[ annonse ]
Visumamnestiet: Visumagenter tilbyr hjelp, ikke ambassaden Ill: TT
23. september 2020

Visumamnestiet: Visumagenter tilbyr hjelp, ikke ambassaden

Skrevet av 
[ annonse ]

De turistene som fortsatt er i Thailand skal jages ut senest 26. september. Men det er likevel håp, lover visumagentene som opererer på nettet. Den norske ambassaden har sagt nei til å hjelpe ved å utstede skriv.

 

Man ser mange tilbud fra visumagenter i disse dager når man surfer på sosiale medier og diskusjonsfora. De tilbyr folk på visumamnesti å kunne bli værende i Thailand etter at amnestiet utløper 26. september.

 

Mandag 21. september gikk immigrasjonspolitiet ut og sa at det fortsatt var over 150.000 turister i landet under visumamnestiet, og at disse risikerer både bot og fengsel hvis de fortsatt oppholder seg i landet etter at amnestiet utgår 26. september.

 

Den strenge tonen går igjen i oppslag på visumkontorer, hvor det står en liste over hva som kreves for å få en 30 dagers utsettelse etter 26. september. Hovedproblemet er at søkere trenger en bekreftelse fra sin ambassade om at vedkommende ikke kan reise hjem nå (punkt 4).

 

[ annonser ]

Oppslaget hos immigrasjonsvesenet i Pattaya for de som vil forlenge turistvisum.

 

Vi intervjuet den norske ambassadøren 17. september. Hun sa da at de ikke lenger gir bekreftelser i slike tilfeller:

 

– Den norske ambassaden vil i likhet med ambassader fra øvrige Schengen-land ikke engasjere seg med særskilte brev i enkeltsaker for de av våre borgere som fortsatt er her på turistvisum.

 

De har imidlertid sammen med andre ambassader bedt thailandske myndigheter om å vise fleksibilitet:

 

LES: Visumamnesti tar slutt 26. september – ambassader ber Thailand om å vise fleksibilitet

 

Oppfordringen om å vise fleksibilitet har ikke gitt noe synlig resultat, skal man tro utspillet til immigrasjonspolitiet på mandag.

 

Alternativet er å forsøke å skaffe seg et non-immigrant visum. Da er det ikke noe krav om en slik bekreftelse fra ambassaden. Det er imidlertid andre krav. Det er dette visumagentene lover å hjelpe til med.

 

Et medlem av diskusjonsforumet Thaivisa skriver at det koster 18.000 baht å konvertere et utløpt turistvisum til et non-immigrant O-visum som gjelder i tre måneder. Det tilbys også utvidelse til ett års opphold.

 

En nordmann fortalte nettopp at han hadde blitt tatt med til et immigrasjonskontor og betalt 18.000 baht for et tre måneders visum. Besøket tok kun ti minutter. Det skulle ta to uker å få visumet utstedt.

 

Utstedelsen vil altså skje etter 26. september, men siden immigrasjonsvesenet har hans pass, og gitt ham kopi, hadde han blitt forsikret om at det var OK.

 

De agentene vi har sett på sosiale medier oppgir ikke pris i sine innlegg eller kommentarer, men ber interesserte ta kontakt via e-post eller privat melding.

 

Noen steder dukker prisen opp igjen i kommentarfeltet. En var forespeilt 20.000 baht for å ordne med tre måneders visum.

 

Det var 9. april myndighetene endelig ga visumamnesti til de mange turister som fortsatt var i Thailand, etter lange køer og kaos i flere uker. Amnestiet fikk tilbakevirkende kraft til 26. mars. Visumamnestiet ble utvidet to ganger, men 26. september, etter seks måneder med amnesti, er det slutt.

 

LES: Lange køer og kaos for å forlenge opphold (7. april)

LES: Automatisk forlengelse av visum endelig vedtatt (9. april)

 

Det skal ha vært ca. 400.000 turister som har benyttet seg av visumamnestiet, mens det mandag altså gjensto drøyt 150.000 personer, ifølge immigrasjonspolitiet.

 

Observatører lurer på hvordan thailandske myndigheter kan finne på å kaste ut de få turistene de tross alt har. Næringslivet er desperate etter turister, men det som nå er forespeilet dem av nye turister er kun 1200 stykker pr måned.

 

LES: Langtids turistvisum vedtatt – kun få nordmenn kan regne med å få dette

(© Thailands Tidende. 23. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)