[ annonse ]
De ansatte på Sjømannskirken i Pattaya, bak fra venstre Liv Royal, Kristianne Stendal Lothe, Hans Konrad Nyvoll og Annstein Lothe. Foran fra venstre: Noknoi Christophersen, Jansila Nyvoll og Manee Thongkam. De ansatte på Sjømannskirken i Pattaya, bak fra venstre Liv Royal, Kristianne Stendal Lothe, Hans Konrad Nyvoll og Annstein Lothe. Foran fra venstre: Noknoi Christophersen, Jansila Nyvoll og Manee Thongkam. Foto. Dag A. Ekeberg
17. desember 2020

Synger julen inn og håper at flere kirkegjengere snart er tilbake

Skrevet av 
[ annonse ]

KL. 19 i kveld kommer det nærmere hundre barn fra barnehjemmet Baan Jing Jai og synger julen inn på Sjømannskirken. De tror på godt besøk, selv om det i november kun var en tredel så mange besøkende som samme måned i fjor.

 

Barnehjemmet har mottatt støtte fra Sjømannskirken og norske privatpersoner i mange år, og stiller gjerne opp på ulike anledninger. I kveld skal julen synges inn. Det er varm bevertning. Prisen er 300 baht og overskuddet går til barnehjemmet.

 

Sjømannskirken

Julen synges inn i dag. Klikk for å se programmet.

 

Diakonal medarbeider Hans Konrad Nyvoll forteller at det i november kun var en tredel så mange registrerte besøkende på kirken som i november i fjor. Det er stille, men samtidig møter det opp godt med folk på spesielle anledninger.

 

[ annonser ]

En slik ukentlig anledning er lørdagsgrøten. Sist var det 78 fremmøtte, sier Nyvoll, som har holdt i tøylene mens sjømannspresten Annstein Lothe har vært i Norge i tre måneder. Luciafeiringen hadde 60 fremmøtte. Likeledes er det fortsatt en god gjeng som går tur hver fredag.

 

Sjømannsprest Annstein Lothe og kona Kristianne kom ut av karantene sist helg, og har nå tatt fatt på arbeidet igjen. Kristianne arbeider som diakonal medarbeider. 

 

På julaften er det allerede påmeldt ca. 80 personer, og det kommer nok noen flere, sier Lothe. Nyttårsaften lokker de med grillet svin og pinnekjøtt.

 

– Pattaya er den mest operative av alle de norske sjømannskirkene, sier Lothe. Han tenker på arrangementer samt virksomheter som besøk hos enslige og syke nordmenn. 

 

Han legger ikke skjul på at coronaviruset har hatt økonomiske følger også for kirken. En av inntektskildene er vielser av norske par. Det har de siste årene dreid seg om 25–30 par, mens antallet var enda større for noen år tilbake. I år er det blitt viet kun sju par. Det skjedde før viruset slo til.

 

Den norske sjømannskirken er finansiert 40 prosent av statlige midler og resten fra egne inntekter samt gaver fra næringsliv og privatpersoner. Disse 60 prosentene tilsvarer 120 millioner kroner i året.

 

Noe som har økt i «virusåret» er antall faste givere til kirken. Lothe sier at dette skjedde som en følge av matutdelingene som kirken sto for i vår. Faktisk har det vært en tredobling i antall givere i år.

 

Den norske sjømannskirken ble kjent land og strand rundt i Thailand – og havnet også på nasjonale tv-kanaler – med sin innsats for de fattig og arbeidsledige i Pattaya. Mange givere har fortsatt å gi, det dreier seg om folk som er bosatt både i Norge og Thailand. 

 

LES: Kirken hjelper nye arbeidsledige – ber om støtte (9. april)

LES: Kirken matet 1900 personer i dag – fått inn 350.000 kroner (23. april)

LES: Nordmenn blant de mest gavmilde i Pattaya (8. mai)

LES: Åpner igjen i morgen – etter matutdeling med 2500 bidrag (11. juni)

 

Nyvoll forteller at det er stadig nye fjes som dukker opp på kirken i disse tider, selv om det generelt sett er stille i Pattaya og omegn.

 

Innsatsen fra frivillige medarbeidere er stor. Et nytt prosjekt i år er «Blomster Venner».

 

Sjømannskirken

On og Hans Pedersen vil bidra til en blomstrende kirke. (Foto: Dag A. Ekeberg).

 

Det er et samarbeid om å ha friske og pene blomster hele året. Det dreier seg f.eks. om orkideer, som trenger god pleie, både jord, gjødsel og vanning. Blomstervenner kan betale en medlemskontingent på 1000 baht i året.

 

Det er ekteparet On og Hans Pedersen som står i bresjen for dette prosjektet. De skulle på en måneds tur til Norge i mars, men grunnet coronaen kom de først tilbake nå. 

 

– Vi vil ha en blomstrende kirke hele året, sier Pedersen. 

(© Thailands Tidende. 17. desember 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)