[ annonse ]
Appene Grab og ikke minst Bolt truer de legendariske bahtbussene. Appene Grab og ikke minst Bolt truer de legendariske bahtbussene. Foto: Dag A. Ekeberg
22. mars 2021

Virus og ny app snur taxinæringen på hodet

Skrevet av 
[ annonse ]

Det har vært vanskelig å hyre en bahtbuss mellom Pattaya og Jomtien for mindre enn 200 baht. Nå tilbyr de både 150 og 100 baht. Men den nye appen Bolt forlanger kun 60-70 baht. De er ute etter å ta livet av konkurrenten Grab, og ser ut til å lykkes.

 

Viruset har gjort situasjonen veldig vanskelig for Pattayas legendariske bahtbusser – Songthaew, som direkte oversatt betyr Torader, altså to benker man kan sitte på.

 

Det skal være over 1500 slike biler i Pattaya-området, men mange står nå parkert. Kartellet blir ofte omtalt som «taximafiaen» i Pattaya, og har kjempet hardt opp gjennom årene for å beholde markedet.

 

Allerede i 2008 dukket det opp ordinære taxibiler i Pattaya, men det er fortsatt ikke så mange av dem, og de er heller ikke billige, fordi de ofte nekter å bruke meteret, men forlanger en rund sum for turer. En taxitur som i Bangkok koster godt under hundre baht koster gjerne to hundre i Pattaya.

 

LES: Dyre drosjer – ingen sentral (2013)

[ annonser ]

LES: Bahtbussene føyer seg ikke (2017)

LES: Vil lage «vestlige» busstopp (2018)

 

Summen på to hundre baht er ikke tilfeldig, for det har vært prisen bahtbussene gjerne har forlangt for en tur mellom Jomtien og Pattaya, eventuelt Naklua og Pattaya. I høysesongen har det ikke vært uvanlig at de har forlangt tre hundre baht for en kvarters tur på ikke mye mer enn fem kilometer. Spesielt nattestid pleier prisene å øke.

 

Appen Grab hadde lenge mer eller mindre monopol som taxiapp i Thailand, etter at de for tre år siden, i mars 2018, kjøpte opp konkurrenten Ubers virksomhet i Sørøst-Asia.

 

Det var inntil Bolt kom på banen i fjor høst. De valgte Thailand som lanseringspunkt i Sørøst-Asia, etter å ha vokst seg store i Øst-Europa, Afrika og Midt-Østen. Appen ble opprinnelig utviklet i 2013 av en ung student fra Estland.

 

Grab har vært utsatt for kritikk for dyre priser, og er blant annet blitt beskyldt for å ta for stor provisjon, spesielt under coronakrisen.

 

Bolt tar normalt 15 prosent provisjon, resten tilfaller sjåførene, som gjør at prisene for forbrukerne blir lavere. Grab tar 35 prosent, som er blitt redusert under coronakrisen til 30 prosent inntil 30. juni 2021.

 

Når det gjelder Pattaya tar Bolt etter det vi erfarer fortsatt ingen provisjon. Det har ført til at sjåfører av metertaxier nå også tar turer via Bolt, bare for å overleve, som en sjåfør fortalte oss.

 

Sjåføren sa at Bolt er ute etter å ta livet av konkurrenten Grab, og basert på det vi observerer i Pattaya ser de ut til å lykkes. En norsk forretningsmann vi snakket med forteller at Bolt kan være godt under halvparten av prisen til Grab.

 

Når man vet at mopedtaxier gjerne tar 60-100 baht for korte turer, så blir deres situasjon også nå endret. En kjøretur i en luftavkjølt bil er plutselig rimeligere enn en tur på moped.

 

Phuket er et annet turiststed hvor det er mye kritikk av dyre taxipriser. Pr i dag er ikke Bolt tilgjengelig der, men når turistindustrien for utlendinger åpner opp igjen kan appen også raskt revolusjonere taxinæringen der.

 

LES: Politiet sjekker taxinæringen (2016)

LES: Phuket forsøker seg med fastpriser på tuktuk (2011) 

 

Så stiller folk spørsmålet hva som skjer med prisene til Bolt når «introduksjonstiden» er over. Da vil prisene måtte øke. Og hvis de klarer å ta livet av konkurrenten, så kan de øke dessto mer.

 

Vi testet ut Bolt på en tur fra Pattaya til Jomtien Beach. Appen er enkel å bruke, man ser hvor de nærmeste bilene er. Vi trengte ikke vente mange minuttene, og prisen kom på 66 baht. Bilen var en nyere Toyota Innova og sjåføren var meget hyggelig. 

 

Thailands Tidende

 

Thailands Tidende

Appen Bolt viser hvor bilene deres befinner seg i sanntid.

 

Det er tydelig at de gamle bahtbussene i Pattaya føler konkurransen, for de forlanger nå 150 baht mellom Pattaya og Jomtien Beach, en reduksjon fra normalt pris på 200. Et par sjåfører var også villig til å ta turen for hundre baht.

 

De som liker sjarmen med å kjøre «torader» og sitte ute i friluft, vil nok fortsatt foretrekke det, men bilparken blir stadig eldre, og det er en noe ubekvem kjøretur, siden det ikke virker å være penger nok i driften til å erstatte utkjørte støtdempere på bilene som ofte er av merket Isuzu.

 

Så skal man jo også nevne at bahtbussene har faste ruter de kjører, hvor det koster 10-20 baht å sitte på. Den prisen er det vanskelig å konkurrere med.

 

Som man ofte ser, er det ny teknologi som tar livet av gamle monopoler, ikke politikeres luftige utspill. Myndighetene i Pattaya har gjentatte ganger forsøkt å opprette bussruter, men folk har funnet det enklere å kjøre bahtbuss.

 

Det er også forslag om monorail i Pattaya, med ferdigstillelse i 2023. Dette har fått oppmerksomhet i media, men prosjektet er foreløpig kun på planleggingsstadiet, i likhet med mange andre prosjekter i Pattaya. I dag kom det forøvrig nok et innspill om finansiering av monorail i Pattaya, fra japanske interesser.

 

Bolt meldte 21. januar i år at de startet virksomheten også i Norge, nærmeste bestemt i hovedstaden.

(© Thailands Tidende. 22. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)