[ annonse ]
Daglige registrerte smittetilfeller i Thailand fra 1.april til 31. mai. Smitte i fengsler og karantenehoteller er utelatt fra statistikken. Daglige registrerte smittetilfeller i Thailand fra 1.april til 31. mai. Smitte i fengsler og karantenehoteller er utelatt fra statistikken. Kilde: Helsedepartementet
31. mai 2021

Stabile smittetall – fabrikkarbeidere og fanger utsatt

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand satte smitterekord i dag, men det skyldes i hovedsak mye testing i fengsler og på visse fabrikkområder. Phuket og Koh Samui planlegger å åpne for turisme om en måned.

 

Den tredje smittebølgen startet 1. april og har nå vart i to måneder. I vår graf over rapporterte daglige smittetall ser man at det har vært relativt jevne smittetall siden 23. april, uten noen eksplosiv økning som enkelte andre land har opplevd til tider.

 

I denne grafer er ikke tatt med fengslede som tester positivt for Covid-19. Årsaken er at det antakeligvis har vært mye smitte i fengselsvesenet lenge, og at med massetesting nå oppdages de fleste av disse tilfellene i løpet av en periode på kun få dager. Smitten i fengsler utgjør også liten fare for befolkningen forøvrig. 

 

Fengslene i Thailand er overfylte. Det ligger gjerne 40–50 personer på et enkelt rom. Derfor er det også mye smitte. Pr i dag har over 25.000 av totalt 390.000 innsatte testet positivt for coronaviruset. 

 

Vi rapporterer i dag 3475 smittede. Det inkluderer altså ikke 1953 tilfeller i fengsler og heller ikke 57 personer som er ankommet fra utlandet og har testet positivt i karantene.

[ annonser ]

 

Av de 3475 personene som har testet positivt er 2270 funnet via oppsøkende testing, i hovedsak i tilknytning til markeder i Bangkok med omegn samt fabrikker som har hatt mange smittetilfeller. De resterende 1205 personene som er smittet møtte opp for egen maskin for å bli testet.

 

I dag ble det avdekket et nytt større smitteutbrudd, denne gangen i en kyllingfabrikk eid av landets største bedriftskonglomerat, Charoen Pokphand Group. Fabrikken i Saraburi rapporterte om over 300 smittede, både burmesere og thaier.

 

Thailand har mange fabrikker med trange arbeidsforhold og trange boforhold for fremmedarbeidere. Det er i slike fabrikker man nå ser økt smitte.

 

Phetchaburi har hatt over tusen smittede i en elektronikkfabrikk. 

 

Fra 1. juni endrer Phuket litt på virustiltakene. Som før slipper fullvaksinerte inn i provinsen. I tillegg slipper nå de inn som har hatt en negativ coronatest de siste 7 dagene. Tidligere var dette 3 dager.

 

Testen kan være enten RT-PCR eller rapid antigen test. 

 

De som ikke oppfyller kravene får 14 dagers karantene etter at de har ankommet Phuket.

 

Puber og barer må fortsatt holde stengt, og det blir fortsatt forbud mot alkoholsalg på restauranter. 

 

Virksomheter som kan holde åpent inkluderer spa og massasje, gågater, markeder, scubaviding, treningssentre golfbaner og sportsarenaer. 

 

Phuket skal som kjent åpne opp for vaksinerte turister 1. juli. De slipper karantene, men må holde seg på øya de første sju dagene av ferien.

 

Myndigheter på Koh Samui forsøker nå å innføre samme ordning. Det er Phuket som har fått all medieomtalen av dette, men de satser altså på samme opplegg. Begge steder er det sagt at åpningen er avhengig av at man får vaksinert en tilstrekkelig stor del av lokalbefolkningen.

 

Kongens yngre søster Princess Chulabhorn har skapt oppsikt i landet ved at hun har erklært at hennes senter Chulabhorn Royal Academy vil importere vaksinen Simopharm fra Kina, i første omgang en million doser.

 

Landets statsminister sa opprinnelig at private aktører kunne importere vaksine, men endret mening og bestemte at alt måtte gå gjennom sentralmyndighetene.

 

Men nå har det altså kommet en annen aktør på banen, kongens yngste søster. De første dosene fra myndighetenes egen produksjon av AstraZeneca skal være klar 7. juni.

 

Det vanker fortsatt mye kritikk for vaksinehåndteringen. Nå er det bestemt å øke tiden mellom de to dosene fra 10 til 16 uker, for at flere skal få den første dosen tidligere. Uansett er målet at Phuket og Koh Samui skal ha flokkimmunitet 1. juli, og at andre turiststeder som Chiang Mai og Pattaya skal ha det senest 1. oktober.

 

Bangkok prioriteres også med hensyn til vaksine, både siden det er en turistby og siden det er store smittetall der nå.

 

Mange sykehus håper å kunne tilby Modernas vaksine i løpet av høsten, men foreløpig må altså all import gå via helsedepartementet, med unntak av senteret til kongens søster, som omtalt over.

(© Thailands Tidende. 31. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)