[ annonse ]
Amnesti for fremmedarbeidere, lavere smittetall Illustrasjonsfoto: Pixabay
17. januar 2021

Amnesti for fremmedarbeidere, lavere smittetall

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailandske myndigheter vil tilgi folk fra nabolandene som har jobbet her illegalt så lenge de melder seg før midten av februar. Det er fortsatt burmesere i Samut Sakhon som dominerer smittetallene. I resten av landet er det nå små tall.

 

Dette amnestiet dukket opp som et tiltak mot coronaviruset, for å få kontroll over alle fremmedarbeiderne her, og ble vedtatt i hui og hast 29. desember, da smitten så ut til å kunne bli stor.

 

I ettertid er det kommet presiseringer når det gjelder amnestiet. Blant annet når det gjelder de som pr i dag ikke har noen arbeidsgiver. De må selv betale gebyr for visumsøknad og helseforsikring i to år, noe som beløper seg til drøyt 9000 baht.

 

En talsmann for fremmedarbeidere – Adisorn Kerdmongkol hos Migrant Working Group (MWG) – har sagt at dette er uaktuelt for de aller fleste, som knapt nok har penger til mat under coronakrisen.

 

Spørsmålet blir om arbeidsgivere som har illegale arbeidere fra nabolandene i staben vil kaste seg over dette tilbudet. De må da betalt ca. 9000 baht pr arbeider, og blir for alltid med i myndighetenes annaler, og kan ikke lenger spare penger på å ansette illegalt.

[ annonser ]

 

Amnestiet gjelder de tre nabolandene Myanmar, Laos og Kambodsja. Myndighetenes representant, pressetalsmann Taweesin Visanuyothin, uttalte i dag at det var ca. tre millioner fremmedarbeidere fra disse tre landene i Thailand, hvorav ca. en halv million var uregistrerte.

 

Det er ingen som ved det nøyaktige tallet på illegale fremmedarbeidere fra disse tre landene, ei heller myndighetene. Mange har estimert tallet til å være langt høyere enn en halv million.

 

Det er 13. februar som er fristen for å melde seg. Fremmedarbeidere uten en arbeidstaker har sju måneder på seg til å finne en arbeidsgiver. Ellers må de reise hjem igjen.

 

Smittetallene i dag viser fortsatt nedgang, og det er gode nyheter for Thailand. De som kun ser på totalen kan ha blitt nedbrutt av tallet 374, men hele 335 av disse stammer fra provinsen Samut Sakhon.

 

Thailands Tidende

Nye innenlands smittetilfeller pr dag fra 20. desember til 16. januar. Såkalt proaktiv testing er ikke medtatt. (Ill: TT/Covid-komiteen)

 

311 av disse personene ble funnet via proaktiv testing. Dette er personer som befinner seg i avgrensede områder i provinsen og ikke kan spre smitten til andre provinser. I starten var dette nesten utelukkende burmesere, men i dag var det snakk om 193 burmesere og 118 thaier.

 

Av de 39 smittede som befant seg utenfor denne ene provinsen var det ti stykker i Bangkok. Rayong hadde to og Chonburi kun én.

 

Dette lover godt for en mulig lettelse av reiserestriksjonene i slutten av januar. Smitten på østkysten virker å ha avtatt, så da burde man kanskje kunne oppheve restriksjonene Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat. Eventuelt må de forlenges i Samut Sakhon. Hva som skjer med Bangkok er et åpent spørsmål. Ledelsen i den byen pleier å være blant de som vedtar strenge tiltak.

 

Av dagens totalt 374 smittede kom 10 fra statlige karantenehoteller og 43 fra folk som oppsøkte myndighetene på eget initiativ for å bli testet. De resterende 321 stammer fra proaktiv testing, hovedsakelig i Samut Sakhon, men også noen små tall i andre provinser.

(© Thailands Tidende. 17. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)