[ annonse ]
Pressetalsmann Dr. Taweesin Visanuyothin med sin daglige tale. Pressetalsmann Dr. Taweesin Visanuyothin med sin daglige tale.
29. mai 2020

Tredje fase: Massasje og strender åpner, grensene fortsatt stengt

Skrevet av 
[ annonse ]

1. juni starter tredje fase i oppmykningen av virustiltakene i Thailand. Stadig flere aktiviteter får åpne, men fra utlandet er det kun de med arbeidstillatelse som kan komme inn. Og portforbudet videreføres, minus den siste timen.

 

De som hadde forventet store endringer fra fase 2 til fase 3 ble i dag skuffet. Statsminister Prayuth Chan-ocha, som i praksis har all makt under unntakstilstanden, går forsiktig frem.

 

Med lave smittetall  – og null smitte i uker og måneder i de fleste provinsene – stiller folk spørsmålet om hvorfor det er behov for unntakstilstand og portforbud. 

 

Svaret kom faktisk allerede i går, fra pressetalsmann Taweesin. Han svarte på et spørsmål som ble stilt av en programleder på vegne av et presseorgan:

 

– Årsaken til de lave smittetallene er de strenge tiltakene, som kun er mulig å få til under en unntakstilstand.

[ annonser ]

 

Mange vil nok stille et spørsmålstegn ved den uttalelsen. I dag kom det spørsmål om portforbudet, som i skrivende stund gjelder fra kl. 23 til 04, men fra 1. juni vil være fra kl. 23 til 03.

 

I går og i dag hoppet smittetallene opp til 11, men det dreier seg kun om arbeidere som er kommet hjem fra utlandet og sitter i statlig karantene.

 

På dagens pressekonferanse kom det frem at en viktig årsak til at portforbudet opprettholdes er at alkoholforbudet ble opphevet.

 

Flere av de mest innflytelsesrike og velstående familiene i dette landet har tjent sine penger på produksjon og import av alkohol. Det stilles spørsmål på sosiale medier om hvor stor innvirkning de har hatt på avgjørelsen om å avslutte alkoholforbudet, som kom 1. mai, etter at det opprinnelig var meldt at forbudet skulle fortsette.

 

LES: Slutt på alkoholforbudet 3. mai

 

For utlendinger skjedde det en ørliten lempning på tiltakene, i og med at fra 1. juni kan nå utlendinger med arbeidstillatelse få lov å søke om å komme tilbake til Thailand. Det er de enkelte ambassadene som avgjør søknaden, og de som kommer inn på denne måten må i 14 dagers offentlig karantene, som de må betale selv. Det kreves også helseattest og forsikring, så det er ikke snakk om noen enkel måte å komme inn igjen på.

 

I går uttalte sjefen for sikkerhetsrådet (National Security Council) Somsak Rungsita til Bangkok Post at «lockdown», unntakstilstand og portforbud vil være over senest 30. juni, samt at innen den datoen vil også landet åpne opp grensene for innreise.

 

Denne artikkelen er mye sitert, men uttalelsene er ikke bekreftet at covidkomiteen ledet av statsministeren.

 

Hvis det stemmer, så betyr det at fase 3 og 4 vil ha to ukers varighet hver, og at det etter dette blir åpnet opp på alle fronter.

 

Når det gjelder å åpne opp grensene, så blir det ikke nødvendigvis en total åpning, det vil nok bli spørsmål om hvilke land det åpnes opp for, hva slags type visum, hva slags forsikring som kreves og hva slags type karantene som pålegges.

 

Det er dette alle thailandsfarere lurer på i dag. Uheldigvis kom det absolutt ingen hint om hva som vil skje rundt dette under dagens pressekonferanse.

 

Når det gjelder det som kan åpnes 1. juni, så er det snakk om:

► Strendene, inkludert aktiviteter som bananbåter

► Vannparker

► Kino (maks 200 personer)

► Zoo

► Kulturelle arrangementer

► Skjønnhetssalonger (inntil 2 timers behandling)

► Spa

► Massasje

► Treningssentre

 

Sendingen fra pressekonferansen hadde dårlig teknisk kvalitet, og den var også forsinket og kortet ned, så listen er ikke nødvendigvis fullstendig.

 

Kjøpesentrene vil fra 1. juni holde åpent til kl. 21.00

 

Ferdsel over provinsgrensene blir tillatt i fase 3, ble det sagt i dag. Faktum er at det har vært tillatt hele tiden, men man risikerer å måtte vise frem papirer og få målt kroppstemperatur. Dette vil man fortsatt risikere på enkelte provinsgrenser, så lite har endret seg på dette området. 

 

Faktum er at i utkantstrøk, f.eks. i mange provinser i Isan som knapt nok har hatt noen smittetilfeller, og i hvert fall ikke har hatt tilfeller siste måneden, så tas ikke virustiltakene alltid like høytidelig. Vi har sett mange eksempler på dårlig sosial avstand og manglende eller feil bruk av munnbind.

 

Likevel må folk altså vente en hel måned til før de forhåpentligvis har muligheten til å gå ut av døra natterstid. For mange er dette uvirkelig, og virker altfor strengt. Men thaiene valgte i fjor en juntageneral som statsminister, og da får de militært styrte virustiltak.

(© Thailands Tidende. 29. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)