[ annonse ]
Den norske ambassadens facebookside er svart. Den norske ambassadens facebookside er svart.
14. mars 2021

Motstand mot Myanmars ambassadør i Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

Da ambassaden i Yangon skiftet forsidebilde på Facebook kom motstanden mot ambassadøren i Norge frem. Norsk UD vil ikke kommentere angrepene, men fordømmer voldsbruken og fryser statlige midler.

 

4. mars skiftet den norske ambassaden i Myanmar forsidebildet på Facebook. De la ut et helt svart bilde. Reaksjonen til 84 kommentatorer gikk i hovedsak på at Myanmars ambassadør i Norge ikke lenger har burmesernes tillit. 

 

Mange skrev at ambassadøren ikke lenger representerer folket i Myanmar. En kommentar lød:

 

«Daw Maw Maw in Norway is no longer representing Myanmar people. If Norway government truly stands with us, please kick her out from your country».

 

Dette gjenspeiler burmeseres tro på at Norge fortsatt vil spille en spesiell rolle i demokratiseringen av landet, etter at den nå avsatte statsministeren Aung San Suu Kyi i 1991 mottok fredsprisen i Oslo, og mange nordmenn engasjerte seg på landets vegne.

[ annonser ]

 

Etter skiftet av forsidebildet har imidlertid ambassaden ikke vært spesielt aktiv på Facebook, de har lagt ut kun to meldinger, en om kvinnedagen 8. mars og et referat av en melding fra FNs sikkerhetsråds angående militærkuppet 1. februar i år.

 

Forsidebildet til ambassaden er fortsatt svart. Vi tok opp saken med Norges ambassadør i Myanmar Hilde Solbakken. Hun svarte ikke direkte, men sendte henvendelsen videre til Utenriksdepartementet, hvor kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg svarte oss:

 

– Hva var formålet med å legge ut et helsvart profilbilde?

– Det svarte banneret på Facebook, som også flere andre ambassader brukte, markerte det første døgnet med flere drepte demonstranter.

 

– Har du noe svar til de mange burmesere som i kommentarfeltet hevder at landets ambassadør i Norge ikke representerer folket? 

– Det er ikke naturlig for oss å kommentere uttalelsene fra enkeltpersoner om Myanmars ambassadør i Norge.

 

– Vi ser at Norge har deltatt i en felles uttalelse fra de nordiske land angående kuppet. Burde ikke Norge, med sin helt spesielle historie med samarbeid med demokratiske krefter i Myanmar gjennom mange år, komme med en helt egen uttalelse? Er det mange som venter på dette?

– Vi uttaler oss på flere måter og nivåer når det gjelder situasjonen i Myanmar – som enkeltland, sammen med likesinnede og som medlem av FNs sikkerhetsråd.

 

UD henviser til de uttalelsene de har gjort, som finnes på dette søket hos den norske regjeringen.

 

Der fordømmer den norske utenriksministeren voldsbruken til kuppmakerne, og skriver at de har endret betingelsene for det norske engasjementet i Myanmar. Norge har fryst stat-til-stat-programmene for faglig samarbeid mellom norske og myanmarske offentlige institusjoner.

 

Thailands Tidende

Faksimile: Fra intervjuet i Bistandsaktuelt.

 

Bistandsaktuelt fikk et lengre intervju med ambassadør Daw Maw Maw 9. mars. Der uttrykker hun sorg over å se blod i gatene, men vil ikke gi direkte støtte den sivile ulydigheten (CDM-bevegelsen) som pågår i dag, slik Myanmars representant i FN har gjort. Intervjuet er også oversatt til engelsk.

 

Som Thailands Tidende har rapportert var thailandske kuppmakere et forbilde for juntaen i Myanmar, men de glemte nok at det er store forskjeller mellom de to landene, og hvordan befolkningen ser på militærvesenet.

 

LES: Det militære i Myanmar trodde på et kupp i thaistil (26. februar)

 

(© Thailands Tidende. 14. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)