[ annonse ]
Fire aktive guvernører fra hhv. Chonburi (øverst tv.), Nonthaburi (øverst th.), Phuket (nederst tv.) og Buriram. Navnene er hhv. Phakthorn Thianchai, Sujin Chaichumsak, Narong Woonciew og Thatchakorn Hatathathayakul. Fire aktive guvernører fra hhv. Chonburi (øverst tv.), Nonthaburi (øverst th.), Phuket (nederst tv.) og Buriram. Navnene er hhv. Phakthorn Thianchai, Sujin Chaichumsak, Narong Woonciew og Thatchakorn Hatathathayakul.
20. mai 2021

Vaksinetvang og stengte bassenger – slik styrer guvernørene landet

Skrevet av 
[ annonse ]

76 karrierebyråkrater sitter nå med uvanlig stor makt rundt om i landet. Innbyggere i Phuket, Chonburi, Nonthaburi og Buriram er noen av de som har fått merke dette.

 

Normalt spiller det liten rolle hvilken thailandsk provins man bor i. Man merker ikke en gang at man krysser en provinsgrense. Det var inntil coronaviruset dukket opp.

 

Nå har guvernørene plutselig fått stor makt. De kan vedta strenge virustiltak når de måtte ønske, uten å be sentralmyndighetene om tillatelse. Faktum er at regjeringen sjelden eller aldri kommenterer vedtak gjort på provinshold –  inkludert det sjokkerende vedtaket fra Buriram nylig om at de vil fengsle folk i inntil to år hvis de nekter å bli vaksinert.

 

Det eneste regjeringen sier offentlig er at guvernører ikke kan vedta mildere tiltak enn regjeringen. De står imidlertid fritt til å vedta strengere vedtak, og mange benytter seg av den muligheten.

 

Hvem er disse 76 guvernørene? Jo, de er karrierebyråkrater som utpekes av regjeringen. Ofte flyttes de til en ny provins etter 2–3 år, inntil de går av med alderspensjon. De har ikke nødvendigvis noen spesiell tilknytning til provinsen de skal lede.

[ annonser ]

 

Mange guvernører tar ingen sjanser under pandemien. De ser seg over skulderen til andre provinser, for å se hva de vedtar. De vil ikke stikke seg ut, og i hvert fall ikke ha for milde virustiltak, i tilfelle det skulle dukke opp et smittecluster i provinsen.

 

Noen guvernører tar denne taktikken til et ekstremt nivå.

 

Det kanskje mest oppsiktsvekkende tilfellet hittil dukket opp 14. mai, da guvernøren i Buriram utstedte et dekret hvor det står at det er forbudt å nekte å bli vaksinert. De som nekter kan havne i fengsel i inntil to år.

 

Innbyggere plikter å melde seg til helsemyndighetene innen slutten av måneden for å få avgjort om de befinner seg i en risikogruppe. I så fall skal de vaksineres. Å nekte kan føre til inntil 40.000 baht i bot og inntil to års fengsel.

 

Regjeringen har etter det vi kjenner til ikke kommentert dette vedtaket.

 

Obligatorisk vaksinering er noe som diskuteres på mange hold for tiden, og menneskerettighetsforkjempere er naturlig nok imot at myndighetene kan tvinge stoffer inn kroppen til folk. WHO har sagt at andre metoder skal benyttes først, men sier ikke kategorisk nei til obligatorisk vaksinering i siste instans.

 

Det er ikke første gang Buriram-guvernør Thatchakorn Hatathathayakul har utpekt seg i denne pandemien.  

 

3. mai i år erklærte samme guvernør at to landsbyer skulle i lockdown. Provinsadministrasjonen truet med fengsel for de som beveget seg inn og ut av de to landsbyene i subdistriktet Hin Lek Fai. Dette på bakgrunn av åtte smittetilfeller.

 

Thailands Tidende

Faksimile: Bangkok Post.

 

24. april kom befalingen om at alle provinsens innbyggere måtte bære med seg en ID-kort kalt «Healthy Sticker» når de beveget seg utenfor døra. Denne ID-en skulle bære informasjon om vedkommendes helse.

 

Thailands Tidende

Faksimile: Khaosod English.

 

I starten av pandemien erklærte Buriram lockdown før det var et eneste smittetilfelle i provinsen. Det skjedde 15. mars 2020. Buriram var også blant de to første provinsene til å vedta totalforbud mot alkohol i starten av pandemien, nærmere bestemt 3. april i fjor.

 

LES: Drakoniske regelverk i flere provinser (4. april 2020)

 

Ellers har det vært strenge kontroller på ferdsel inn og ut av Buriram i flere perioder i denne pandemien. Dette er en provins som mange passerer på veg innover i Isan, så det har skapt store forsinkelser i trafikken. Innbyggere i Buriram har ofte måttet gå i karantene etter å ha kommet hjem fra provinser med sterkere smitte. Det gjelder for øvrig også en del andre provinser.

 

Noen guvernører går også direkte på tvers av regjeringens politikk.

 

I begynnelsen av den tredje smittebølgen uttalte talsmann for regjeringens covid-komite, Taweesin Visanuyothin, at det ikke lenger var aktuelt å innføre portforbud om natten, slik det ble gjort i starten av pandemien. Det var for ødeleggende for folks frihet. Det er også mange mennesker som jobber om natta.

 

Men 30. mars  kom guvernør Sujin Chaichumsak i Nonthaburi  på banen og vedtok... ja, nettopp, portforbud for innbyggerne mellom kl. 23 og 05. Det ble etter noen dager rettet til en «oppfordring», ikke et forbud, da det viste seg at han ikke hadde myndighet til å forby folk å forlate sine bosteder.

 

Guvernørene kikker på hva andre guvernører holder på med, for plutselig hadde også Mae Hong Son portforbud. Utover i april ble det etter hvert mange provinser som hadde «portforbud», selv om de andre provinsene formulerte det som det var en «oppfordring», ikke et forbud.

 

Nonthaburi vedtok også portforbud i fjor vår, flere dager før sentralmyndighetene kom på banen med samme tiltak:

 

LES: Drakoniske regelverk i flere provinser (4. april 2020)

 

Pattaya har vært utsatt for mange drakoniske virustiltak i denne pandemien.

 

Tiltakene underskrives i siste instans av guvernøren i Chonburi, Phakthorn Thianchai. Han har hatt jobben i snart fem år, som er lenger enn snittet for guvernører. Folk i Pattaya stilte i fjor vår spørsmål om guvernøren hadde et horn i siden til Pattaya.

 

Det var han som beordret nedstengning av vegnettet inn til Pattaya i fjor vår, noe lokalmyndighetene tydeligvis var imot, for de brukte 15 dager på å få på plass politisperringene. På det tidspunktet var smitten i byen redusert til null. Tre uker med sperringer bidro kun til problemer for byens innbyggere.

 

LES: Tredje dagen uten ny smitte i Pattaya – men drakoniske tiltak underveis (14. april 2020)

 

Thailands Tidende

Faksimile: Thailands Tidende.

 

Under den tredje smittebølgen var guvernøren i Chonburi på banen igjen. Provinsen vedtok at alle som ville forlate provinsen måtte ha papirer fra sine distriktsmyndigheter. Dette var noe sentralmyndighetene hadde beordret under den andre smittebølgen, og det var erfaringen fra den som gjorde at regjeringen opplyste at de ikke ville videreføre den politikken.

 

Samme dag som pressetalsmann Taweesin Visanuyothin uttalte dette kom guvernøren i Chonburi på banen med... ja, nettopp, nøyaktig dette tiltaket. Folk på sosiale medier ristet på hodet. Samtidig dukket de samme lange køene opp på ulike distriktskontorer – med risiko for smittespredning.

 

Etter noen få dager avlyste guvernøren ordningen.

 

Chonburi-provinsen var blant seks «mørkerøde» provinser i første del av den tredje smittebølgen, men 14. mai erklærte myndighetene at de ikke lenger var i den strengeste kategorien. Smittetallene i Chonburi har gått jevnt nedover. Banglamung, som i praksis er Pattaya, har hatt ca. halvparten av provinsens smittetall.

 

Thailands Tidende

Antall nye smittetilfeller pr dag i Banglamung-distriktet i tredje smittebølge. (Kilde: Helsedepartementet)

 

Med så hyggelige nyheter om smitten kunne man tro at guvernøren ville lette litt på virustiltakene, men det har ikke skjedd. Han har uttalt at det ikke vil bli noen lettelser inntil videre.

 

Mange utlendinger bor i provinsen. De som bor i condoer opplever at det er veldig få beboere for tiden. Likevel er alle svømmebasseng stengt. Det samme gjelder hotellbassenger. Det er etter ordre fra provinsadministrasjonen.

 

Vitenskapen har for lengst avklart at covid-19 ikke smitter via vannet i svømmebassenger. Likevel nektes altså folk å trene.

 

Det samme er tilfeller med strender i provinsen, spesielt i Pattaya. Her patruljerer politiet strendene på jakt etter folk som har slått seg ned for å ta en prat ellet spise. Det er forbudt. Det er kun lov å trene på stranda.

 

I Bangkok, Nonthaburi og Phuket er det også forbudt å bruke svømmebassenger, etter det vi har klart å finne ut. Det kan også være tilfelle i andre provinser. 

 

Phuket har hatt noen av de strengeste tiltakene under pandemien.

 

I forrige uke forlenget guvernør Narong Woonciew de strenge tiltakene i Phuket til ut mai måned, uten å vente på regjeringens avgjørelse ang. generelle tiltak.

 

Dette er provinsen som stengte ned den eneste tilfartsåren inn til provinsen – brua på nordenden av øya – for trafikk med kun sju timers varsel i fjor vår, slik vi rapporterte 30. mars i fjor:

 

LES: Phuket i lockdown, ambassaden kan hjelpe med fly hjem (30. mars 2020)

 

Phuket er utpekt som startpunkt for turismen 1. juli. Det folk spør seg, er om lokaladministrasjonen der vil skape kaos, hvis de vedtar regler på tvers av det sentrale turistmyndigheter lover utenlandske turister som venter på en ferie uten karantene. 

 

Nye regler for Phuket vil gjelde også de som ankommer landeveien, ikke bare turister som flyr inn til Thailand. Det vil si at thaier og utlendinger som befinner seg i Thailand må ha vaksinepass eller bekreftet negativ covid-test innen 72 timer for å kunne slippe inn i Phuket uten å måtte gå i 14 dagers hjemmekarantene.

 

Det har de siste dagene igjen vært lange køer for å slippe inn i Phuket, grunnet kravet om hurtigtest på provinsgrensen. De har også nå begynt å ta betalt 450 baht for denne testen, ifølge Phuket News.

 

Hvis Sandbox-alternativet ikke lokker til seg så mange utenlandske turister, kan provinsen tape stort på kravene for å ankomme Phuket landeveien. Med strenge tiltak vil mange innenlandske turister velge andre steder å feriere. 

 

LES: Seks turiststeder kan åpne for vaksinerte turister til sommeren ifølge Sandbox-plan (29. mars 2021)

 

For øvrig ser ikke den mye omtalte villakarantenen ut til å ha blitt videreført:

LES: Ønsker å teste ut villakarantene i Phuket (17. februar 2021)

(© Thailands Tidende. 20. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)