[ annonse ]
Omstridte teorier sprer seg – nå på norsk Faksimile: YouTube
27. januar 2021

Omstridte teorier sprer seg – nå på norsk

Skrevet av 
[ annonse ]

En profesjonelt laget norsk film om covid-19 har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Filmen argumenterer mot vaksinering via omstridte påstander som er blitt avvist av forskere og myndigheter. 

 

Flere av våre lesere har tipset oss om «Covidfilmen 2020», som nå deles rundt om på norske sider, inkludert sider om Thailand. 

 

Filmen ble lagt ut på YouTube 20. januar, og er i skrivende stund sett over 82.000 ganger. Dette tallet økte raskt i starten. Så avtok økningen da Google blokkerte filmen. I dag dukker den imidlertid opp igjen når man søker via Google.

 

En kopi av filmen, lagt ut på «Foreningen for Fritt Vaksinevalg», har vært tilgjengelig via Google hele tiden.

 

Det som slår en først når en skal se denne filmen, er at kommentarfeltet er avslått og at det ikke fremgår hvem som har laget filmen. Det bør få noen varsellamper til å blinke.

[ annonser ]

 

Det var imidlertid mulig å finne ut hvem som står bak. Et oppslag hos Norid avslører at domenenavnet viktigviten.no er registrert av Filmduken AS.

 

Filmduken AS driver med «produksjon av film, video og fjernsynsprogrammer». De har ifølge Proff.no  ikke hatt noen driftsinntekter de to årene de har holdt på. De tre andre filmene hos viktigviten.no dreier seg om vaksinering.

 

Dette gir et bilde av en filmprodusent som ønsker å argumentere for at vaksinasjon er skadelig og/eller unødvendig. «Covidfilmen 2020» ender da også med fokus på vaksinering, men før det er det bygget opp et rammeverk som forsøker å bevise at myndighetene har gått til nedstengninger basert på overdrevne smitteanslag og en upålitelig PCR-test, samt at sykdommen ikke er farligere enn vanlig influensa. 

 

Thailands Tidende

Et sentralt spørsmål filmen stiller.

 

Filmen er profesjonelt produsert, og har en stor mengde referanselinker som er listet opp på websiden til Viktigviten.no. Dette gjør at det hele virker seriøst, men faktum er at mange påstander i filmen er bestridt gang på gang i kjente medier. Vi har lagt inn noen lenker nederst i denne artikkelen som omtaler dette. 

 

Denne filmen, og mange kommentarer på sosiale medier, hevder at det er store problemer med PCR-testen som brukes verden over for å bestemme om noen er smittet. Det hevdes at de fleste som tester positivt er offer for falske positiver. 

 

For mange nordmenn stammer denne misforståelsen faktisk fra Folkehelseinstituttet. De skrev i vår at det var unødvendig å teste store grupper friske mennesker når det er lite smitte, og skrev videre:

 

– Gitt dagens smittesituasjon i Norge må helsepersonell teste rundt 12 000 tilfeldige personer for å finne ett positivt tilfelle med covid-19. I et slikt utvalg vil det være om lag 15 positive prøvesvar, men 14 av disse vil være falske positive.

 

Men det er et viktig poeng som ikke alle har fått med seg: Dette betyr IKKE at 14 av 15 av dagens coronatester er feil, som f.eks Faktisk.no også har påpekt.

 

Årsaken til dette er at man normalt ikke tester store grupper med mennesker som ikke har noen smitte, man tester isteden personer som har symptomer eller har vært i nærheten av smittede personer. Da gir feilkildene i testen et mye mindre bidrag til totalen, for det er langt flere som faktisk er smittet.

 

Intervjuene som er klippet inn i filmen er gjerne hentet fra folk som er leger. En gruppe leger som kaller seg World Doctors Alliance er sitert flere ganger. Utsagnene til disse legene er blitt bestridt gang på gang i pressen. Se linker nederst i artikkelen.

 

Thailands Tidende

World Doctors Alliance er en kontroversiell gruppe.

 

Antall sykluser som brukes i PCR-testene er et stort samtaleemne i denne filmen og på sosiale medier. Det er gode grunner for at man kjører mange sykluser, og resultatet er mye mer nyansert enn det man ser i denne filmen.

 

En lav virusmengde med høyt antall sykluser kan f.eks. bety at vedkommende nettopp er smittet de siste få dagene, og det er viktig å få vite. En annen grunn til lav virusmengde kan være selve testingen og at man har fått med seg lite materiale på testpinnen. 

 

Det kan også være lite virus i nesen og halsen, der det testes, men mer virus i lungene, og det er også viktig å vite, og en årsak til at det er viktig å kjøre mange sykluser. Se linker under som forklarer dette med sykluser nærmere.

 

Covidfilmen virker å bygge opp mot en konklusjon om at man ikke må stole på de myndigheter som ønsker å vaksinere deg. I så måte stilles det et interessant spørsmål:

 

Hva skjer hvis rettigheter i det norske samfunnet blir avhengig av at man er vaksinert? Det er betimelige spørsmål, for det er en menneskerett å selv bestemme om man vil vaksineres eller ei, og man skal ikke gå glipp av offentlige rettigheter grunnet at man ikke er vaksinert. Når det gjelder rettigheter i private foretak, så kan det fort oppstå en «underklasse» av folk som ikke er vaksinert, f.eks. når det gjelder tilgang til flyseter og billetter til arrangementer.

 

Norske myndigheter har gjentatte ganger sagt at vaksinering vil være frivillig, men det er likevel ikke alle som tror på dette.

 

Når det gjelder produsenten av denne filmen, finner vi kun én filmserie til fra Filmduken AS, og det er fire episoder av «Smartmålere – en strålende fremtid?» Det handler om folk som har elfølsomhet. På facebooksiden er for øvrig link til covidfilmen delt.

 

Her er noen linker som bestrider påstander i filmen:

Estimatene til Dr. Neil Ferguson blir ofte fremstilt feil (The Ferret)

WHO forklarer hvorfor de endret definisjonen av en pandemi (WHO)

Angående påstander om at sykehus tjener penger på Covid (Washington Post)

Påstandene til Elke de Klerk i World Doctors Alliances blir avvist (APF)

Dr. Dolores Cahill har kommet med falske påstander tidligere (Reuters)

Ikke bevist at Tanzanias president testet papaya og fikk positivt resultat (Snopes)

Oppfinneren av PCR-testen sa ikke at den ikke kan brukes til å påvise infeksjon (Reuters)

Om viktigheten av å ha mange sykluser i PCR-testene (MIT)

Ti spørsmål og svar om PCR-testene (Faktisk.no)

Det er mye større risiko for å bli syk når du ikke tar vaksinen (Faktisk.no)

Norsk blogger Gunnar Tjomlid har også gått gjennom filmen, for de som ønsker å få en lengre gjennomgang av påstandene som fremsettes.

I går kom også Faktisk.no med en anmeldelse av filmen. 

(© Thailands Tidende. 27. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)