[ annonse ]
Assisterende pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan udner dagens pressekonferanse. Assisterende pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan udner dagens pressekonferanse. Faksimile: Covid-komiteen
8. mars 2021

Forslag om å oppheve karanteneordningen fra 1. oktober

Skrevet av 
[ annonse ]

Det ble i dag lagt frem en fremdriftsplan for oppmykning av virustiltakene, hvor datoene 1. juni og 1. oktober er viktige milepæler. Og Songkran-feiring ser ut til å bli tillatt i år.

 

Under dagens pressekonferanse fra covidkomiteen opplyste assisterende pressetalskvinne Dr. Apisamai Srirangsan at den ordinære covidkomiteen instiller på at karanteneopplegget for utlendinger – som i praksis har gjort det umulig for korttidsturister å komme til Thailand – skal oppmykes eller oppheves fra 1. oktober.

 

Dette skal diskuteres nærmere i et møte 15. mars i det de kaller «Den store covidkomiteen», ledet av statsministeren.

 

Selv om endelige avgjørelser tas i plenum under ledelse av statsministeren, så har det vist seg at de fleste forslag fra den ordinære komiteen går gjennom.

 

Så finnes det også forslag fra turistmyndighetene – TAT (Tourism Authority of Thailand) og turistministeren. Disse er ofte ikke omtalt på pressekonferansene til covidkomiteen på Facebook Live, og blir også sjelden godkjent av statsministerens komite. De har helt siden i fjor sommer snakket om måter å få turister tilbake til Thailand på, uten at mange forslagene er blitt vedtatt. Unntak er karanteneformer som nå testes ut, som golfkarantene og villakarantene.

[ annonser ]

 

LES: Kommentar: Det tales med to tunger men lettelse i karantenen vil komme (2. mars)

LES: Nå snakker også statsministeren om karantenefritak for vaksinerte (24. februar)

LES: Golfkarantenen har startet, ønsker flere karanteneformer (22. februar)

LES: Endelig en vaksineplan – 10 millioner doser pr måned fra juni (12. februar)

 

Thailand ønsker å benytte vaksinepassordningen når det bestemmes hvem som kan komme hit uten karantene. De venter imidlertid på en verdensomspennende ordning, fortrinnsvis støttet av Verdens Helseorganisasjon (WHO).

 

1. juni er en annen merkedato, etter det som ble opplyst i dag. Da ser de frem til å oppheve unntakstilstanden, som de kaller «fase to» i oppmykningen. 1. oktober omtales som «fase tre». 

 

Regjeringen i Thailand skynder seg langsomt når det gjelder å få turister tilbake til Thailand. 1. juli har av mange vært ønsket som en startdato. Det er lenge til 1. oktober, og det må antas at statsministeren vil bli utsatt for press for å fremskynde åpningen av landet.

 

Ellers ligger det an til at det åpnes for feiring av Songkran i år, 13-15. april. Dette skal også diskuteres nærmere på møtet neste uke. Det opplyses imidlertid at folk er nødt til å ta sine forholdsregler for smittevern.

 

Det mange kommentatorer har notert seg er at myndighetene er bekymret for at det nåværende tallet på 85 døde av coronaviruset skal øke som følge av Songkran. De samme myndighetene rapporterer hvert år at det dør flere hundre personer i trafikkulykker i forbindelse med feiringen.

 

LES: Minst 250 liv spart grunnet avlysning av Songkran (21. april 2020)

 

Songkran i Thailand er ikke noe gunstig fra et smittesynspunkt. Man spruter vann og talkumpulver på hverandre. Det er mye alkohol involvert og det er normalt ikke særlig stor avstand mellom deltakerne. 

(© Thailands Tidende. 8. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)