[ annonse ]
Ambassaden slutter å garantere for sykehusopphold Illustrasjonsfoto: Terje Engø
25. mai 2021

Ambassaden slutter å garantere for sykehusopphold

Skrevet av 
[ annonse ]

Med én ukes varsel slutter ambassaden i Bangkok å garantere for sykehusopphold for frivillige medlemmer av folketrygden.

 

Oppdatering (25.5. kl. 19.30 og 26.5 kl. 05.00): Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra Helfo og UD.

 

Det betyr at man heretter må betale selv og søke om refusjon i etterkant. Utenrikstjenesten skylder på Helfo, som igjen skylder på datasikkerhet, det vil si personvernforordningen (GDPR), en EU-oppfinnelse som ble adoptert av Norge i 2018.

 

Dette fremkom i en melding på ambassadens facebookside i dag, og vil gjelde fra 1. juni.

 

Thailands Tidende har skrevet mye om garantiordningen for sykehusopphold. Det ble bestemt at man kunne gi garanti kun for ti dager av gangen, grunnet datasikkerhet. UD, NAV og Helfo har skyldt på hverandre angående hvorfor det ikke har vært mulig å få til en løsning. UD sa til Thailands Tidende for et år siden at de jobbet med saken:

[ annonser ]

 

LES: Sykehusgaranti utover ti dager: UD jobber med saken (7. mai 2020)

 

Vi har kontaktet ambassadør Kjersti Rødsmoen i Bangkok og Helfos kommunikasjonsavdeling med spørsmål i denne saken. Ambassadøren sendte spørsmålene videre til Utenriksdepartementet.

 

Seksjonssjef Hanne Grøstad i Helfo utland opplyser:

 

– Noen utenriksstasjoner har tidligere ønsket å gi garanti for utgifter til brukere i noen saker, men dette har Utenriksdepartementet besluttet å avvikle. Det er Utenriksdepartementet som må svare på spørsmål om dette.

 

Pressetalsperson Siri R. Svendsen i UD opplyser:

 

– Noen ambassader har tidligere bistått nordmenn i saksgangen i forbindelse med deres søknad om refusjon, og har i enkelte tilfeller også forskuttert utgifter i påvente av refusjon fra Helfo. Dette er imidlertid en praksis som ikke er i tråd med kravene i personvernforordningen (GDPR) om utveksling av helseopplysninger. Derfor avsluttes nå denne praksisen. Dette er i samråd med Helfo.

 

– Ambassaden skriver «I akutte, alvorlige situasjoner kan ambassaden kontaktes for konsulær bistand.» Hva betyr dette? Kan dere garantere likevel, i akutte situasjoner?

– Utenrikstjenesten vil fortsette å gi konsulær bistand til nordmenn i samsvar med fast praksis og gjeldende rammer. Vi vil fortsette å prioritere alvorlige og akutte saker der liv og helse står på spill. 

 

Over halvparten av alle frivillige folketrygdmedlemmer utenfor EU bor i Thailand. I 2019 var tallet 1290 av totalt 2120 medlemmer, slik Thailands Tidende rapporterte. Samtidig rapporterte vi at Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand.

 

NAV-medlemmer i Thailand betaler inn nærmere 20.000 kroner til NAV årlig (2019), og det er over dobbelt så mye som de får igjen, ifølge utregninger fra Thailands Tidende:

 

LES: Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand (19. mars 2019)

 

Dette har da også ført til at nordmenn har begynt å revurdere medlemskapet. Et intervju med lederen i interesseforeningen Khon Norway pekte nettopp på dette:

 

LES: Khon Norway: – Folk melder seg ut av folketrygden (14. april 2019)

 

Mange har også rett og slett flyttet hjem, etter at myndighetene har strammet inn på flere områder, som fjerning av ektefelle- og barnetillegg samt enkepensjonen. 

 

LES: Myndigheter strammer inn: – Vi flytter tilbake til Norge! (27. juni 2020)

 

Det har ikke manglet på klager på satsene til Helfo, og det viser seg at de ikke har vært justert på 24 år:

 

LES: Regjeringen vil ikke justere Helfo-satser fra 1997 (12. mai 2019)

 

Man fikk et hint om dette allerede på informasjonsmøtet til ambassaden i 2018, hvor de fortalte at de hadde hatt besøk fra UD, som sa at ambassaden ytet for god service til nordmenn i Thailand. Ambassadøren uttalte da at det kun var Bangkok av utenriksstasjonene som tilbød sykehusgaranti på fast basis. Vi forsøker nå å få dette bekreftet.

 

LES: Lederartikkel: Ambassadeservice for god? (1. desember 2018)

 

Av andre nyheter fra utenrikstjenesten meldes det i dag at åpningstidene på konsulatet i Jomtien endres til mandag, tirsdag og onsdag i tidspunktet 08.30-12.00. Utover dette må man ha en avtale for å slippe inn. Torsdager og fredager vil konsulatet være stengt,opplyser ambassaden.

(© Thailands Tidende. 25. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)