omgang med utlendinger er det latter som er den naturlige reaksjonen når folk oppfører seg annerledes. Men når det gjelder munnbind er reaksjonen en annen. Det er nå mye sinne over utlendingers manglende bruk av munnbind. Trenden viser seg på sosiale medier i disse dager.

 

En facebookgruppe i Phuket med drøyt 12.000 medlemmer kalt Spotlight Thailand havnet nylig i nyhetene da de publiserte et bilde av et par med skytevåpen (sprettert), som kunne tolkes som en oppfordring til å skyte utlendinger uten munnbind. Bildet er nå slettet, og admin har sagt at det ikke var alvorlig ment. Men dette bildet og flere videoer, som nå også er slettet, ga opphav til hundrevis av kommentarer, og sterke synspunkter.

 

Guvernørene som kommer med påbud om munnbind hører ikke på landets egne vitenskapsmenn: 

[ annonser ]

 

«Det å bruke munnbind hele tiden i det offentlige rom reduserer ikke risikoen for å bli smittet av Covid-19».

 

Hvem er det som sier dette? Jo, det er foreningen for smittsomme sykdommer i Thailand – The Infectious Disease Association of Thailand (IDAT).

 

Foreningen har en webside med lettfattelige bilder med forklarende tekst – uheldigvis kun på thai. 

 

De har fire punkter (på thai) angående når det er viktig å bruke maske. Disse gjenspeiler synspunkter som fremkommer fra vestlige helseorganer. Det siste punktet sier at masken kan beskytte mot smitte i trange rom med dårlig ventilering, så de motsier seg selv her, siden de (i sitatet over) sier at det er ingen reduksjon i risikoen:

 

Munnbind bør ifølge foreningen brukes av følgende personer:

1. Syke mennesker

2. De som tar seg av syke mennesker

3. Helsepersonell

4. Ordinær folk i trange rom med dårlig ventilering

 

IDAT

En av foreningens plakater, som advarer mot gjenbruk av munnbind.

 

De har også regler for bruk av munnbind, som sier følgende:

► Ikke rør masken etter at du har tatt den på

► Når du tar av masken skal den kastes umiddelbart. Gjenbruk er forbudt

► Det har ingen effekt å spraye masken med alkohol

► Vask hendene på korrekt måte både før og etter man bruker maske

 

Et videre punkt fra foreningen er at klestørkler som erstatning for munnbind ikke har noen effekt som smittebeskyttelse. I lovverket som guvernørene rundt omkring vedtar, står det normalt at det er påbudt å ha enten munnbind eller klestørkle foran ansiktet.

 

Alternativet med klestørkler tas med for at loven skal kunne ha rettslig effekt, siden det mange steder i dag ikke er mulig å få tak i ekte munnbind, samt at folk ikke kan pålegges å bruke egne penger til å kjøpe munnbind for å overholde loven.

 

Når de inkluderer klestørkler i loven kan myndighetene hevde at alle har muligheten til å gjøre dette, og de kan da også straffe folk som bryter loven. Loven sier inntil 20.000 baht i bot.

 

En franskmann i Patong i Phuket er allerede arrestert for å ikke ha brukt munnbind.

 

Det er blitt en stor industri – ja endog en moteindustri – å lage klestørkler i munnbindfasong. Mange thailandske kvinner lar seg avbilde med et munnbind som matcher resten av antrekket de har på.

 

Hello Magazine

Et motemagasin viser frem siste nytt innen munnbind. (Faksimile: Hello! Magazine Thailand)

 

Noen hevder at munnbindet er blitt et symbol i Thailand i disse dager. Akkurat som man har amuletter rundt halsen og i frontruta på bilen – for å beskytte mot ulykker – har man nå på seg et munnbind for å beskytte mot Covid. Man vet kanskje innerst inne at det ikke gir særlig beskyttelse, men troen er også viktig.

 

Dette med å kaste munnbind etter bruk blir en kostbar affære etter hvert. Derfor vasker gjerne thaiene sine munnbind og bruker dem om igjen, noe som ikke er anbefalt.

 

Troen på ansiktsmasker og munnbind øker også i Vesten i disse dager, selv om de fleste lands helseorganer fraråder friske mennesker å bruke munnbind. Noen forskere mener imidlertid at de kan ha en positiv effekt når det er trengsel, for eksempel på kjøpesentre.

 

Der munnbind har en nytte, er når det gjelder å beskytte andre folk mot din smitte, hvis du selv har sykdommen – enten du er klar over det eller ei. Selv dårlige munnbind, brukt på feil måte, kan være med å redusere smittespredning når syke mennesker puster, hoster, snakker etc. i nærheten av andre.

 

Når mange asiatiske land påbyr munnbind, så er det nok i hovedsak av denne grunnen de gjør det. De er nok også klar over hvor dårlig beskyttelse munnbind gir mot smitte.

 

Så her tvinger man altså alle til å bruke munnbind, slik at den lille promillen av mennesker som faktisk er smittet uten å vite det, også derfor må bruke munnbind. Det vil nok ikke gå i land som Norge. En annen ting er at det er mer innbakt i kulturen å bruke munnbind i Asia. De brukes blant annet mot luftforurensning.

 

Det har vært interessant å observere thai-farang par utendørs den siste tiden. Ofte er thaien iført munnbind, mens den vestlige lar være. Noen ganger har begge munnbind. Da kan man anta at det er thaien som styrer i det forholdet.

 

Motsatt er det hvis begge er uten munnbind, som man også av og til ser. Tilfellet hvor farangen bruker munnbind, men ikke thaien, har vi til gode å se.

 

Munnbind

 

Ifølge reglene for bruk av munnbind, så er det åpenbart at mange bruker munnbind feil. Man ser folk som har dem hengende over det ene øret inntil de kommer i nærheten av folk. Da tar de dem over ansiktet.

 

Andre har dem under haka mens de spiser, drikker eller røyker.

 

De vestlige som ikke tror på bruken av munnbind bruker dem for å tilfredsstille thaiene. Da blir det gjerne til at munnbindet bli liggende i en lomme eller veske og trukket frem ved behov.

 

Dette kan være en smittekilde i seg selv, siden virus kan overleve på et munnbind i lengre tid. Ifølge reglene over skal altså munnbind kastes med en gang de tas av. 

 

Det norske folkehelseinstituttet anbefaler ikke bruk av munnbind til befolkningen, med unntak av pasienter med mistenkt eller påvist covid-19 under transport til eller fra helsetjenesten. De har imidlertid noen råd for de som likevel velger å bruke munnbind.

 

For videre lesning og referanse til nyere forskning, som antyder at munnbind likevel kan ha en viss positiv effekt mot smitte, les en artikkel hos Thai PBS World fra 9. april.

(© Thailands Tidende. 11. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)