[ annonse ]
Totalt antall registrerte smittetilfeller fra 1. mars til 17. april. Thailand og Sør-Korea har hatt en mye bedre april måned enn Japan og Singapore. Totalt antall registrerte smittetilfeller fra 1. mars til 17. april. Thailand og Sør-Korea har hatt en mye bedre april måned enn Japan og Singapore. Kilde: Wikipedia, Ill: TT
18. april 2020

Japan og Singapore sent ute med lockdown

Skrevet av 
[ annonse ]

To land i regionen var sene med å innføre unntakstilstand og lockdown. Disse landene opplever nå eksponentiell økning i covid-19-smitte. Sør-Korea virker å være over kneika. Thailand opplever også gunstige tall, og håper snart å kunne løfte på noen av de strenge tiltakene.

 

Media forsøker å se forskjeller på hvordan land angriper Covid-19-viruset, og trekke konklusjoner fra det. Singapore fikk mye ros i mars, men ikke nå lenger. De har nesten tusen nye smittetilfeller i dag. Japan opplever også betydelig økning i smittetallene i disse dager.

 

Sør-Korea virker å ha fått smitten under kontroll. De roses for at de har testet ca. ti tusen mennesker pr dag. Men fortsatt har de kun testet én prosent av befolkningen. 

 

Hva er nøkkelen til suksess i kampen mot viruset? Et bestemt facitsvar finner ikke ennå, men det virker i dag som om Singapore og Japan satt for mye lit til sporing av smittede, og ikke var villige til å innføre lockdown grunnet effekten på økonomien.

 

Sør-Korea hevdes å ha blitt reddet av testing i relativt stor skala. Thailand tester på langt nær så mye som Sør-Korea. De forsøker å spore smittede, men lykkes kun delvis.

[ annonser ]

 

Thailand stengte ned Bangkok med en gang de fikk et høyt smittetall, altså 22. mars, da det var 188 nye tilfeller.

 

SINGAPORE

 

Singapore fikk i mars mye god presseomtale for sin måte å håndtere coronaviruset på. Nå er det ikke lenger noen ros å få. 

 

Singapore Covid

Singapores tiltak mot Covid-19 ble en stund trukket frem som et skoleeksempel i ulike medier. (Faksimile: cnet 22. mars)

 

Både Singapore og Japan har satset på å spore alle smittetilfeller, inkludert personer de har vært i kontakt med. De var lenge ikke villig til å satse på noen lockdown, av frykt for effekten på økonomien.

 

I begynnelsen av april lå Singapore på 60-70 nye registrerte tilfeller pr dag. De siste dagene har det vært hhv. 728, 623 og hele 942 nye tilfeller i dag.

 

7. april forsto de tydeligvis hvor dette bar hen og innførte lockdown.

 

Singapore er et veldig tett befolket land (7894 personer pr kvadratkilometer). Kun Macau og Monaco har større befolkningstetthet i verden enn Singapore. Og virus smitter jo enklere når folk er tettere på hverandre.

 

De fleste nye tilfeller nå er å finne i hybelhus for utenlandske arbeidere, hvor folk bor som sild i tønne, og leveforholdene har vært utsatt for mye kritikk opp gjennom årene.

 

Singapore har i dag 885 smittede pr million innbygger, som er i samme størrelsesorden som Tyrkia, men fortsatt mye lavere enn Spania, Italia, USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia, slik vi rapporterte 16. april, da vi sammenlignet Thailand med ni andre av verdens største turistland.

 

LES: Thailand er et under i Covid-sammenheng (16. april)

 

JAPAN

 

Japan har 22 ganger så stort innbyggertall som Singapore, så i forhold ligger de godt an, med 77 smittede pr million innbygger. Men også Japan har i april opplevd en betydelig økning, og har de siste dagene hatt rundt 600 nye tilfeller pr dag. I dag ble det meldt om 556 nye tilfeller.

 

Japans statsminister Shinzo Abe har fått mye kritikk den siste tiden for å ha innført unntakstilstand for sent. 8. april innførte han unntakstilstand i Tokyo og seks andre provinser. Først 16. april ble det unntakstilstand for alle landets 47 provinser.

 

Japan Covid

Japan har nå unntakstilstand, og lockdown uten tvangsmidler. (Faksimile: Bloomberg 16. april)

 

Men Japan har ikke lockdown på samme måte som mange andre land. Folk er oppfordret til å holde seg hjemme, men det er ingen straff for å bryte «rådene». Offentlig transport fortsetter å gå, og statsministeren har sagt at det er viktig å holde næringslivet i gang.

 

En undersøkelse viser at 75 prosent av befolkningen mener Shinzo Abe kom for sent med unntakstilstanden.

 

Japan har også hatt lite testing for Covid-smitte. Japanske myndigheter har uttalt at de ikke ønsket utbredt testing, for å unngå at folk med kun svake symptomer skulle fylle opp sykehusene.

 

SØR-KOREA

 

Et land som er berømmet for mye testing, er Sør-Korea. De har testet ca. 10.000 personer hver dag. Pr. 9. april hadde de testet 494.711 personer, som ga en dødsrate på 1,95%.

 

Men fortsatt har altså Sør-Korea kun testet én prosent av befolkningen. Det mange spør seg er om dette likevel var en medvirkende årsak til at de virker å ha fått smitten under kontroll.

 

Sør-Korea var uheldig og fikk en «super spreader» fra en religiøs sekt. Land som Thailand innførte tidlig innreiseforbud for folk fra Sør-Korea med mindre de hadde legeattest som bekreftet at de var fri for smitte.

 

Sør-Korea roses for mange av de samme tingene Singapore ble rost for. Nøye sporing og oppfølging av personer som hadde vært i kontakt med de smittede. Dette fungerte til syvende og sist ikke så godt for Singapore, som riktignok har testet færre mennesker enn Sør-Korea.

 

Nå virker landet å ha fått smitten under kontroll, og nå er det Sør-Korea som gjør det vanskelig for andre nasjonaliteter å reise dit. Alle utlendinger må nå oppholde seg i en statlig karantene i 14 dager etter ankomst, og betale for oppholdet selv, etter sigende 81 USD pr natt.

 

Sør-Korea er med sine 51 millioner innbyggere også ganske tett befolket med 517 personer pr kvadratkilometer. Det er fire ganger så tett som Thailand.

 

THAILAND

 

For to dager siden publiserte vi altså en artikkel med en oversikt over tiltakene i Thailand, og med noen teorier om hvorfor Thailand har unngått smitte- og dødstall på nivå med europeiske turistland. 

 

Mange har kommentert den artikkelen, og en del mener at man ikke kan stole på tall fra myndighetene i Thailand. Statistikken er imidlertid detaljert, og fordelt på provinser og distrikter, så vi tror det fort ville blitt ramaskrik hvis myndighetene bevisst hadde forfalsket tallene. Når det er sagt, så kan det være unøyaktigheter i rapportering av dødsårsaker, og lite testing bidrar naturlig nok til lavere registrerte smittetall enn f.eks. Sør-Korea.

 

Et høyt smittetall 22. mars førte til nedstengning av Bangkok. Fire dager senere kom unntakstilstanden og en nesten total stengning av grensene. Thaier har vært flinke til å overholde reglene, og lokale myndigheter, helt ned på landsbynivå, har ifølge rapportene fulgt opp med streng kontroll av befolkningen. Dette kan ha vært gunstig for smittetallene.

 

Myndighetene i Thailand snakker om å løsne på forholdene i mai måned, men samtidig ser de hva som skjer i land som Singapore og Japan, og vil nok gjøre alt for å unngå en slik uheldig utvikling av smittekurven som disse to landene har opplevd.

 

Sammenlignet med Europa og USA er både smittetall og ikke minst dødstall lave i disse fire landene. Sør-Korea har registrert 232 døde, Japan 154, Thailand 47 og Singapore kun 11. Men Japan og Singapore vil oppleve flere dødsfall ettersom smittekurven nå peker oppover. Thailand vil forhåpentligvis unngå at tallene blir veldig mye høyere.

 

Thailands dødstall ligger fortsatt under det antall mennesker som i snitt drepes i trafikken her pr dag.

 

Dagens tall for Thailand er 33 nye registrerte smittetilfeller, og totalt antall tilfeller er 2733. Det ble ikke meldt om dødsfall i dag. Totalt antall dødsfall er 47. Totalt antall friskmeldte er 1787. 98 nye personer ble friskmeldte i dag.

 

Singapore Covid

Antall nye smittede pr dag i Thailand fra 1. mars til 16. april. (Kilde: Helsedepartementet).

(© Thailands Tidende. 18. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)