[ annonse ]
En fiskebåt seiler inn mot havnen i Pranburi. Et fint skue fra strandstolen ved svømmebassenget. En fiskebåt seiler inn mot havnen i Pranburi. Et fint skue fra strandstolen ved svømmebassenget. Foto: Terje Engø
6. september 2021

Er du i Hua Hin er Pranburi et must

Skrevet av 
[ annonse ]

Her kan du spise fantastiske sjømatermåltider, besøke grotter, store mangroveområder, se på fugler, store varaner og vakre mangrovekrabber.

 

SKREVET AV: Terje Engø, Magasinet Reisefot

Magasinet Reisefot

 

Kun to mil syd for Hua Hin finner du Pranburi. Tross nærheten til turiststeder som Hua Hin og Cha-am er dette et fredelig sted. Det finnes flotte hoteller og resorter ved Pranburi-stranden. Ikke tett-i-tett, men mange nok. Ingen så høye at de rager over palmetoppene. Det kan være lurt å velge en resort eller et hotell som ligger i gåavstand fra fiskehavnen Pranburi (Pak Nam Pranburi)

 

Selv bestilte vi  en bungalow på Lawana Beach Escape Resort, på nordsiden av elven Pranburi som munner ut midt i byen. I luftlinje var det bare fem hundre meter til sentrum, men siden en måtte innover i landet for å kjøre rundt et fredet skog- og mangroveområde før en kunne krysse elven, ble det faktisk hele ti kilometer å kjøre. Vær oppmerksom på dette når du bestiller overnatting i dette området.

 

[ annonser ]

Kjøreturen til sentrum gikk gjennom kuperte områder, over små broer og forbi store åkere som bugner med ananas. Den lille turen til sentrum var en opplevelse som gjorde det verdt å bo på resorten. Fra restauranten på resorten så man for øvrig rett ut i havneutløpet hvor fargerike fiskebåter seiler inn og ut.

 

Thailands Tidende

Fiske og landbruk er viktigste levevei for de som bor i og rundt Pranburi. (Foto: Terje Engø)

 

Fiske er den viktigste inntekten for byen. Mange thaier reiser hit for å kjøpe akkar (calamari) og sepiablekksprut. Båtene leverer fangstene i havnen. Blekkspruten blir renset og sprettet opp før den legges til tørk i solen på store nettingrister.

 

Duften av blekksprut som ligger til tørk kan være sterk. Men en skal ikke være lenge før en blir vant til den.

 

Små restauranter har levende svømmekrabbe, reker, fisk, muslinger og mye annet i store kar. Pek på det du vil ha og forklar hvordan du vil ha det tilberedt. Et stalltips: Prøv stekte tigerreker eller store ville hvitleggede reker med tamarindsaus – «Gung Lai Paad Nam Makham».

 

Er du i Pranburi er det mye flott å se og oppleve. Drar du noen kilometer sørover kommer du til Khao Kalok-stranden. Den er ofte litt vindfull og derfor elsket av kitere. Langs veien som går langs stranden, finner du små restauranter hvor du kan nyte god mat. Du finner også det vakre tempelet Wat Khao Kalok her.

 

Zoom deg inn på Pranburi (Google Map).

 

Drar du ytterligere 25 kilometer sørover, finner du grotten Phraya Nakhon. Denne lite kjente perlen er en spennende grotte hvor det innvendig er et tempel. Grotten ligger i nasjonalparken Khao Sam Roi Yet.

 

For å komme til grotten må du først finne veien til landsbyen Bang Pu som ligger nede ved en strand. Du kan så velge om du vil gå eller leie en båt. Går du så tar turen en halvtime bortover stranden og en åsside. Leier du båt, må du fortsatt gå 430 meter oppover på trapper av varierende kvalitet. Så varm blir du uansett hvordan du tar deg fra landsbyen til grotten.

 

Thailands Tidende

Lei din egen båt og dra på tur innover i mangroveskogen. (Foto: Terje Engø)

 

I Pranburi kan du leie en båt om du vil besøke det fredede skogsområdet Pranburi Forest Park. Det meste av området er mangrove. Når du glir innover mangroveområdet med båten, vil du blant annet se små hvite hegrer, ekorn, fargerike småfugl, fisk som vaker, og på ettermiddagen store asiatiske vannvaraner. Når du går på stien som er bygget innover i mangroveskogen så stopp opp. For nede i mudderet mellom mangroverøttene, vil du om du står helt rolig, se fargerike små krabber som kommer frem straks de føler seg trygge.

 

Thailands Tidende

I mangroven lever de store asiatiske vannvaranene. (Foto: Terje Engø)

 

Når kvelden kommer, kan det hende det er underholdning og musikk på et av strandhotellene. Men forvent ikke at det er «fullt kjør» til solen står opp. Etter klokken 21:00 er det meste stengt. 

 

FAKTA OM PRANBURI:

- Pranburi er navnet på en by og et distrikt i provinsen Prachuap Khiri Khan. Befolkningen anslås til rundt 55 000. Jernbanen mellom Sør-Thailand og Bangkok har et stopp her. 

- Det er mange busselskaper som tar deg fra Bangkok til Pranburi. Veien som går forbi stedet er hovedveien mellom Bangkok og Malaysia. Den ligger ved elva Pran ikke langt fra dens utløp i Siambukten.

(Thailands Tidende. 6. september 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)