[ annonse ]
Norge godkjenner Sinovac, ennå ikke Sinopharm
23. november 2021

Norge godkjenner Sinovac, ennå ikke Sinopharm

Skrevet av 
[ annonse ]

Kun den ene av de kinesiske vaksinene aksepteres nå i Norge, men det kommer ennå ikke thailandske turister til gode, kun de som skal ha fast opphold i Norge.

 

3. september meldte vi at den norske regjeringen hadde bestemt å godkjenne de kinesiske vaksinene Sinovac og Sinopharm, som mange thaier har tatt. Fortsatt står de ikke som godkjent hos Legemiddelverket, men ifølge Helsedepartementet kan man søke om vaksinesertifikat basert på Sinovac-vaksinering.

 

LES: Norge vil godkjenne kinesiske vaksiner, tilbyr vaksinepass (3. september 2021)

 

Vi spurte statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt i Helse- og omsorgsdepartementet:

 

– Går det an si noe om hvor lenge det kan ta før Sinovac og Sinopharm blir godkjent?

[ annonser ]

– Personer som er fullvaksinert med Sinovac-CoronaVac og som kan dokumentere dette på en måte som kan verifiseres av norske myndigheter, for eksempel gjennom EUs koronasertifikat, kan få innreise til Norge uten plikt til å gå i karantene. Vi aksepterer per nå ikke vaksinen Sinopharm.

 

– Men det er vel ikke mulig for en turist fra Thailand å skaffe seg et EU-sertifikat? I så fall, hvilke andre metoder finnes det? Eller er man i praksis nødt til å gå i karantene?

– Som nevnt i forrige svar, så er Norge koblet til EUs løsning for digitale koronasertifikater. Thailand er ikke en del av denne løsningen nå. Det betyr at en turist fra Thailand ikke har tilgang til EUs koronasertifikat.

  

Når det gjelder registrering i det norske vaksineregisteret Sysvak, så er det forbeholdt folk med norsk personnummer eller utlendinger med såkalt D-nummer. De kan henvende seg til det lokale norske helsevesenet og få sin Sinovac-vaksinering registrert i Sysvak. (Oppdatering 9. des: Lesere melder om at det er problemer med å få til dette. Vi sjekker saken. Red)

 

Sinovac er en av verdens mest satte covid-vaksine, og den er utbredt i Thailand. Nå har imidlertid landet gått vekk fra den, da det er tilstrekkelig med doser fra AstraZeneca og Pfizer.

 

Sinopharm har vært mindre brukt i Thailand, men en del lokaladministrasjoner kjøpte inn denne vaksinen og ga til sine innbyggere, bl.a. Pattaya. Ifølge svaret til statssekretæren er altså pr i dag ikke Sinopharm godkjent av norske myndigheter. 

 

Når det gjelder nye innreiseregler, sier Bjørkholt:

– Frem til 26. november kommer bare unntaksvis thailandske innbyggere inn i Norge (se regjeringen.no for unntak).

 

Fra 26. november blir det nye tiltak ved innreise til Norge, som innebærer testing, registrering og karantene. Man kan lese mer om det på regjeringen.no.

 

Thailand er i samtaler med EU for at thailandske vaksinasjoner skal kunne kobles til systemet for EUs vaksinesertifikater:

 

– Vurderes det å godta thailandske vaksinesertifikater?

– Norge er koblet til EUs løsning for digitale koronasertifikater, som er en sikker og verifiserbar måte å dokumentere vaksine, test og gjennomgått sykdom. Koronasertifikater fra stadig flere land utenfor EU/EØS anses å samsvare med EUs sertifikat «EU digital COVID Certificate» og en rekke land er i dialog med Europakommisjonen om å få på plass løsninger som er verifiserbare i EØS-området. 

 

Han legger til:

– Norske myndigheter er informert om at Thailand har vært i kontakt med Europakommisjonen med sikte på å få dette til, men fremdriften i dette arbeidet er vi ikke kjent med.  

 

(© Thailands Tidende. 23. november 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)