[ annonse ]
Inge Overland med samboer Norie Etoquilla og deres datter Sophia Overland. Inge Overland med samboer Norie Etoquilla og deres datter Sophia Overland. Foto: Privat
18. mai 2021

Covid-smittet i Pattaya: Overstay og store sykehusregninger

Skrevet av 
[ annonse ]

Inge Overland med samboer og datter testet positiv for Covid-19 rett før ferien var over. Ingen av dem har hatt noen symptomer, men lommeboka har blitt mye slankere, og synet på immigrasjonsvesenet har endret seg radikalt.

 

Når Inge Overland (51) i natt setter seg på Qatar-flyet hjem til Norge kan han se tilbake på en høyst uvanlig ferietur. Han har tilbrakt halve tiden i karantene siden han ankom Thailand for to måneder siden, nærmere bestemt 19. mars. Ikke nok med det, han må sannsynligvis i hotellkarantene i 10 dager når han kommer hjem til Norge.

 

I tillegg til den obligatoriske karantenen på 15 netter ved ankomst Thailand, måtte Overland og familien tilbringe ytterligere 15 netter på sykehus og karantenehotell i forbindelse med den positive covid-testen.

 

For samboer Norie Etoquilla (29) fra Filippinene og deres felles datter Sophia Overland (21 måneder) blir det enda verre. Når de nå reiser hjem igjen må de først ha 10 dagers karantene på hotell i Manila, og deretter 14 dager på en offentlig «sovesal» i hjembyen Dapitan. 

 

Overland, som kommer fra Voss men bor i Brattvåg ved Ålesund, har forsikring hos Luma. De har lagt ut for deler av regningene i forbindelse med smitten, og han håper at de etter hvert dekker alt. Men det har ikke vært mye informasjon å få, og i starten var han engstelig for at det ville forsvinne mange hundre tusen baht ut av lommeboka.

[ annonser ]

 

51-åringen, som jobber i Nordsjøen, roser staben på Banglamung sykehus, inkludert en eldre dame med gode engelskkunnskaper som de kaller for Moo:

 

– Hun ordnet kontakten med forsikringsselskapet mitt og fikk dem til å dekke deler av både sykehusopphold og hotellopphold i forbindelse med karantenen.

 

Forsikringsselskapet Luma tilbyr en covid-forsikring spesielt skreddersydd for turister som skal til Thailand. Den dekker inntil 100.000 amerikanske dollar, som er kravet fra myndighetene.

 

På hjemmesiden til Luma står det at krav skal sendes til et thailandske firma som heter Tune. Det skal sendes skriftlig med posten, og man skal få refusjon innen 15 dager fra skjemaet er mottatt.

 

Luma opplyser at refusjon kan skje både til thailandsk og utenlandsk bankkonto, men Overland har fått klare råd fra folk med erfaring med selskapet om det kan bli problemer med utenlandsk konto, så han har i dag åpnet en bankkonto i Pattaya.

 

Den verste erfaringen har vært immigrasjonsvesenet på Jomtien Beach:

 

– Jeg fortalte staben på Banglamung sykehus at visumene våre var i ferd med å utløpe. De svarte at det ikke var noe problem, de skulle gi meg et skriv som forklarte det hele til immigrasjonsvesenet.

 

Overland fikk skrivet i hende, og tenkte ikke mer over det. Da familien endelig slapp ut av covid-karantenen dro han til immigrasjonskontoret på Jomtien og leverte skrivet fra Banglamung sykehus.

 

– De oppførte seg veldig arrogant. Jeg hadde med en thailandsk kvinne som forklarte situasjonen, men de ville ikke høre på verken meg eller henne. 

 

Overland og samboeren hadde 14 dager overstay hver, og han fikk da en regning på 14.000 baht som måtte betales omgående. Datteren på 21 måneder slapp overstay.

 

– De fortalte meg at jeg skulle gitt passet mitt til en venn, som kunne kontaktet immigrasjonsvesenet før visumet utløp. Men jeg lå på et covid-rom på sykehuset, og det var strengt forbudt å levere ut gjenstander og dokumenter fra det rommet.

 

Overland forteller at han og familien mest sannsynlig ble smittet på en avskjedsfest for en nordmann som skulle reise hjem til Norge. Den festen ble avholdt 22. april. En eldre nordmann som ble smittet hadde i praksis holdt seg hjemme med unntak av denne festen, og det er en av årsakene til at Overland tror at denne festen var opprinnelsen til smitten.

 

Flere nordmenn i Pattaya har vært smittet i april og mai måned, men etter det vi erfarer har det ikke vært noen alvorlige symptomer.

 

Lokale myndigheter har ikke hatt noe ryddig system for å takle den tredje smittebølgen. Overland forteller at han testet seg 28. april og fikk bekreftet smitte dagen etter. Da dro han til det offentlige sykehuset Banglamung Hospital. Der var det fullt, så han tok en Bolt-taxi hjem igjen til huset han eier like utenfor Pattaya sentrum.

 

En thaikvinne på boligfeltet ringte rundt for å forhøre seg om situasjonen, og opplyste at det også på Bangkok Pattaya Hospital var fullt. Hun klarte å ordne med rom på Bangkok Hospital i Rayong, og dermed dro familien dit – også i en ordinær Bolt-taxi, noe de fikk mye kjeft for da de kom frem til sykehuset.

 

– Men ingen hadde fortalt oss hva vi skulle gjøre, sier Overland, som ikke var sikker på om han trodde på testresultatene fra Banglamung sykehus, så han ba om nye tester. De var også positive.

 

– Ingen av oss tre har hatt noen som helst symptomer, ingen hosting, ingen feber, ingen problemer med luktesansen.

 

Myndighetene i Thailand har imidlertid bestemt at alle med positiv covid-test skal i karantene, enten på sykehus eller på hotell. 

 

Familien fikk et rom med kun madrasser på gulvet hos Bangkok Hospital Rayong. Etter 36 timer der var regningen kommet opp i 42.600 baht.

 

– Da sa jeg stopp. Jeg kunne ikke betale så mye for et 14 dagers opphold, spesielt siden jeg ikke visst om forsikringsselskapet ville dekke noe av dette.

 

Thailands Tidende

Rommet på Bangkok Hospital Rayong.(Foto: Privat)

 

Familien ba derfor om å få bo på karantenehotell, og ble kjørt i ambulanse til Grand Bella hotell i Pattaya, som samarbeider med Banglamung Hospital. Der betalte han et depositum på 55.000 baht. Totalprisen var 7000 baht pr døgn for en suite for de tre. De bodde der 11 dager.

 

– Banglamung Hospital var etter dette veldig behjelpelige. De kontaktet forsikringsselskapet mitt og fikk dem til å betale alle kostnader etter dette, inkludert resten av hotelloppholdet på 33.000 baht pluss ytterligere sykehusopphold for min samboer og datter.

 

Det Overland sikter til, var at både samboeren og datteren ble bedt om å dra tilbake til sykehuset. Legene der hevdet nemlig at røntgen viste problemer med lungene for begge to. Det ble seks netter på Banglamung Hospital med en regning på 63.000 baht. Denne ble dekket av forsikringsselskapet.

 

– Jeg fortalte dem at jeg har en kjenning i Norge som jobber på sykehus, og ba om å få se på røntgenbildene, forteller Overland. – Jeg fikk kun se de for datteren min. Etter hvert fikk jeg vite at det visstnok ikke var noen problemer med lungene til de to likevel.

 

Overland forteller at han skulle vært på jobb i Nordsjøen. Det er nå utsatt til 31. mai. Han sier at arbeidsgiveren forstår situasjonen.

 

51-åringen fra Ålesund flyr med Qatar til Norge, mens samboeren flyr med Singapore Airlines tilbake til Filippinene. Overland sier at kontakten med begge flyselskapene har gått knirkefritt, og de har fått nye billetter med åpen retur.

 

– Jeg pleier å bestille direkte via Qatar, men denne gangen bestilte jeg via Travellink, grunnet at jeg var sent ute, og at billettene hos Qatar da ble uforholdsmessig dyre. Jeg har ikke fått noe som helst svar på mine henvendelser til Travellink, sier Overland, som er glad for at Qatar tok seg av ham og ordnet med ny billett.

 

Samboerparet har vært sammen i snart fire år. Hun har vært i Norge, og ønsker å flytte dit. Overland sier at de allerede har betalt avgiften for søknad om familiegjenforening, men at de ikke har søkt. De får opplyst at det er nytteløst å søke nå for tiden, grunnet forbudet mot innreise til Norge.

 

Overland har tidligere vært gift på Filippinene. Han har feriert mye både der og i Thailand, hvor han kom for første gang i 1999. Årets ferietur ble nok den desidert mest spesielle av de mange turene han har hatt til Østen. 

(© Thailands Tidende. 18. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)