[ annonse ]
Et lovverk som forbyr prostitusjon og gambling gjør at disse tingene må foregå i det skjulte, og da blir smittevernet deretter. Et lovverk som forbyr prostitusjon og gambling gjør at disse tingene må foregå i det skjulte, og da blir smittevernet deretter. Illustrasjonsfoto: Terje Engø
23. mai 2021

Viruset avslører hvordan Thailand er bak fasaden

Skrevet av 
[ annonse ]

Overfylte fengsler, gambling, prostitusjon og illegal innvandring beskyttet av korrupte offentlige funksjonærer. Coronaviruset har gitt folk et blikk under overflaten i det thailandske samfunnet. 

 

Internasjonal presse har helt siden mars i fjor fulgt nøye med på hva som skjer på coronafronten i Thailand. Landet fikk lenge oppmerksomhet og ros for lite smitte, samtidig som det kom bekymringsfulle rapporter om følgene for turistindustrien av de strenge karantenetiltakene.

 

Nå er det ikke mye ros å få lenger for Thailand. Den tredje smittebølgen virker ikke å kunne slås ned med det første, i hvert fall ikke i Bangkok og omegn. Samtidig blir landet liggende stadig lenger etter i vaksineracet, med under tre prosent av befolkningen vaksinert i skrivende stund.

 

LES: Treg vaksinering skaper problemer for stats- og helseminister (2. mai 2021)

 

Den andre smittebølgen fra midten av desember til ut januar, samt den tredje bølgen som startet 1. april, har vært illustrerende for de som ikke vet mye mer om Thailand enn det turistbrosjyrene viser.

[ annonser ]

 

Det som kanskje har vært mest sjokkerende for folk i Vesten å se, er hvor elendige forhold det er i fengslene her.

 

Det har kommet for dagen etter at det ble klart at det var tusenvis av smittede i fengsler rundt om i landet. Den siste uken er det registrert over 11.000 smittede i fengsler.

 

Det har dukket opp bilder i media hvor 40–50 personer ligger nærmest oppå hverandre i disse fengselssalene. FN har tidligere uttrykt at fengslene i Thailand ikke holder mål, men det er først når det dukker opp bilder at verden blir oppmerksom på den inhumane måten thaier behandler fengslede på. 

 

Med over 300.000 personer i fengsel har Thailand den høyeste fengslingsraten i Sørøst-Asia. Over 80 prosent er der grunnet narkotikadommer. Ifølge The Diplomat, som har sett nøyere på dette problemet, er 375 mg methamphetamine nok til å få en dom på mellom fire år og livsvarig fengsel.

 

Den tredje smittebølgen startet i utelivet i Bangkok. Det viste seg at utesteder brøt smittereglene og holdt åpent utover natten. Noen steder var i praksis bordeller fordekt som nattklubber eller karaoke. 

 

Når prostitusjon er forbudt, må den skje i det skjulte, og da kan det bli trange forhold og lite oppmerksomhet om smittevern. 

 

Det er en evig kamp med politiet for de som driver slike steder. De betaler beskyttelsespenger til politifolk fra ulike stasjoner, men så kan det dukke opp kontroller fra mer overordnede etater, og da blir det problemer likevel. 

 

Det samme gjelder gambling, som også er forbudt i Thailand. Dette fikk man et illustrativt innblikk i under den andre smittebølgen. Den spredte seg nemlig fra markedene i Samut Sakhon og østover til Chonburi og Rayong via illegale spillebuler. 

 

Politisjefen i Rayong sa før nyttår at det ikke var noen illegale spillebuler i Rayong, kun steder hvor folk spilte kort uten innsats. Like etterpå ble han forflyttet til en «inaktiv stilling», for det han sa stemte jo ikke.

 

Det ble avdekket et nettverk av illegale spillebuler, hvor spillerne trafikkerte mellom ulike steder i ulike provinser for å gamble. Når myndighetene skulle spore smitten fikk mange et forklaringsproblem.

 

Det var i Samut Sakhon den andre bølgen startet midt i desember. Plutselig fikk man innblikk i en helt ny verden, nemlig den som består av fabrikker tettpakket med fremmedarbeidere.

 

Man snakker i hovedsak om sjømatfabrikker, for eksempel de som produsere hermetisk tunfisk. 

 

LES: Smitten fra Samut Sakhon sprer seg (22. desember 2020)

 

Dette var mens Myanmar hadde stor smitte, og illegale fremmedarbeidere brakte dette med seg til Thailand, hvor det ble spredd fra markedene i Samut Sakhon og utover i landet.

 

Anslagene for antall uregistrerte arbeidere i Thailand varierer, mange mener det dreier seg om millioner. De aller fleste kommer fra nabolandene, hvorav burmesere dominerer i fabrikkene i og rundt Bangkok.

 

Man fikk innblikk i hvordan ulike offentlige ansatte samarbeidet med gjenger som brakte arbeidere over grensen fra Myanmar. Thaiene ordnet slik at grensepolitiet så en annen veg, og dermed var det fritt frem til å gå på jobb.

 

Da dagens statsminister tok makten i et kupp for nøyaktig sju år siden, lovet han å gjør noe med korrupsjonen i landet. Han har som mange andre oppdaget at det ikke er enkelt, med et lovverk som forbyr mange ting som thaier liker å drive med.

(© Thailands Tidende. 23. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)