[ annonse ]
Pensjonist Jan Gilje (tv.) og Khon Norway-lederen Edvin Jonassen kommenterer høstens valg. Pensjonist Jan Gilje (tv.) og Khon Norway-lederen Edvin Jonassen kommenterer høstens valg. Foto: Privat
12. april 2021

Små forhåpninger til høstens valg, pensjonist sender brev til Vedum

Skrevet av 
[ annonse ]

Jan Gilje tror Sp blir valgets joker, og håper at Trygve Slagsvold Vedum kan bidra til at ektefelletillegget kommer tilbake. Khon Norways leder har liten tro på det, men tror det er en viss mulighet for at enkepensjonen kan reddes fra innføring i 2023.

 

– 1. juli fjernet regjeringspartiene ektefelletillegget fra pensjonen min. Det utgjorde ca. 14 prosent av min pensjon., forteller Jan Gilje (82).

 

Gilje har bodd de ti siste år i provinsen Lampang i Nord-Thailand. Han har nå skrevet et brev til Sp-lederen Vedum (se under).

 

Fjerningen av ektefelletillegget ble av mange omtalt som symbolpolitikk, da det kun sparer Norge for ca. 30 millioner kroner i året.

 

Gilje skrev et mye kommentert leserinnlegg om dette i Thailands Tidende i fjor vår:

[ annonser ]

 

LES: Leserinnlegg: Ektefelletillegget som forsvant (28. april 2020)

 

Som Thailands Tidende rapporterte noen dager senere, så var det ikke mulig å utsette fjerningen av verken barne- eller ektefelletillegget:

 

LES: Regjeringen vil ikke utsette fjerning av barne- og ektefelletillegg (2. mai 2020)

 

En annen årsak til at dette omtales som symbolpolitikk er at det kun ble gjeldende for nordmenn utenfor EØS, hvor nordmenn i Thailand utgjør den største gruppen.

 

Forslaget, som opprinnelig kom fra Frp, skulle forhindre trygdeeksport fra utlendinger med opptjente rettigheter i Norge etter arbeid der. Men de aller fleste av disse flytter tilbake til et EØS-land, så tiltaket fikk ingen effekt for dem.

 

– Den nåværende norske regjering er et redselskabinett for enhver vanlig norsk pensjonist, for enhver som opplever å bli gammel. Et ynkelighetens og smålighetens kabinett, sier Gilje.

 

Han legger til:

 

– For penger er det jo nok av, mer enn nok. Det pøses milliarder og atter milliarder ut av landet til alskens formål

 

Vi spurte lederen i interesseforeningen Khon Norway, Edvin Jonassen, om han hadde noe tro på at ektefelletillegget kunne gjenoppstå.

 

– Nei det toget er nok gått og borte for alltid vil jeg tro. Det en kan håpe på ved valget er at flere en Sp besinner seg slik at enketrygden kan beholdes, og ikke utfases i 2023. Sannsynligheten er nok liten for det også, når en ser på hvem av partiene som stemmer hva.

 

LES: Khon Norway gir opp å rettsforfølge fjerningen av etterlattepensjon (27. mars 2021)

 

– Har Khon Norway noe favorittparti nå? I 2013 var det Frp.

 

– Nei, Frp er ingen favoritt denne gang  siden en viss person der frontet dette med ektefellestønad og barnetilleggene som ble fjernet. Egentlig så er det mange nå som bare går og venter på partiprogrammene for å kunne se hva de forskjellige legger vekt på denne gangen.

 

Jonassen legger til at det er mange han kjenner som nå føler seg partiløse.

 

– Mange kan komme til å avstå fra og stemme også denne gang siden det er oss pensjonister det hakkes på av flere partier.

 

Når det gjelder Senterpartiet, sier de at eldreomsorgen blir en av partiets tre viktigste saker før høstens stortingsvalg. De ønsker å «modernisere» eldrepolitikken. Det står ikke noe om norske pensjonister i utlandet.

 

Pensjonist Jan Gilje var i kontakt med Statsministerens kontor i anledning fjerningen av ektefelletillegget i fjor. Han ble videresendt til Arbeids- og sosialdepartementet, som ga ham følgende begrunnelse:

 

«Bakgrunnen for lovendringen er blant annet at forsørgingstilleggenes størrelse er fastsatt ut fra norske forhold, og tilleggene er ment å dekke utgifter til forsørgelse i Norge. Ved bosettelse i et land med et vesentlig lavere kostnadsnivå enn i Norge, vil forsørgingstilleggene derfor dekke flere og andre utgifter enn det som har vært formålet med tilleggene.»

 

Svaret fra departementet fortsetter:

 

«For ektefelletillegg får dessuten inntektsgrensen en utilsiktet virkning ved bosetting utenfor Norge. Regelen er at det ikke gis ektefelletillegg dersom ektefellen har en inntekt som er større en grunnbeløpet (cirka 100 000 kroner med dagens grunnbeløp). Dersom man bor i et lavinntektsland, vil ektefellen derfor kunne ha en relativt sett god inntekt uten at ektefelletillegget kan stanses.»

 

Gilje vil nå appellere til Sp, og se om de kan få snudd på denne symbolpolitikken som kun rammer noen få utvalgte nordmenn i utlandet.

 

Gilje skriver blant annet: 

 

Det er m.a.o. snakk om en systematisk nedriving av det generasjoner har bygd opp. Med Regjeringens inngrep kan jeg vel si at vårt trygdesystem fungerer helt utmerket – Unntatt for de trygdede (lett omskrevet Bjørneboe).

 

Han oppfordrer Vedum til å starte en ny regjering til høsten med en politikk der pensjonistene løftes frem.

 

 

----- Brev til Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fra pensjonist Jan Gilje -----

 

Kjære Trygve Slagsvold Vedum

 

Jeg skriver til deg for å berette litt om hvordan vi gamle, norske føler oss behandlet av dagens politikere, særlig regjeringspartiene.

 

Jeg er norsk alderspensjonist (82 år) bosatt på landsbygda i Thailand. Har bodd de 10 siste år av mitt liv i provinsen Lampang, ikke langt unna grensen til Myanmar og Laos.

 

Forsørger hustru (thai/kineser), ingen barn. Dårlig helse og økonomi tvang meg bort fra Norge. I Thailand rakk min pensjon til mat på bordet og tak over hodet. Da jeg også møtte et menneske som ville være min støtte både mentalt og personlig, samt ikke minst praktisk i en helt annerledes hverdag enn det jeg var vant til hjemmefra.

 

I fjor sommer – 1. juli – fjernet regjeringspartiene ektefelletillegget fra pensjonen min. Det utgjorde ca. 14 prosent av min pensjon.

 

De styrende populister ville vise handlekraft og stoppe den såkalte trygdeeksport. Så viser det seg at det bare er «eksporten» til Thailand (og Filippinene) som er stoppet.

 

Da jeg kontaktet statsministerens kontor i anledning saken, fikk jeg bare høre at tillegget egentlig ikke var trygd, men sosialhjelp og at jeg/vi ved å bo i Thailand (lavkostland) var utenfor kontrollsonen og dessuten fikk forbedret vår økonomi i uakseptabel grad (dette var realiteten i det som ble sagt/skrevet, selv om byråkratene ordla seg anderledes).

 

De hadde «forståelse» for de vansker som oppstod – også tilleggsproblemer som følge av pandemi og reiserestriksjoner, men ingen planer om å gjøre noe med dette.

 

Etter dette har vi hatt et trygdeoppgjør (uten forhandlingsrett) med fortsatt underregulering i forhold til andre oppgjør. Nå ser jeg at sittende regjering har planer om ytterligere rasering av pensjonsforholdene for vanlige folk.

 

Det er m.a.o. snakk om en systematisk nedriving av det generasjoner har bygd opp. Med Regjeringens inngrep kan jeg vel si at vårt trygdesystem fungerer helt utmerket – Unntatt for de trygdede (lett omskrevet Bjørneboe).

 

Den nåværende norske regjering er et redselskabinett for enhver vanlig norsk pensjonist, for enhver som opplever å bli gammel. Et ynkelighetens og smålighetens kabinett. For penger er det jo nok av - mer enn nok. Det pøses milliarder og atter milliarder ut av landet til alskens formål – jeg orker ikke her å ramse opp.

 

Så hva er min henstilling til deg, kjære senterpartipolitiker? 

 

Start en ny regjering til høsten med en politikk der pensjonistene løftes frem! Vedta dette i partiprogrammet og gå til valg på det! Det vil bli et valgskred som feier blårussen og populistene ut av regjeringskontorene.

 

Vennlig hilsen Jan Gilje

-----------------------------------------------

(© Thailands Tidende. 12. april 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)