[ annonse ]
Sjømannsprest Annstein Lothe åpner porten i morgen. Sjømannsprest Annstein Lothe åpner porten i morgen. Foto: Dag A. Ekeberg
11. juni 2020

Åpner igjen i morgen – etter matutdeling med 2500 bidrag

Skrevet av 
[ annonse ]

Tre norske og fire thailandske ansatte på Sjømannskirken har hatt heltidsjobb med å organisere den ukentlige matutdelingen, som har fått mye oppmerksomhet både i og utenfor Pattaya. På søndag markeres ettårsdagen for åpningen av det nye kirkebygget.

 

Sjømannsprest Annstein Lothe hadde ikke vært mange måneder i den nye jobben før han fikk helt andre oppgaver enn forventet å stri med. Den norske sjømannskirken i Pattaya var tidlig ute med å gi ut mat til arbeidsledige thaier, og har fått oppmerksomhet både i lokale medier og i riksdekkende tv-kanaler – i Thailand så vel som i Norge.

 

Den første utdelingen skjedde 9. april (link under). De hadde porsjonert ut til 240 personer, og regnet med at det skulle holde. Men det gjorde det ikke. Og senere uker økte dette tallet eksponentielt, til det siste gang – 28.mai – ble utdelt 3200 store pakker, nok til over 30.000 måltider.

 

LES: Kirken hjelper nye arbeidsledige – ber om støtte (9. april)

LES: Kirken matet 1900 personer i dag – fått inn 350.000 kroner (23. april)

 

[ annonser ]

Sjømannsprest Annstein Lothe hadde ikke forestilt seg at nøden var så stor i Pattaya, men det ble raskt klart at byen har en mengde innbyggere som lever kun av turismen, og mange av dem har ikke noen annet sted de kan kalle hjem, som de kunne reise til i påvente av at byen skulle åpne opp igjen.

 

Nå har gjenåpningen av samfunnet nådde fase tre, vegene inn til Pattaya er for lengst åpnet opp igjen, så mulighetene for å tjene penger er litt bedre nå. Sjømannskirken følte også at de hadde benyttet seg av de kontaktene de hadde og de måtene de hadde for å be om penger, og at det nå var på tide å avslutte.

 

– Vi har fått inn omtrent 1,1 millioner kroner, kan Lothe fortelle. – Det har dreid seg om hele 2500 enkeltbidrag.

 

–  Er det stort sett norske privatpersoner som har gitt?

– Det er stort sett privatpersoner, pluss noen få firmaer. To tredeler av pengene har kommet fra Norge, resten fra Thailand.

 

Lothe legger til at det også har kommet inn gaver fra andre nasjonaliteter, det gjelder givere fra bl.a. Sverige, USA, Australia og Frankrike.

 

Den drøye millionen har rukket til hele 18.000 pakker med mat, noe de regner holder til 180.000 måltider, så da snakker vi om 20 baht pr måltid.

 

Sjømannskirken

På den første utdelingen ble det produsert 240 pakker. (Foto. Dag A. Ekeberg)

 

LES: Nordmenn blant de mest gavmilde i Pattaya (8. mai)

 

Det var 16. mars kirken stengte dørene, så når de nå åpner igjen er det nesten tre måneder senere. Lothe forteller at det var diakonal medarbeider Hans Konrad Nyvoll som kom med ideen om å starte matutdeling.

 

– Vi har vært i sving på heltid med forberedelse til matutdeling, så vi har uansett ikke hatt tid til å ha åpent og ta oss av gjester, sier Lothe litt spøkefullt.

 

– Det nye kirkebygget ble virkelig tatt i bruk. Det må være lov å feire oss selv litt nå, etter denne perioden. Det er tilfeldig at kirken åpner opp igjen på ettårsdagen for byggets første gudstjeneste, men vi planlegger uansett litt ekstra godt til kirkekaffen på søndag.

 

LES: Ny kirke åpnet – sliter med å finne ny prest

 

Lohtes kone, Kristianne, er diakonal medarbeider. Hun er nettopp ferdig med 14 dagers karantene etter at hun kom tilbake til Thailand, kan ektemannen fortelle. Dette ekteparet har diplomatpass, og har derfor hatt lov å slippe inn i Thailand under Covid-krisen. Som Thailands Tidende meldte i fjor, var det en liten kamp for Sjømannskirken å få beholde statusen med diplomatpass for sjømannsprest og ektefelle.

 

LES: Får fornyet diplomatpass og får beholde alle diakonene

LES: Ny sjømannsprest fra Nordsjøen til Pattaya

 

To andre diakonale medarbeidere er imidlertid hjemme i Norge, og kommer ikke ennå. Det blir å stå på for de som er her pr i dag, og heller ta ferieavvikling på et senere tidspunkt.

 

Lothe sier at også Sjømannskirkens finanser er blitt rammet av coronaviruset, og sentralorganisasjonen har derfor bestemt at det ikke skal ansettes sommervikarer i år. 

 

Av den grunn blir det derfor i juni og juli stengt også på tirsdager, i tillegg til normalt stengning på mandager. Resten av uka er det åpnet kl. 12–16. 

 

I morgen er altså første dagen kirken åpner dørene på nesten tre måneder. Da er det jungeltur som står på programmet. Lørdag er det lørdagsgrøt, og søndag er det gudstjeneste.

 

– De med dårlig helse vil kanskje vurdere å la være å møte opp, grunnet risiko for smitte, men vi har smittetiltak som før, med temperaturmålinger og avstand mellom bordene, så det skulle være trygt.

 

– Er det andre norske sjømannskirker som har drevet liknende matutdelinger?

– Nei, det er det kun Pattaya som har gjort. Andre kirker har hjulpet eldre og syke med tilkjøring av mat, men ikke utdelinger som vi har hatt her.

 

Lothe sier at Pattaya mottar ganske store overføringer fra Sjømannskirken sentralt, men han føler seg trygg på at kirken i Pattaya har høy prioritet, og at det er et viktig arbeid som gjøres der, hvor man når ut til mange mennesker.

 

– Vi håper at mange vil være med på å støtte Sjømannskirken i en utfordrende tid framover, sier presten.

 

LES: Måtte stenge porten, men kirken er rede til å hjelpe likevel

 

I dag blir det altså ingen matutdeling på kirken. De har forsøkt å informere om dette, ved å henge opp skilter etc.

 

Resten av pengene som er kommet inn er blitt fordelt mellom fire norskeide barer og restauranter, som skal holde egne utdelinger, med hjelp fra ansatte og frivillig på kirken. Det dreier seg om A taste of Norway, Kåres Partybar, Scandibar og Jomtien Beach Pool Bar.

(© Thailands Tidende. 11. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)