[ annonse ]
Walking Street i Pattaya 15. mars, tre dager før barer ble beordret stengt. De skulle opprinnelig stenge kun to uker. Walking Street i Pattaya 15. mars, tre dager før barer ble beordret stengt. De skulle opprinnelig stenge kun to uker. Foto: Dag A. Ekeberg
23. mai 2020

Fortsatt unntakstilstand lover dårlig for utelivet

Skrevet av 
[ annonse ]

Utelivet blir det siste som får åpne. Det er ikke sikkert det blir kun to uker mellom tredje og fjerde fase i gjenåpningen, spesielt siden regjeringen har utvidet unntakstilstanden med en hel måned. Hva som skjer med portforbudet ved fase 3 blir et viktig signal.

 

Det kom mange hint fra regjeringen før det i går endelig ble bekreftet at unntakstilstanden også vil gjelde i juni. Ingen er overrasket over dette. Landets regjering er utgått fra det militære, og folket er vant til at de bruker unntakstilstand og portforbud som virkemidler.

 

Det har vært misnøye på sosiale medier over forlengelsen av unntakstilstanden, som kritikere mener er unødvendig, siden det har vært ensifrede smittetall de siste 19 dagene, og de aller fleste nye tilfeller har dreid seg om thaier som er hentet hjem fra utlandet og har vært under karantene.

 

Thailands smitteutvikling

Antall nye smittetilfeller pr dag i perioden 1. mars til 23. mai. Smittetallet har vært nede i null tre dager de siste to ukene, inkludert i går. I dag var det tre nye tilfeller. (Kilde: Thailandske myndigheter)

 

[ annonser ]

En stor pressgruppe har valgt å gå ut med motstand mot unntakstilstanden. Det er transportforeningen «Land Transport Federation of Thailand», som oppgir at de organiserer 1,5 millioner lastebileiere og sjåfører.

 

En talsmann for foreningen sier at det er unødvendig å forlenge unntakstilstanden, siden folk allerede har rettet seg etter nye regler for smittevern. Det hevdes at unntakstilstanden er negativ for investorer og næringsliv, og foreningen regner med at landet taper 300–400 milliarder baht på at unntakstilstanden blir forlenget en måned.

 

Åpningen av kjøpesentrene i fase 2, fra og med 17. mai, har gjort at stort sett alle butikker nå i praksis kan holde åpent. Opprinnelig var det signalisert at kjøpesentre måtte vente til tredje fase.

 

LES: Thailand gambler høyt med fortsatt strenge tiltak (15. mai)

LES: Kun én ny smittet i dag, men nulltoleransen fortsetter og folk sulter (5. mai)

 

Tredje fase av oppmykningen skal starte 1. juni, og det vil bli kunngjort 29. mai hvilke virksomheter som får åpne opp. Det som i praksis gjenstår, foruten utdanningsinstitusjoner, er turist- og underholdningsindustrien.

 

Men dette er da også næringer som sysselsetter mange mennesker. Talsmann Dr. Taweesin signaliserte på gårdagens pressekonferanse at «høyrisikoaktiviterer» ikke vil bli åpnet i fase tre. Han nevnte nattklubber. Gogobarer og puber, i hvert fall de med aircon, risikerer da å havne i samme kategori.

 

Så har man underholdning som kino, bowling, biljard og snooker. Vil de kunne åpne? Tatt i betrakthing at åpningen av kjøpesentre ble fremskyndet til fase 2, burde svaret logisk sett være ja, selv om snooker kanskje kommer i en egen kategori. I Thailand er «snooker» forbundet med gambling, som er forbudt. 

 

Det skal satses på «ferie i eget land» også i Thailand, og da må snart nasjonalparker, badeland og andre attraksjoner få lov å åpne opp igjen. Nong Nooch utenfor Pattaya planlegger å åpne 30. mai, har de uttalt. Vet de noe vi andre ikke vet?

 

Nong Nooch

Nong Nooch utenfor Pattaya har tro på at de kan åpne 30. mai.

 

En del mindre hoteller og gjestehus rundt om i landet holder nå åpent, mens store kjeder gjerne har stengt, grunnet mangel på gjester.

 

Hva med massasjesalonger? Det har vært en lobbyvirksomhet på bransjens vegne den siste tiden. Opprinnelig ble det sagt at kun fotmassasje kunne åpne igjen. Da svarte mange med at det var uaktuelt, for det var den aktiviteten de tjente minst penger på. Mange tipper at massasje kan åpnes igjen 1. juni, men det er på langt nær sikkert.

 

Hva med barer? Det som forstås med ordet «bar» her er et drikkeetablissement i friluft. Uten aircon er smitterisikoen mindre. Men basert på måten regjeringen har tenkt hittil, er det mange som er redde for at barene må vente til fase 4.

 

Med portforbud ligger det ikke godt an til uteliv, og i hvert fall ikke natteliv. Det er blitt hintet at portforbudet kan reduseres enda en time i neste fase, fra midnatt til 04. En nyhetskanal sa at det også er mulig at portforbudet oppheves i sin helhet.

 

Det utelivsbransjen spør seg, er når fase 4 vil tre i kraft. Det har vært ca. to uker mellom de tre første fasene. Men det er langt fra sikkert at utelivet får åpne igjen 15. juni. Avgjørelsen angående portforbudet kan bli et godt hint.

 

Den daglige pressekonferansen brukes av myndighetene til å trekke frem eksempler på hvordan det kan gå hvis man slipper opp virustiltakene. Det hintes ofte om hvor risikofylt utelivsbransjen er.

 

I går ble Sverige nevnt på pressekonferansen, som et eksempel på hvor ille ting kan gå hvis man ikke har strenge nok tiltak. Sør-Korea har vært en gjenganger de siste dagene, grunnet en smittebølge nummer to, som ble sporet til en nattklubb etter at utelivet fikk åpne igjen. Klubber og karaokebarer mm. ble beordret stengt igjen etter dette.

 

Dr. Taweesin

På de daglige pressekonferansene med talsmann Dr. Taweesin blir thaier stadig bedt om å ikke ta de lave smittetallene for gitt.

 

Det finnes skremmende eksempler å ta av, hvis man vil rettferdiggjøre fortsatt strenge tiltak. Mens land som Norge har begynt å åpne opp igjen og ikke har opplevd store smittebølger, har man nå økning av smitte i Latin- og Sør-Amerika. 

 

Brasil og Mexico opplever nå sterk smitteøkning. De hadde opprinnelig ikke veldig strenge tiltak. Det kan man ikke si om Colombia, som er et land som kan sammenlignes med Thailand på en del områder.

 

I Colombia har man hatt strenge tiltak siden en unntakstilstand ble erklært 17. mars. Folk har kun fått lov å forlate huset i kortere tid annenhver dag. Kvinner den ene dagen, menn den andre. Det meste har vært stengt ned. Likevel har de hatt en jevnt økende smittebølge som ikke virker å være over. De hadde 801 nye smittetilfeller i går og 19.131 tilfeller totalt.

 

Det finnes ingen gode forklaringer på hvorfor viruset nå angriper land som Colombia for fullt, mens det virker å være veldig lite smitte i Thailand. Men det er lite trolig at det kun er de strenge virustiltakene som gjør smittesituasjonen gunstig i Thailand.

 

Av den grunn er det nå mange som forlanger at landet åpner opp igjen, for tiltakene har allerede gått hardt utover næringslivet og de fattige, og en måned til vil øke byrden desto mer.

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april)

(© Thailands Tidende. 23. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)